Μείωση κατά 24,85% προβλέπεται στην παραγωγή κρασιού
Δεύτερη συνεχόμενη χρονιά όπου καταγράφεται μείωση της παραγωγής
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/10/2023
Σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλε το τμήμα Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην Commission που αφορούν τις προβλέψεις για την Ελληνική παραγωγή κρασιού την περίοδο 1/8/2023 έως 31/7/2024, αναμένεται μειωμένη κατά 24,85% σε σχέση με την προηγούμενη οινική περίοδο (2022/2023).
Συγκεκριμένα η παραγωγή κρασιού την περίοδο 2023 – 2024 εκτιμάται πως θα ανέλθει σε 1.598.344 εκατόλιτρα, όταν την περίοδο 2022 – 2023 είχε ανέλθει σε 2.126.844 εκατόλιτρα.
Τα παραπάνω στοιχεία βασίζονται σε εκτιμήσεις των κατά τόπους ΔΑΟΚ, είναι αρκετά επισφαλή και δεδομένου ότι ο τρύγος θα συνεχιστεί έως το τέλος Οκτωβρίου ο τελικός όγκος οινοπαραγωγής θα διαφοροποιηθεί, αναφέρει στην ανάλυση των στοιχείων η ΚΕΟΣΟΕ.
Η Κεντρική Συνεταιριστική Οργάνωση των αμπελουργών σημειώνει περαιτέρω: «Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η φετινή μείωση είναι η δεύτερη συνεχής, αφού και η παραγωγή 2022/2023, ήταν μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη κατά 13,86%.
Η πρόβλεψη του υπουργείου ανά κατηγορία εμφανίζει επίσης μεγάλο όγκο παραγωγής γλευκών και χυμών σταφυλής, που εφόσον πρόκειται για γλεύκη (σ.σ. χυμός σταφυλής δεν παράγεται συνήθως), θα μεταποιηθεί πιθανότατα σε οίνο σε επόμενο χρονικό διάστημα.
Είναι βέβαια προφανές ότι με εξαίρεση τις Περιφέρειες της Μακεδονίας, οι υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας, κατέγραψαν μείωση της σταφυλικής παραγωγής τουλάχιστον κατά 50%, γεγονός που αναμένεται να επιβεβαιωθεί ασφαλέστερα με την οριστική δήλωση παραγωγής».