× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ανακοίνωση – παρέμβαση του ΣΕΒΙΤΕΛ για τις τιμές του ελαιολάδου

Φταίει η αύξηση των τιμών παραγωγού υποστηρίζει ο σύνδεσμος των βιομηχανιών τυποποίησης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/9/2023

Ανακοίνωση – παρέμβαση του ΣΕΒΙΤΕΛ για τις τιμές του ελαιολάδου

Τα νέα δομένα που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά του ελαιολάδου σχολιάζει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανικών Τυποποίησης Ελαιόλαδου (ΣΕΒΙΤΕΛ). Να σημειωθεί πως οι βιομηχανίες τυποποίησης του ελαιολάδου και τα σούπερ μάρκετ είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από την αύξηση των τιμών του ελαιολάδου.



Ειδικότερα στην ανακοίνωση τονίζεται πως, οι επιπτώσεις από την κλιματική κρίση (μειωμένες βροχοπτώσεις, υψηλές θερμοκρασίες, καύσωνες, ασθένειες των ελαιόδενδρων) στις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγές χώρες της Ε.Ε (Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα) επηρέασαν την ελαιοκαλλιέργεια και τις παραγόμενες ποσότητες ελαιολάδου σε παγκόσμιο επίπεδο (μείωση μεταξύ 2022 και 2023 κατά 11% στην παγκόσμια αγορά, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας - ΔΣΕ και πάνω από 40% στην Ε.Ε.)



Οι πρωτοφανείς και συνεχείς αυξητικές τάσεις στις τιμές των τελευταίων μηνών, δημιούργησαν αστάθεια στην αγορά και ανησυχία στους καταναλωτές, ωστόσο σημειώνεται ότι η χώρα μας, ως πλεονασματική στον ελαιοκομικό τομέα αλλά και λόγω της δομής και διάρθρωσής της, δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα επάρκειας.



«Οι Επιχειρήσεις της Τυποποίησης και των Επώνυμων Εξαγωγών Ελαιολάδου, προσπαθούν να απορροφούν τις αυξήσεις των υπόλοιπων συντελεστών κόστους (καύσιμα, υλικά συσκευασίας, εργατικά, κλπ) και να συμπιέζουν τα περιθώρια τους, προκειμένου, να εξελίσσονται ομαλότερα οι τιμές των προϊόντων, για να διατηρείται η εμπιστοσύνη του καταναλωτή, στο επώνυμο ελαιόλαδο και καλούν όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας, να υποστηρίξουν αντίστοιχα, τον κλάδο του ελαιολάδου, προς την ίδια κατεύθυνση.



Θεωρούμε χρήσιμο, να διευκρινιστεί επίσης, ότι οι Εταιρίες Τυποποίησης Ελαιολάδου, διαχειρίζονται τις προμήθειες αγορών τους, σταδιακά και ανάλογα με την ζήτηση, από την εκκίνηση κάθε ελαιοκομικής περιόδου (Νοέμβριο) μέχρι την έναρξη της επόμενης (Οκτώβριο) και λειτουργούν σύμφωνα με το αυστηρό πλαίσιο της Εθνικής και Ενωσιακής Νομοθεσίας. Κατά συνέπεια, η διαμόρφωση της τιμής του τελικού επώνυμου ελαιολάδου είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, αποτέλεσμα του κόστους πρώτης ύλης που προμηθεύονται από τους παραγωγούς.



Προσβλέποντας, στην σύντομη ομαλοποίηση της αγοράς του εθνικού μας προϊόντος, ελπίζουμε οι καταναλωτές να παραμείνουν πιστοί στην ποιοτική υπεροχή του ελαιολάδου και να διατηρήσουν την αυξημένη ευαισθητοποίηση τους, για τις ευεργετικές ιδιότητες και τα οφέλη του στην υγεία» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης την Κυριακή

Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 3, την Κυριακή των Βαϊων εγκαινιάζοντας το πασχαλινό ωράριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά