× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μολυσμένος ο αέρας που αναπνέουμε στη Μυτιλήνη;

Σύμφωνα με αποκαλυπτική έρευνα της εφημερίδας «The Guardian» η συγκέντρωση επικίνδυνων μικροσωματιδίων στην ατμόσφαρα της πόλης μας και άλλων τεσσάρων πόλεων της Ελλάδας είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/9/2023

Μολυσμένος ο αέρας που αναπνέουμε στη Μυτιλήνη;

Σοβαρά ερωτηματικά και έντονη ανησυχία για τον αέρα που αναπνέουμε στη Μυτιλήνη προκαλεί η έρευνα που αποκάλυψε η γνωστή και έγκυρη Αγγλική εφημερίδα «The Guardian», η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πέντε ελληνικές πόλεις ανάμεσα σε αυτές και η Μυτιλήνης στις οποίες οι συγκεντρώσεις των βλαβερών σωματιδίων είναι πολύ μεγαλύτερες των  αποδεκτών ορίων από τον  Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα,  η έρευνα του Guardian αποκαλύπτει μια σκληρή  πραγματικότητα από την ανάλυση των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν με τη χρήση σύγχρονης μεθοδολογίας - συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών δορυφορικών εικόνων καθώς και μετρήσεων από περισσότερους από 1.400 επίγειους σταθμούς παρακολούθησης. Όπως αναφέρεται  το 98% των ανθρώπων ζουν σε περιοχές με ιδιαίτερα επιβλαβή ρύπανση από μικροσωματίδια που υπερβαίνει τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Σχεδόν τα δύο τρίτα ζουν σε περιοχές όπου η ποιότητα του αέρα είναι υπερδιπλάσια από τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ.

Δυστυχώς, το «καμπανάκι» χτυπά και για την Ελλάδα όπου στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας η ποιότητα του αέρα που αναπνέουν οι κάτοικοί τους δεν είναι καλή. Σύμφωνα με την έρευνα του Guardian, οι συγκεντρώσεις των μικροσωματιδίων ΡΜ2,5 στην πλειονότητα των αστικών κέντρων είναι τρεις με τέσσερις φορές μεγαλύτερες σε σύγκριση με τα όρια που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σε τουλάχιστον πέντε πόλεις μάλιστα, το Ηράκλειο, την Κω, τη Ρόδος, τη Μυτιλήνη και την Καστοριά, οι συγκεντρώσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Η συγκεκριμένη έρευνα προκαλεί εύλογα ερωτήματα για τα αίτια αυτής της δυσάρεστης κατάστασης η οποία προφανώς επιβαρύνει και την υγεία των κατοίκων της πόλης. Εύλογα αναρωτιέται κανείς αν το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Επάνω Σκάλα, το οποίο ποτέ δεν μεταφέρθηκε εκτός αστικού ιστού παρά τις προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν, έχει κάποια σχέση με αυτή την κατάσταση. Κι αυτό διότι στη Μυτιλήνη και στη Λέσβο γενικότερα δεν υπάρχουν εργοστάσια και βαριά βιομηχανία για να δικαιολογείται μια τέτοια κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση δεν αποκλείεται μέρος της επιβάρυνσης να προκαλείται και από τη δραστηριότητα των οχημάτων εντός του αστικού ιστού. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνολικά, σε επίπεδο Περιφερειών, η χειρότερη εικόνα καταγράφεται στη βόρεια και στην κεντρική Ελλάδα, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στην Κρήτη, ενώ καλύτερη είναι η κατάσταση στην Πελοπόννησο, στην κεντρική και δυτική Ελλάδα και στα νησιά του Ιονίου.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια