× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Ούτε ένας νέος πυροσβέστης στη Λέσβο για τα επόμενα χρόνια»

Απογοητευμένος δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου Γιώργος Ντίνος ο οποίος σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία γερνούν και συνταξιοδοτούνται χωρίς να υπάρχει ανανέωση

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 9/11/2023

«Ούτε ένας νέος πυροσβέστης στη Λέσβο για τα επόμενα χρόνια»

Μπορεί η θερινή αντιπυρική περίοδος να έχει ολοκληρωθεί για τις περισσότερες περιοχές της χώρας ωστόσο στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, έχει παραταθεί έως τις 15 Νοεμβρίου όπου ισχύει η απαγόρευση για την καύση κλαδιών και την πραγματοποίηση οποιασδήποτε εργασίας αφορά τη χρήση φωτιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου, Γιώργος Ντίνος σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», οι συνθήκες που επικρατούν στο περιβάλλον των νησιών μας και κυρίως η παρατεταμένη ξηρασία και οι ελάχιστες βροχές,  αποτέλεσαν την αιτία αυτής της παράτασης αυτής.

 Υπογράμμισε μάλιστα,  ότι τις τελευταίες ημέρες είχαμε  και αρκετές περιπτώσεις πυρκαγιών στη Δυτική Λέσβο και μία περίπτωση στον Καρυώνα στις οποίες αν δεν γινόταν γρήγορη επέμβαση στην αρχή του περιστατικού τότε θα είχαμε δυσάρεστες εξελίξεις.

«Δυστυχώς οι συμβάσεις των συναδέλφων εποχικών πυροσβεστών, έληξαν στις 31 Οκτωβρίου κι έτσι πλέον η χειμερινή περίοδος με τις όποιες δυσκολίες υπάρξουν θα αντιμετωπιστεί αποκλειστικά από το μόνιμο προσωπικό της Λέσβου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από εκεί και πέρα ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου είναι απαισιόδοξος για το ζήτημα της ενίσχυσης των μονάδων της Λέσβου με μόνιμο προσωπικό αφού όπως είπε οι ανακοινώσεις του αρμόδιου Υπουργού δεν αφήνουν περιθώρια ελπίδας για τη Λέσβο.

«Πέρυσι δεν έγινε ούτε μια πρόσληψη μόνιμου πυροσβέστη επομένως ήμουν σχεδόν βέβαιος ότι αυτό θα αλλάξει και φέτος θα έχουμε μεγάλο αριθμό νέων μόνιμων συναδέλφων. Οι τελευταίες εξελίξεις αναφέρουν ότι θα έχουμε 900 νέες προσλήψεις στο Σώμα. Όμως περιλαμβάνονται σε αυτούς 500 άτομα τα οποία θα τοποθετηθούν στην ΕΜΟΔΕ, τέτοια υπηρεσία δεν έχουμε στη Λέσβο, άρα δεν περιμένουμε ενίσχυση από εκεί. Επίσης 200 άτομα θα προσληφθούν μέσω πανελλαδικών εξετάσεων και οι οποίοι δεν πρόκειται να έρθουν στη Λέσβο τουλάχιστον για τα επόμενα 10 χρόνια, ενώ οι υπόλοιποι 200 θα είναι εργαζόμενοι ειδικών καθηκόντων πλην πυροσβεστών. Με λίγα λόγια δεν θα προσληφθεί ούτε ένας πυροσβέστης στη Λέσβο. Δυστυχώς ο μέσος όρος ηλικίας πυροσβεστών στη Λέσβο είναι τα 50 έτη ενώ κάθε χρόνο έχουμε τουλάχιστον 10 αποχωρήσεις – συνταξιοδοτήσεις».

Αναφερόμενος στο φετινό καλοκαίρι ο κ. Ντίνος σημείωσε ότι είχαμε ορισμένα σοβαρά περιστατικά πυρκαγιών στο Βόρειο Αιγαίο και στη Λέσβο όπως αυτό της Αχλαδερής, ωστόσο, πρόσθεσε, η Πυροσβεστική  Υπηρεσία με τη βοήθεια των εθελοντών και των φορέων που στηρίζουν την προσπάθεια της αντιπυρικής προστασίας, πρόλαβε τις φωτιές πριν επεκταθούν και προκαλέσουν μεγάλη καταστροφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πλέον η ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος και λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και της εμπλοκής των πυροσβεστών σε πολλές δραστηριότητες, διασώσεις, αστικές φωτιές, ατυχήματα, ακραία καιρικά φαινόμενα κ.λπ. είναι μονόδρομος. Βλέπουμε ακραία περιστατικά πυρκαγιών στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο τα οποία πραγματικά δεν ξέρουμε σε περίπτωση που συμβούν στα νησιά μας, με ποιον τρόπο θα αντιμετωπιστούν».

Ο κ. Ντίνος πρόσθεσε ότι το μόνιμο προσωπικό φέτος είναι ιδιαίτερα κουρασμένο με δεδομένο ότι τις περισσότερες ημέρες του καλοκαιριού ίσχυε αναστολή αδειών λόγω των εκλογών ή ήταν ημέρες ετοιμότητας λόγω ισχυρών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών.

Σε κάθε περίπτωση σημείωσε ακόμη και σήμερα είναι καλό οι συμπολίτες μας, να είναι προσεκτικοί και να κάνουν υπομονή λίγες ημέρες έως τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου για να κάνουν τις αγροτικές τους εργασίες και να κάψουν τα κλαδιά τους.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καθαρίζουν οι ακτές της Δυτικής Λέσβου

Με την άφιξη ειδικού μηχανήματος η αρχή έγινε στην Πέτρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συλλυπητήρια Μουτζούρη για τον θάνατο του Στράτου Σεφτελή

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Eφυγε από τη ζωή ο Στράτος Σεφτελής

Σε ηλικία 68 ετών πέθανε ο καταξιωμένος δημοσιογράφος, αθλητικός συντάκτης και παρουσιαστής για 34 χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»