× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αυταρχική μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση – καταγγελία για το νομοσχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση εξέδωσε το Τμήμα Αυτοδιοίκησης της Ν.Ε. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/9/2023

Αυταρχική μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Επικίνδυνη, αυταρχική, αλλά και ερασιτεχνική, πέρα από κάθε λογική επιτελικότητας και αριστείας, είναι η επιχειρούμενη νομοθέτηση από πλευράς κυβέρνησης ΝΔ που υποτίθεται ότι αναμορφώνει το σύστημα διακυβέρνησης των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού. Κι αυτό παρά την ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΕ να συζητηθεί μετά τις εκλογές» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου για την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ορισμένες από τις επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου είναι:

  • Αντιδήμαρχος / αντιπεριφερειάρχης ορίζεται πλέον αποκλειστικά από την παράταξη του δημάρχου / περιφερειάρχη, ο δήμαρχος / περιφερειάρχης μπορεί να ανακαλεί οποτεδήποτε τον αντιδήμαρχο/αντιπεριφερειάρχη χωρίς αιτιολόγηση της απόφασής του, κατάργηση δυνατότητας σύμπραξης δύο ή περισσοτέρων δημοτικών /περιφερειακών παρατάξεων. Εκλογή του προεδρείου δημοτικού συμβουλίου – περιφερειακού συμβουλίου με προτάσεις του δημάρχου/περιφερειάρχη και των επικεφαλής χωρίς προηγούμενη συνεδρίαση των παρατάξεών τους.

    ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

  • Καταργούνται επιτροπές (η οικονομική, η επιτροπή ποιότητας ζωής, η εκτελεστική) και συγχωνεύονται σε μια υπέρ - επιτροπή σε δήμους και περιφέρειες αντίστοιχα, ενώ η καθεμία από αυτές λειτουργούν τώρα αποτελεσματικά και έχουν ένα συγκεκριμένο διακριτό αντικείμενο. Άρα άκρως επικίνδυνη νομοθέτηση, όταν μιλάμε κυρίως για διαχείριση τοπικών υποθέσεων. «Η προτεινόμενη ρύθμιση είναι αντιδημοκρατική γιατί αποσκοπεί στην συγχώνευση των συλλογικών οργάνων διαβούλευσης των δήμων σε ένα μίνι-δημοτικό συμβούλιο που θα βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο της δημαρχιακής παράταξης» αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου.

    ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

  • Άλλες ρυθμίσεις καταργούν – όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ - χωρίς να έχει προηγηθεί καμία αξιολόγηση δομών και καμία σχετική μελέτη σκοπιμότητας, το σύνολο των ΝΠΔΔ των δήμων, των κοινωφελών επιχειρήσεών τους!!! (πάνω από 500) και των Σχολικών Επιτροπών (πάνω από 600) με κύρια αιτιολόγηση – γιατί άλλωστε αυτό ενδιαφέρει μόνο την κυβέρνηση – τη διασφάλιση οικονομιών κλίμακας και την ενοποίηση υπηρεσιών και προμηθειών. Χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας σχεδιασμός, θα μεταφερθούν το προσωπικό, οι πόροι και οι αρμοδιότητες όλων αυτών των ΝΠΔΔ στις υπηρεσίες των δήμων μέσα σε διάστημα έξι μηνών !! Είναι μια ρύθμιση που «φαίνεται να ικανοποιεί» αιτήματα εργαζομένων, αλλά θα μειώσει προοπτικά τον αριθμό τους και ταυτόχρονα υποχρεώνει ουσιαστικά όλους τους δήμους στη δημιουργία Αναπτυξιακών Οργανισμών που προφανώς δε διασφαλίζουν τον δημόσιο χαρακτήρα των παρεχομένων υπηρεσιών. Παράλληλα, εξαφανίζει τον έλεγχο της αντιπολίτευσης και μηδενίζει την ισχνή έστω συμμετοχή των κοινωνικών φορέων στα δημοτικά δρώμενα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

  • Προβλέπεται παρακολούθηση των επιδόσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. η μέτρηση και η αξιολόγηση πρέπει να υλοποιούνται, αποτελούν άλλωστε εργαλεία χάραξης πολιτικής, σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να εξελιχθεί σε μια διαδικασία μεταβίβασης ευθυνών και απλοϊκής δημοσιογραφικής εκμετάλλευσης, αφού τα υπό θέσπιση ετήσια βραβεία μπορεί να λειτουργήσουν αρνητικά προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, θα πρέπει να επισημανθεί σε αυτό το σημείο ότι η παρακολούθηση των επιδόσεων των ΟΤΑ θα πρέπει να συνδυαστεί με την οικονομική τους ενίσχυση – πρέπει πια να εφαρμοστεί το νέο σύστημα κατανομής των ΚΑΠ, που έχει ψηφιστεί και κυρωθεί από το Συνέδριο της ΚΕΔΕ (φθινόπωρο 2022) – καθώς και τη θεσμική τους θωράκιση. Αντί λοιπόν για αύξηση πόρων που ζητούν οι ΟΤΑ και είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση, θεσμοθετείται ο έλεγχος της …μιζέριάς τους.

  • Μεταφέρονται αρμοδιότητες στους δήμους, αποσπασματικά χωρίς συντονισμό και χωρίς την αντίστοιχη μεταφορά πόρων: η ευθύνη αποκομιδής απορριμμάτων του οδικού δικτύου αρμοδιότητας περιφερειών και των παράπλευρων δρόμων αυτών, των νησίδων τους, των υπόγειων διαβάσεων, καθώς και των πρανών αυτών περιέρχεται πλέον στους δήμους, κατά το τμήμα που διέρχεται εντός των ορίων τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει περαιτέρω σύγχυση στο ποιος κάνει τι, στη λογική που πρόσφατα με τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες διατυπώθηκε, ότι τα καλά τα κάνει η κυβέρνηση, ενώ για τις καταστροφές φταίει αποκλειστικά η αυτοδιοίκηση.

Συμπερασματικά, με αυτό το νομοθέτημα ολοκληρώνεται το αυταρχικό πλαίσιο διοίκησης – διακυβέρνησης των ΟΤΑ α’ & β’ βαθμού.

Από 1ης.1.12024 θα υπάρχουν οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες ακολουθούμενοι από το 60% των συμβούλων τους χωρίς καμία ουσιαστική δυνατότητα ελέγχου από την αντιπολίτευση (τη μείζονα βεβαίως!!!). Αυτοί διοικούν και η κοινωνία παρακολουθεί χωρίς κανένα θεσμικό περιθώριο παρέμβασης, περιμένοντας πέντε χρόνια για να ….ξαναψηφίσει.

«Το νομοσχέδιο κατατέθηκε αιφνιδιαστικά από την κυβέρνηση στη Βουλή, την Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου και η ψήφισή του θα γίνει την Τρίτη, 3 Οκτωβρίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής