× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι ψηφιακές πλατφόρμες στην υπηρεσία της φοροδιαφυγής

AirBnb, Booking, Delivery εταιρείες δίνουν στοιχεία στην ΑΑΔΕ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/8/2023

Οι ψηφιακές πλατφόρμες στην υπηρεσία της φοροδιαφυγής

Τα στοιχεία από τις ψηφιακές πλατφόρμες συμβάλλουν στην προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής. Ηδη μόνο από τη συνεργασία της ΑΑΔΕ με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης εισπράχθηκαν επιπλέον έσοδα το προηγούμενο έτος ύψους 103 εκατ. ευρώ. Δεν είναι όμως μόνο οι ανωτέρω ψηφιακές πλατφόρμες που έχουν συνεργασία με την ΑΑΔΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συνεργασία της ΑΑΔΕ με τις πλατφόρμες delivery οδήγησε στον εντοπισμό πολλών επιχειρήσεων στον χώρο της εστίασης που δεν εξέδιδαν αποδείξεις, ενώ από τον έλεγχο ιστοσελίδων διαμονής εντοπίσθηκαν και περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής σε τουριστικούς προορισμούς.

Πλέον, οι συνεργασίες της ΑΑΔΕ θα διευρυνθούν. Πλατφόρμες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα αποστέλλουν στοιχεία στην ΑΑΔΕ. Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι οι μεγάλες ελληνικές πλατφόρμες, όπως για παράδειγμα το skroutz, o douleutaras κ.λπ., θα στέλνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τα δεδομένα των συναλλαγών, τα οποία θα διασταυρώνονται με τα δηλωθέντα στοιχεία των επιχειρήσεων και τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Ο έλεγχος λοιπόν γίνεται ευκολότερος, όπως επίσης και η αποκάλυψη της φοροδιαφυγής για όσους συνεχίζουν να μην εκδίδουν αποδείξεις. Μάλιστα όσοι δεν συνεργάζονται θα πληρώνουν τσουχτερά πρόστιμα που φθάνουν τις 500.000 ευρώ.


Οι πλατφόρμες μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην προσπάθεια αποκάλυψης φορολογητέας ύλης, όπως δείχνουν οι παρακάτω περιπτώσεις που εντόπισε η ΑΑΔΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα:

1. Το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΑΑΔΕ, της Airbnb, της Booking και της Vrbo έχει συμβάλει ιδιαίτερα στον σχεδιασμό της φορολογικής διοίκησης για το 2023, καθώς με τα στοιχεία που έδωσαν οι πλατφόρμες έγινε διασταύρωση περισσότερων από 70.000 διαχειριστών/ιδιοκτητών ακινήτων που δεν είχαν δηλώσει πραγματικά εισοδήματα και τους ζητήθηκε να συμμορφωθούν, εμφανίζοντας τελικά στην ΑΑΔΕ επιπλέον έσοδα συνολικού ύψους 103 εκατ. ευρώ.

2. Η συνεργασία της φορολογικής διοίκησης με τις επιχειρήσεις delivery οδήγησε στον εντοπισμό 65 επιχειρήσεων που είτε δεν έκοβαν αποδείξεις είτε δεν τις κατέγραφαν στις φορολογικές δηλώσεις τους. Η συνεργασία λοιπόν με τις πλατφόρμες delivery και η ανάλυση αυτών μέσω του ειδικού αλγορίθμου της ΑΑΔΕ οδήγησαν στον εντοπισμό αποκλίσεων μεταξύ των ποσών των παραγγελιών και των επισήμως δηλωθέντων στην εφορία. Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές εντόπισαν 65 επιχειρήσεις με αδήλωτες πωλήσεις άνω των 14 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πλατφόρμες είναι υποχρεωμένες να διαβιβάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα στοιχεία των συναλλαγών στην ΑΑΔΕ.
3. Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ αποκάλυψαν φοροδιαφυγή ύψους 1,3 εκατ. ευρώ που διέπραξε ξενοδοχείο στα Μετέωρα. H φοροδιαφυγή αποκαλύφθηκε όταν οι ελεγκτές –χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό– πήραν τα στοιχεία από πλατφόρμες με τις οποίες συνεργάζεται ξενοδοχείο στα Μετέωρα και τα συνέκριναν με τα βιβλία πελατών της επιχείρησης. Οπως διαπίστωσαν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, η ξενοδοχειακή μονάδα δεν είχε δηλώσει έσοδα 1,3 εκατ. ευρώ. Αμέσως, έγινε ο καταλογισμός και αποδόθηκαν κύριοι φόροι άνω των 300.000 ευρώ.

4. Μέσω ψηφιακής πλατφόρμας οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ εντόπισαν επιχείρηση που πουλάει υποδήματα μέσω Διαδικτύου και έχει έδρα στο Ιλιον Αττικής. Οι ελεγκτές ζήτησαν και έλαβαν στοιχεία από δύο μεγάλες εταιρείες κούριερ και τη γνωστή ψηφιακή πλατφόρμα. Εξέτασαν τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και των βιβλίων της επιχείρησης και αποκαλύφθηκε φοροδιαφυγή 2,8 εκατ. ευρώ.

Οι ανωτέρω είναι μερικές από τις περιπτώσεις που εντόπισε η ΑΑΔΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την ενεργοποίηση των διατάξεων του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή για τις ψηφιακές πλατφόρμες δεν υπάρχει λόγος η ΑΑΔΕ να προχωράει σε μνημόνια συνεργασίας, καθώς πλέον όλες οι πλατφόρμες υποχρεούνται να αποστέλλουν στοιχεία.

Βέβαια, όπως σημειώνει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, το σίγουρο είναι ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται θα υπάρξει φορολογική συμμόρφωση, καθώς όσοι σήμερα φοροδιαφεύγουν γνωρίζουν πλέον ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει στη διάθεσή του όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα για να τους εντοπίσει.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, για όσους δεν συνεργάζονται με την ελληνική φορολογική διοίκηση προβλέπονται υψηλά πρόστιμα.

Οι πλατφόρμες, οι οποίες δεν θα δίνουν στοιχεία στην ΑΑΔΕ, θα βρίσκονται αντιμέτωπες με πρόστιμα έως 500.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας, ενώ οι χρήστες που αρνούνται να δηλώσουν τα στοιχεία στις πλατφόρμες θα βλέπουν τον λογαριασμό τους να κλείνει και τις πληρωμές που έχουν γίνει να παρακρατούνται από τις φορολογικές αρχές.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Φεύγει το «Διαγόρας» έρχεται το «Νήσος Ρόδος»

Λύση στην αυξημένη κίνηση στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη η δρομολόγηση του πλοίου Ro – Pax της Hellenic Seaways
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αναδιάταξη στόχων και περισσότερους πόρους για την ΚΑΠ

Παρέμβαση του πρώην γενικού γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπου Κασίμη στο συνέδριο της GAIA Επιχειρείν
ΕΡΓΑΣΙΑ

Δυο θέσεις στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου

Μέχρι τις 12 Μαΐου η υποβολή των αιτήσεων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέα Αριστερά: Η κυβέρνηση μοίρασε τις αγροτικές επιδοτήσεις σε ημετέρους

«Για τον κ. Αυγενάκη οι αγρότες του Βορείου Αιγαίου είναι ήσσονος σημασίας» σημειώνει ανακοίνωση του κόμματος
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ξανά Ασφαλιστικά μέτρα από τους 26 συμβασιούχους covid της Μυτιλήνης

Επέστρεψαν στις δικαστικές αίθουσες οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν στις 23 Απριλίου αφού έχασαν τον πρώτο κύκλο των Ασφαλιστικών Μέτρων. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Κατζανός και Καρασάββας
ΓΕΥΣΗ

«Roll ice and more», παγωτό σε άλλη διάσταση!

Το νέο κατάστημα με φρέσκο παγωτό και ατελείωτες άλλες γευστικές δροσερές επιλογές έρχεται στη Μυτιλήνη στην οδό Κουντουριώτη 63 από την Παρασκευή 3 Μαΐου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Master Chef στη Λέσβο με γεύσεις και μεράκι

Ο Σύλλογος Ασπίδα, οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με την παραγωγή της εκπομπής έφεραν σε πέρας ένα μεγάλο εγχείρημα
ΑΓΟΡΑ

Utopia Concept Store: Μια ουτοπία για δώρα στο κέντρο της πόλης

Στο νέο κατάστημα Utopia Concept Store θα βρείτε μοναδικά δώρα από την Άννα και τη Χρύσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αδιαφορία για τους νησιώτες παραγωγούς

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ΟΠΕΚΕΠΕ «ξέχασαν» να πληρώσουν τις επιδοτήσεις του Ειδικού Προγράμματος Στήριξης της Αγροτικής Παραγωγής στα Μικρά Νησιά του Αιγαίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΕΣ

Σφαγή... των νησιωτών αγροτών στα οικολογικά σχήματα

Άγριο ψαλίδισμα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αποκαλύπτουν οι πληρωμές που βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα Μεγάλη Τρίτη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

«Πετούν στα σύννεφα» οι τιμές του πασχαλινού τραπεζιού

Σημαντικές αυξήσεις για τρίτη συνεχόμενη χρονιά καταγράφονται σε αρνί, κατσικάκι, κρέατα, τσουρέκια και άλλα είδη που συνθέτουν το γιορτινό γεύμα της Κυριακής του Πάσχα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εργατική Πρωτομαγιά, για τους αγρότες της Λέσβου

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων καλεί τους αγρότες να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις του Εργατικού Κέντρου τη Μεγάλη Τετάρτη στις 11 το πρωί στην Πλατεία Σαπφούς