× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αυταρχική μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση – καταγγελία για το νομοσχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση εξέδωσε το Τμήμα Αυτοδιοίκησης της Ν.Ε. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/9/2023

Αυταρχική μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Επικίνδυνη, αυταρχική, αλλά και ερασιτεχνική, πέρα από κάθε λογική επιτελικότητας και αριστείας, είναι η επιχειρούμενη νομοθέτηση από πλευράς κυβέρνησης ΝΔ που υποτίθεται ότι αναμορφώνει το σύστημα διακυβέρνησης των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού. Κι αυτό παρά την ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΕ να συζητηθεί μετά τις εκλογές» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου για την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Ορισμένες από τις επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου είναι:

  • Αντιδήμαρχος / αντιπεριφερειάρχης ορίζεται πλέον αποκλειστικά από την παράταξη του δημάρχου / περιφερειάρχη, ο δήμαρχος / περιφερειάρχης μπορεί να ανακαλεί οποτεδήποτε τον αντιδήμαρχο/αντιπεριφερειάρχη χωρίς αιτιολόγηση της απόφασής του, κατάργηση δυνατότητας σύμπραξης δύο ή περισσοτέρων δημοτικών /περιφερειακών παρατάξεων. Εκλογή του προεδρείου δημοτικού συμβουλίου – περιφερειακού συμβουλίου με προτάσεις του δημάρχου/περιφερειάρχη και των επικεφαλής χωρίς προηγούμενη συνεδρίαση των παρατάξεών τους.

  • Καταργούνται επιτροπές (η οικονομική, η επιτροπή ποιότητας ζωής, η εκτελεστική) και συγχωνεύονται σε μια υπέρ - επιτροπή σε δήμους και περιφέρειες αντίστοιχα, ενώ η καθεμία από αυτές λειτουργούν τώρα αποτελεσματικά και έχουν ένα συγκεκριμένο διακριτό αντικείμενο. Άρα άκρως επικίνδυνη νομοθέτηση, όταν μιλάμε κυρίως για διαχείριση τοπικών υποθέσεων. «Η προτεινόμενη ρύθμιση είναι αντιδημοκρατική γιατί αποσκοπεί στην συγχώνευση των συλλογικών οργάνων διαβούλευσης των δήμων σε ένα μίνι-δημοτικό συμβούλιο που θα βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο της δημαρχιακής παράταξης» αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου.

  • Άλλες ρυθμίσεις καταργούν – όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ - χωρίς να έχει προηγηθεί καμία αξιολόγηση δομών και καμία σχετική μελέτη σκοπιμότητας, το σύνολο των ΝΠΔΔ των δήμων, των κοινωφελών επιχειρήσεών τους!!! (πάνω από 500) και των Σχολικών Επιτροπών (πάνω από 600) με κύρια αιτιολόγηση – γιατί άλλωστε αυτό ενδιαφέρει μόνο την κυβέρνηση – τη διασφάλιση οικονομιών κλίμακας και την ενοποίηση υπηρεσιών και προμηθειών. Χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας σχεδιασμός, θα μεταφερθούν το προσωπικό, οι πόροι και οι αρμοδιότητες όλων αυτών των ΝΠΔΔ στις υπηρεσίες των δήμων μέσα σε διάστημα έξι μηνών !! Είναι μια ρύθμιση που «φαίνεται να ικανοποιεί» αιτήματα εργαζομένων, αλλά θα μειώσει προοπτικά τον αριθμό τους και ταυτόχρονα υποχρεώνει ουσιαστικά όλους τους δήμους στη δημιουργία Αναπτυξιακών Οργανισμών που προφανώς δε διασφαλίζουν τον δημόσιο χαρακτήρα των παρεχομένων υπηρεσιών. Παράλληλα, εξαφανίζει τον έλεγχο της αντιπολίτευσης και μηδενίζει την ισχνή έστω συμμετοχή των κοινωνικών φορέων στα δημοτικά δρώμενα.

  • Προβλέπεται παρακολούθηση των επιδόσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. η μέτρηση και η αξιολόγηση πρέπει να υλοποιούνται, αποτελούν άλλωστε εργαλεία χάραξης πολιτικής, σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να εξελιχθεί σε μια διαδικασία μεταβίβασης ευθυνών και απλοϊκής δημοσιογραφικής εκμετάλλευσης, αφού τα υπό θέσπιση ετήσια βραβεία μπορεί να λειτουργήσουν αρνητικά προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, θα πρέπει να επισημανθεί σε αυτό το σημείο ότι η παρακολούθηση των επιδόσεων των ΟΤΑ θα πρέπει να συνδυαστεί με την οικονομική τους ενίσχυση – πρέπει πια να εφαρμοστεί το νέο σύστημα κατανομής των ΚΑΠ, που έχει ψηφιστεί και κυρωθεί από το Συνέδριο της ΚΕΔΕ (φθινόπωρο 2022) – καθώς και τη θεσμική τους θωράκιση. Αντί λοιπόν για αύξηση πόρων που ζητούν οι ΟΤΑ και είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση, θεσμοθετείται ο έλεγχος της …μιζέριάς τους.

  • Μεταφέρονται αρμοδιότητες στους δήμους, αποσπασματικά χωρίς συντονισμό και χωρίς την αντίστοιχη μεταφορά πόρων: η ευθύνη αποκομιδής απορριμμάτων του οδικού δικτύου αρμοδιότητας περιφερειών και των παράπλευρων δρόμων αυτών, των νησίδων τους, των υπόγειων διαβάσεων, καθώς και των πρανών αυτών περιέρχεται πλέον στους δήμους, κατά το τμήμα που διέρχεται εντός των ορίων τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει περαιτέρω σύγχυση στο ποιος κάνει τι, στη λογική που πρόσφατα με τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες διατυπώθηκε, ότι τα καλά τα κάνει η κυβέρνηση, ενώ για τις καταστροφές φταίει αποκλειστικά η αυτοδιοίκηση.

Συμπερασματικά, με αυτό το νομοθέτημα ολοκληρώνεται το αυταρχικό πλαίσιο διοίκησης – διακυβέρνησης των ΟΤΑ α’ & β’ βαθμού.

Από 1ης.1.12024 θα υπάρχουν οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες ακολουθούμενοι από το 60% των συμβούλων τους χωρίς καμία ουσιαστική δυνατότητα ελέγχου από την αντιπολίτευση (τη μείζονα βεβαίως!!!). Αυτοί διοικούν και η κοινωνία παρακολουθεί χωρίς κανένα θεσμικό περιθώριο παρέμβασης, περιμένοντας πέντε χρόνια για να ….ξαναψηφίσει.

«Το νομοσχέδιο κατατέθηκε αιφνιδιαστικά από την κυβέρνηση στη Βουλή, την Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου και η ψήφισή του θα γίνει την Τρίτη, 3 Οκτωβρίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Μηχανική βλάβη σε φορτηγό πλοίο ανοιχτά της Μυτιλήνης

Απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου μέχρι να προσκομισθεί βεβαίωση αξιοπλοΐας από τον νηογνώμονα που το παρακολουθεί
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στη Στύψη

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου από τις 5.00 το απόγευμα ως τις 8.00 το βράδυ
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Συναντήσεις και επαφές για θέματα τουρισμού και πολιτισμού

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος και η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Αφροδίτη Βατή είχαν σειρά επαφών στελέχη των υπουργείων Τουρισμού και Πολιτισμού
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Μαρία Κομνηνάκα με τον Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης

Το ΚΚΕ, διεκδικεί ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης των ελευθέρων επαγγελματιών τόνισε η βουλευτής κατά την διάρκεια της συνάντησης
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Σπίτι του πολιτισμού θα γίνει το Αρχοντικό Γεωργιάδη

Στα 2 εκατ. ευρώ εκτιμάται η δαπάνη για την ανακατασκευή και αξιοποίηση του αρχοντικού που βρίσκεται στην βόρεια έξοδο της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δημοπρασία για το γάλα και τα αρνιά του Κληροδοτήματος Σημαντήρη

Προσφορές θα γίνονται δεκτές έως την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συνέλευση των εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. νομών Λέσβου – Χίου

Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου θα υπολειτουργήσει η Δ.Ο.Υ. Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξε ο Κόλπος Καλλονής για τα «Χάβαρα»

Θα διατίθενται στην κατανάλωση μετά από εξυγίανση τους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έρχονται θυελλώδεις νοτιάδες

Ανακοίνωση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αντιπαράθεση για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Μυτιλήνης

Έντονη κριτική για την κατανομή των πόρων μεταξύ των Δημοτικών Ενοτήτων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νομοθετική ρύθμιση για τα προβλήματα του Κτηματολογίου στη Λέσβο

Σε σύσκεψη στην Αθήνα την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Τι συζητήσατε με τον κ.Καιρίδη;»

Ερώτηση της επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του δήμου Μυτιλήνης Νίκης Τσιριγώτη στον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Παναγιώτη Χριστόφα