× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Οι παραγωγοί να ξεκινήσουν άμεσα τη συγκομιδή της ελιάς»

Στην ελαιοκομική περίοδο που ξεκινά αυτές τις ημέρες και στα προβλήματα του Λεσβιακού ελαιώνα αναφέρεται σε συνέντευξή του στο «Ν» ο γεωπόνος Βασίλης Γάλλος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/10/2023

«Οι παραγωγοί να ξεκινήσουν άμεσα τη συγκομιδή της ελιάς»

Για την έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελαιώνας της Λέσβου αναφέρθηκε μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο γεωπόνος Βασίλης Γάλλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ανέφερε ο κ. Γάλλος οι ελαιοπαραγωγοί καλό θα ήταν να ξεκινήσουν τη διαδικασία της συγκομιδής της ελιάς άμεσα ώστε να σώσουν την λιγοστή φετινή παραγωγή η οποία κινδυνεύει να χαθεί λόγω της καρπόπτωσης.

Σωστή φροντίδα πριν την συγκομιδή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο γνωστός γεωπόνος της Μυτιλήνης αρχικά αναφέρθηκε στις απαραίτητες εργασίες που πρέπει να γίνουν στα ελαιοκτήματα με το γνωστό καθάρισμα από τα ζιζάνια στα σημεία που οι παραγωγοί θα βάλουν δίχτυα για να μαζέψουν τις ελιές. Όπως είπε καλό είναι τα χόρτα να κόβονται με χορτοκοπτικό μηχάνημα και να περιορίζεται όσο γίνεται η χρήση χημικών ενώ πρόσθεσε ότι οι αγρότες θα πρέπει να αφαιρούν μέρος των ζιζανίων και όχι όλα διότι, σημείωσε υπάρχουν και ωφέλιμα φυτά στον ελαιώνα τα οποία βοηθούν να διατηρείται η ισορροπία στο χωράφι και στα δέντρα».

Καρπόπτωση η μεγάλη πληγή

Αναφερόμενος στις αιτίες της καρπόπτωσης ο Βασίλης Γάλλος σημείωσε ότι η πρώτη αιτία είναι η παρατεταμένη ξηρασία και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που ταλαιπώρησαν τα δέντρα μέσα στο καλοκαίρι. «Τα δέντρα πέρασαν ένα δύσκολο καλοκαίρι το οποίο τα ταλαιπώρησε ιδιαίτερα σε συνδυασμό και με την ξηρασία της προηγούμενης περιόδου. Λόγω λοιπόν της κατάστασης αυτής αποβάλλουν ένα μέρος του καρπού για να μπορέσουν επιβιώσουν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημαντικό ρόλο ωστόσο στην καρπόπτωση της ελιάς παίζουν και οι διάφορες ασθένειες των δέντρων που προκαλούνται από μύκητες και βακτήρια. «Το κομαροσπόριο ή σαπιοβούλα σημειώνει ο κ. Γάλλος είναι ευρέως διαδομένο στον ελαιώνα της Λέσβου και προκαλεί σταδιακό σάπισμα του καρπού και πτώση του».

Δακοκτονία με άλλο τρόπο

Η κυριότερη ωστόσο αιτία σημειώνει ο γεωπόνος είναι ο δάκος ο οποίος αυτή την περίοδο έχει πολύ μεγάλους πληθυσμούς στον ελαιώνα του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως τόνισε ο κ. Γάλλος τα χρήματα που δίνει η πολιτεία δεν επαρκούν για να γίνει σωστή δακοκτονία έτσι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλονται οι ψεκασμοί δεν αποδίδουν σωστά αποτελέσματα. «Η δακοκτονία είναι ένα κεφάλαιο ξεχωριστό για την φυτοπροστασία της ελιάς και ο σχεδιασμός που πρέπει να γίνει είναι εντελώς διαφορετικός. Κανονικά θα πρέπει να γίνονται ενέργειες παρακολούθησης της εξέλιξης και καταπολέμησης του δάκου όλο το χρόνο και όχι μόνο τους μήνες του καλοκαιριού. Παράλληλα θα πρέπει να μπουν στη διαδικασία εξελιγμένα  μέσα όπως ηλεκτρονικές παγίδες και drones για καλύτερο αποτέλεσμα και συνολικούς ψεκασμούς».

 Μέχρι τις γιορτές το αργότερο

Αναφερόμενος στη φετινή περίοδο συγκομιδής ο κ. γεωπόνος  προέτρεψε τους παραγωγούς άμεσα να ξεκινήσουν να ραβδίζουν τα δέντρα ώστε να προλάβουν την ελιά όσο είναι νωρίς και ο καρπός ακόμη σε καλή κατάσταση. Όπως είπε ορισμένες ποικιλίες ελιάς ήδη είναι έτοιμες για ελαιοποίηση ενώ σημείωσε ότι κανονικά η συγκομιδή θα πρέπει να ολοκληρώνεται το αργότερο έως το τέλος του χρόνου, ώστε στη συνέχεια το δέντρο να προλάβει να ξεκουραστεί και να πάρει δυνάμεις και απαραίτητη φροντίδα από τον παραγωγό για την επόμενη χρονιά. Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι η ελιά δεν χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να πάρει λάδι ο και ότι όταν το χρώμα είναι πρασινοκίτρινο δηλαδή σε φάση ωρίμανσης τότε είναι έτοιμος για συγκομιδή.

Ταλαιπωρημένος ελαιώνας

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Γάλλος σημείωσε ότι ο ελαιώνας της Λέσβου δυστυχώς είναι παραμελημένος και έχει πολλά προβλήματα. «Είναι θετικό ωστόσο το γεγονός, σημείωσε, πως ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι έχουν μπει στη διαδικασία της παραγωγής και φροντίζουν τα χωράφια τους για να παράγουν σωστό και ποιοτικό ελαιόλαδο.

Κανονικά ο ελαιώνας της Λέσβου θα έπρεπε κάθε χρόνο να δίνει 8.000 τόνους λαδιού ακόμη και σε κακές περιόδους. Δυστυχώς φέτος η παραγωγή αν αγγίξει τους 3.000 τόνους θα είναι θαύμα. Στα αρχεία παλαιότερων ετών έχουμε δει ότι η Λέσβος σε μία χρονιά έφτασε και τους 40.000 τόνους ελαιολάδου, νούμερο που σήμερα φαίνεται ότι είναι εξωπραγματικό.  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης την Κυριακή

Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 3, την Κυριακή των Βαϊων εγκαινιάζοντας το πασχαλινό ωράριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά