× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Λέσβος στο 10ο Συνέδριο για τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO

Πραγματοποιήθηκε στο Μαρόκο 7-11 Σεπτεμβρίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/9/2023

Η Λέσβος στο 10ο Συνέδριο για τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO

Ολοκληρώθηκε το 10ο Διεθνές Συνέδριο Γεωπάρκων το πραγματοποιήθηκε από 7 έως 11 Σεπτεμβρίου 2023 στο Μαρακές, στο Μαρόκο και οργανώθηκε από το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων την Περιφέρεια BeniMellalκαι το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCOM’ Goun.

Την νύκτα της 8ης Σεπτεμβρίου, οι σύνεδροι βίωσαν τον καταστροφικό σεισμό  μεγέθους 7 Ρίχτερ με επίκεντρο την επαρχία Αλ Χαούζ νοτιοδυτικά της πόλης Μαρακές, έναν από τους  ισχυρότερουςσεισμούς που έχει πλήξει μέχρι σήμερα την χώρα και προκάλεσε εκατόμβη θυμάτων  και εκτεταμένες καταστροφές. Πρώτο μέλημα των διοργανωτών μετά την εκδήλωση του σεισμού, ήταν η ασφάλεια των 1500 συνέδρων από 50 χώρες, οι οποίοι συμμετείχαν στο συνέδριο.

Υποδειγματική ήταν η βοήθεια που προσέφερε η οργανωτική επιτροπή για την διαχείριση των επιπτώσεων και την ομαλή ολοκλήρωση των εργασιών  και την σταδιακή αποχώρηση των συνέδρων,  η οποία ολοκληρώθηκε την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου, χωρίς να παρουσιασθεί κανένα πρόβλημα.

Το Συνέδριο

Στο συνέδριο συμμετείχαν αντιπρόσωποι από 190 Γεωπάρκα και από όλο τον κόσμο μεταξύ των οποίων κορυφαία στελέχη της UNESCO, Πανεπιστημιακοί και μέλη των επιστημονικών Ινστιτούτων, εκπρόσωποι από Γεωπάρκα που έχουν ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, εκπρόσωποι διεθνών οργανώσεων, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.ά.

Στα πλαίσια του 10ου Διεθνές Συνέδριο Γεωπάρκων, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, στην οποία εγκρίθηκε ο απολογισμός δράσης 2021-2023 και το Πρόγραμμα Δράσης του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων για την περίοδο 2024-2025.

Η πανηγυρική έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου έγινε την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου από τον Υπουργό Παιδείας του Μαρόκο, Δρ. ChakibBenmoussa, την αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια για τις επιστήμες καLidiaBrito, τον Πρόεδρο της ΠεριφέρειαςBeniMellalKhenifra και τον Προέδρο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων καθηγητή Ν. Ζούρο, παρουσία 5 Υπουργών, 12 Περιφερειαρχών, Πρέσβεων και πολυπληθών υψηλού επιπέδου αντιπροσωπειών από 50 χώρες.

Ο Καθηγητής Ν. Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους  και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO στην ομιλία του κατά την τελετή έναρξης παρουσίασε τις δράσεις  του Παγκοσμίου Δικτύου Γεωπάρκων για την ανάδειξη των μνημείων γεωλογικής κληρονομιάς και την βιώσιμή ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών καθώς και τη   συμβολή του στη δημιουργία νέων Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO σε όλο τον πλανήτη!

Στα πλαίσια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν 250 εργασίες σε θέματα προστασίας και ανάδειξης φυσικών μνημείων,  δημιουργίας υποδομών για  εναλλακτικές  μορφές τουρισμού και βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης, προβολής και προώθησης Γεωπάρκων ως βιώσιμων τουριστικών προορισμών και διεθνούς συνεργασίας σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος.

Το συνέδριο απέδειξε την αναγνώριση των Γεωπάρκων ως εργαλείο για την προστασία της γεωλογικής κληρονομιάς και τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη, καθώς και το καθεστώς υποστήριξης που πέτυχαν τα τελευταία 20 χρόνια!

Στην Ελλάδα έχουν αναγνωρισθεί 8 περιοχές ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO (Λέσβος, Ψηλορείτης, Χελμός – Βουραϊκός, Βίκος – Αώος, Σητεία, Γρεβενά – Κοζάνη, Κεφαλονιά-Ιθάκη και Λαυρεωτική) και 21 εκπρόσωποι τους συμμετείχαν δυναμικά στο συνέδριο παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των προσπαθειών ανάδειξης και διαχείρισης των γεωλογικών μνημείων που φιλοξενούν και την συμβολή τους στην τοπική ανάπτυξη.

Συμμετοχή της Λέσβου Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO

Στα πλαίσια του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν από τα στελέχη και συνεργάτες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου εμβληματικά έργα και δράσεις για την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου που βρίσκονται σε εξέλιξη και συμβάλουν στην βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού. 

 Ο Καθ. Νικόλαος Ζούροςμαζί με την κα Β. Δηλάρη, Εθνική Συντονίστρια του Ελληνικού Δικτύου ASPnet παρουσίασε τη συνεργασία μεταξύ του Εθνικού Δικτύου Συνεργαζόμενων Σχολείων UNESCO (ASPnet) και του Δικτύου των Ελληνικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO.

Η συνεργασία αυτή αποτελεί μια καλή πρακτική για τη συνεργασία δικτύων της UNESCO σε διεθνές επίπεδο για την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων εκπαίδευσης για την αειφορία.

 

Ο Dr. Asier Hilario πρόεδρος της Διεθνούς επιτροπής της γεωλογικής κληρονομιάς (IUGS) και ο Καθ. Νικόλαος Ζούροςπαρουσίασαν την μακροχρόνια συνεργασία της IUGS και του Δικτυού Παγκόσμιων Γεωπάρκων και την πρωτοβουλία για την αξιολόγηση και ανάδειξη των 100 σημαντικότερων Μνημείων Παγκόσμιας Γεωλογικής Κληρονομιάς της IUGS.

Ο Δρ. Ηλίας Βαλιάκος, Προϊστάμενος του Τμήματος Ερευνών και Τεκμηρίωσης του ΜΦΙΑΔΛ, παρουσίασε  εισήγηση με τον Νικόλαο Ζούρο και την Κωνσταντίνα Μπεντάνα για τιςπρωτοβουλίες για την προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες στη γεωλογική κληρονομιά.

Η κα Κωνσταντίνα Μπεντάνα, Προϊσταμένη του Τμήματος Εκθέσεων, Εκδηλώσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου παρουσίασε μαζί με τουςΖούρος Νικόλαος, Βαλιάκος Ηλίας, Γαληνού Ελένη,την εισήγηση με θέμα «Εκπαιδευτικές δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στο Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου και τις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO».

Ο Δρ. Βαλιάκος Ηλίας παρουσίασε επίσης εισήγησημε τίτλο «Εφαρμογή της στρατηγικής συντήρησης στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, Λέσβος Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO, Ελλάδα» μαζί με τους Ζούρος Νικόλαος, Κωνσταντίνα Μπεντάνα, Θεωδώρου Ελένη, Ζγουρνιός Στρατής, Τσονίδου Εβίτα, Λαμπρακόπουλος Άγγελος, Αντωνάκης Μανώλης, Χωραφάς Ιωάννης, Γραμμενόπουλος Νικόλαος, Σαλαμπαρχός Νικόλαος, για τις τεχνικές γεωδιατήρησης  στο Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου και τα νέα πάρκα απολιθωμάτων κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής Σιγρίου.

Η κα Φανή Καρδάτου, νομική σύμβουλος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου,  παρουσίαση“Ηθική: ένα εργαλείο για την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης” ανέδειξε τη φιλοσοφία της ηθικής ως ένα εργαλείο προς την υλοποίηση των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης (SDG’s) στα πλαίσια της λειτουργίας των Γεωπάρκων κατά την δεύτερη μέρα του Συνεδρίου.

Τα Γεωπάρκα έχουν δεσμευτεί στην υλοποίηση δράσεων που υπηρετούν την προσπάθεια εφαρμογής βιώσιμων πρακτικών λειτουργίας και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την εφαρμογή των στόχων της βιωσιμότητας.

Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου παρουσιάστηκε επίσης από την κα Κωνσταντίνα Μπεντάνα μαζί με τους Ζούρος Νικόλαος, Βαλιάκος Ηλίας, PelloniMaria, DiMartinoLuciano η εργασία«Συνεργασία μεταξύ σχολείων των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, Σχολικές τάξεις παρουσιάζουν και μοιράζονται τις εμπειρίες και τις δραστηριότητές τους στο Γεωπάρκο Λέσβου, Ελλάδα και στο Γεωπάρκο Μαϊέλλα, Ιταλία».

 

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπαιδευτική δράση για την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας

Ένα λιθαράκι στην καλλιέργεια της κουλτούρας της συμπερίληψης έβαλαν μαθητές και εκπαιδευτικοί του 15ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκίνησε το μεγάλο έργο της ΔΕΥΑΛ στην Κουλμπάρα

Από το πρωί ξηλώνεται το λιθόστρωτο στην οδό Σαρανταπόρου για να κατασκευασθεί νέου δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης. Θα ακολουθήσουν οι αποκαταστάσεις των λιθόστρωτων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Λέσβος θα γίνει «ανανεώσιμη» ως το 2030

Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση 30 νησιά, ανάμεσά τους και το δικό μας, βάζουν στόχο κάλυψης των ενεργειακών αναγκών τους με καθαρή ενέργεια
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χωρίς τέλος τα συλλυπητήρια για τον Χρήστο Βαλασέλλη

Θλίψη στην τοπική κοινωνία της Μυτιλήνης, στους δημοσιογραφικούς και επιχειρηματικούς κύκλους για τον ξαφνικό θάνατο του διευθυντή του AEOLOS TV
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χρήστος Βαλασέλλης ζούσε σε ένα «χωριό» εξυπηρετώντας σταθμούς σε όλο τον πλανήτη…

Συντετριμμένοι οι συνάδελφοί του στο Aeolos Tv και στα ΜΜΕ για την απώλειά του- Τα όνειρά του, η σύλληψη και οι ιδέες του
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ξενάγηση στα Λαδάδικα της Μυτιλήνης

Ενδιαφέρουσα δράση από το Open Lesvos, την Κοιν.Σ.Επ. «Παρέα στη Λέσβο» και την Θεατρική Ομάδα «Άστεγοι»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Χαμηλές αποδόσεις ελαιολάδου στη Λέσβο

Παλιές και νέες μέθοδοι συγκομιδής του καρπού αξιοποιούνται από τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η αριστερά οφείλει να εργάζεται για τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι μόνο για την ιδεολογία»

Στη θητεία του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, την ανάπτυξη των νησιών καθώς στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, αναφέρθηκε ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης Πολιτών» Γιάννης Σπιλάνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πέθανε ο Χρήστος Βαλασέλλης. Βαρύ πένθος στα ΜΜΕ της Λέσβου

Βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του το βράδυ της Δευτέρας στο σπίτι του ο Διευθυντής του Aeolos Tv
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλη μια προσπάθεια ηλεκτρονικής απάτης

Αγνοείστε τα μηνύματα που σας ζητούν να δώσετε τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Χριστουγεννιάτικο Bazaar

Θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 15 – 17 Δεκεμβρίου στη Μαρίνα Μυτιλήνης από τον Σύλλογο Εικαστική Παρέμβαση
ΧΩΡΙΑ

Προβληματικό το αλιευτικό καταφύγιο του Σιγρίου

Ζητά παρέμβαση του Περιφερειάρχη ο δραστήριος κάτοικος του Σιγρίου Αντώνης Χιώτης