× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Με drone και τεχνητή νοημοσύνη, εντοπίζουν το πλαστικό και βραβεύονται!

Σημαντική διάκριση για την Spin off εταιρεία του Πανεπιστημίου Αιγαιου SciDrones και τον Αναπληρωτή καθηγητή Κώστα Τοπουζέλη οπου βραβεύτηκαν για το πρωτότυπο σύστημα εντοπισμού πλαστικού στις ακτές όλου του κόσμου

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 9/11/2023

Με drone και τεχνητή νοημοσύνη, εντοπίζουν το πλαστικό και βραβεύονται!

Μια σημαντική διάκριση ήρθε να επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά πόσο σημαντική ερευνητική δουλειά και προσπάθεια πραγματοποιείται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στον τομέα της προστασίας του Περιβάλλοντος και ειδικότερα στον τομέα της προστασίας των θαλασσών και των ακτών μας από την ρύπανση με πλαστικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο γνωστός για τις δράσεις του και τα πρωτότυπα πειράματά του, Αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών Κώστας Τοπουζέλης και η Spin off εταιρεία του Πανεπιστημίου Αιγαιου SciDrones βραβεύτηκαν για την πρωτότυπη δράση που αφορά στην καταγραφή της ρύπανσης των ακτογραμμών σε πολλές χώρες του κόσμου από πλαστικό με σύγχρονες μεθόδους, drones τελευταίας τεχνολογίας και τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. 

Όπως ανέφερε ο κ. Τοπουζέλης μιλώντας στο «Ν» 99 fm και  στην εκπομπή «Μεσημεριανοί Διάλογοι»  μέσα από την Spin off εταιρεία SciDrones έχει φτιαχτεί ένα σύστημα το οποίο αυτόματα μπορεί να αναγνωρίζει την ρύπανση από πλαστικό στις ακτές και να ταξινομεί τα είδη των απορριμμάτων καθώς και την πυκνότητα στην οποία τα συναντάμε. Η εφαρμογή αυτή βραβεύτηκε σε ειδική εκδήλωση στη Σεβίλλη της Ισπανίας κατά την Ευρωπαϊκή εβδομάδα διαστήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ανέφερε ο κ. Τοπουζέλης με τη βοήθεια της σύγχρονης αυτής εφαρμογής έχει γίνει καταγραφή της ρύπανσης στην ακτογραμμή της Ελλάδας, της Ιαπωνίας, της Πορτογαλίας, του Ισραήλ της Γκάνα καθώς και άλλων χωρών. Φυσικά αντίστοιχη καταγραφή έχει γίνει και στη Λέσβο.

Όπως τόνισε η εικόνα των ακτών της Λέσβου και της Ελλάδας γενικότερα είναι ίδια με αυτή σε όλες τις χώρες του αναπτυγμένου κόσμου και δεν διαφέρει ιδιαίτερα. Μάλιστα σημειώνει πως το πρόβλημα δεν εντοπίζεται τόσο πολύ στις οργανωμένες τουριστικές ακτές και θάλασσες όπου καθαρίζονται πολύ τακτικά, αλλά κυρίως στις πιο απομακρυσμένες ακτές, στις οποίες η πρόσβαση συνεργείων καθαριότητας και οργανώσεων δεν είναι πολύ εύκολη.

Ακόμη χειρότερη, σημείωσε είναι η εικόνα στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου όπως είναι η Γκάνα όπου παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των κατοίκων και των αρχών  να καθαρίσουν, η διαχείριση της όλης κατάστασης είναι πολύ δύσκολη με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αρκετά προβλήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως τόνισε το κλειδί για την μείωση της ρύπανσης με πλαστικό στις ακτές και στις θάλασσες, βρίσκεται στην εκπαίδευση και στο σχολείο, όπου οι νέοι από μικρή ηλικία θα πρέπει να εκπαιδεύονται για τη σωστή χρήση, την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση των πλαστικών. «Σε κάθε περίπτωση πρόσθεσε τα αποτελέσματα αυτών των καλών πρακτικών και την υιοθέτηση μέτρων από την πλευρά των κυβερνήσεων περιμένουμε να τα δούμε στην πράξη τα επόμενα χρόνια. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το πλαστικό είναι ένα υλικό που παραμένει για πολλά χρόνια αναλοίωτο οπότε η βελτίωση και οι πρόοδος που γίνεται σήμερα,  ίσως να φανεί στην πράξη μέσα στις επόμενες δεκαετίες».

Σε κάθε περίπτωση το νέο αυτό σύστημα της Spin off εταιρείας  SciDrones και του καθηγητή Κώστα  Τοπουζέλη φαίνεται ότι αναγνωρίσθηκε ως μια σύγχρονη δράση με καινοτόμα χαρακτηριστικά και ιδιαίτερα χρήσιμη στην κρίσιμη μάχη για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Αυτό  είναι μια σημαντική εξέλιξη και μια ακόμη απόδειξη για την πραγματική προσφορά του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη γνώση και στην έρευνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε το βίντεο της βράβευσης 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Συνελήφθη στη Μυτιλήνη καταζητούμενος της Ευρώπης

Διώκεται για διακίνηση ναρκωτικών και ψυχότροπων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΘΕΑΤΡΟ

Χάρη στη «Φλόγα» αγαπήσαμε κι άλλο τη ζωή

Είδαμε τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αντουέλ Νάκε, για καλό σκοπό, στο καφενείο «Πι»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

Kαι οι Προοδευτικές Γυναίκες στην υποδοχή Γεωργιάδη

Καλούν σε συμπόρευση με το Εργατικό Κέντρο, την Ενωση Γιατρών ΕΣΥ και τα σωματεία την Τρίτη 30 Απριλίου
ΥΓΕΙΑ

Στάση εργασίας για την επίσκεψη Γεωργιάδη

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Τραγικός θάνατος για πρόσφυγα‑ πεζό που παρασύρθηκε σε τροχαίο στην Παναγιούδα

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα προς την Κυριακή σημειώθηκε το τροχαίο δυστύχημα με αγροτικό, τρεις επιβαίνοντες και δύο πεζούς
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα σε κινητοποίηση από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών

Την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 11:00 το πρωί στο κτίριο του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη μαθητών του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης στη νότια Πελοπόννησο

Στο πλαίσιο περιβαλλοντικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο σχολείο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αγωνιστική υποδοχή του Αδωνι Γεωργιάδη από συνταξιούχους

Ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης Συνταξιούχων του Δημοσίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ψηφιακό ευ ζην στη μεταουμανιστική εποχή: μια κριτική προσέγγιση

Eρευνητικό πρόγραμμα από το Εργαστήριο Πολιτισμικών Πληροφορικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πανελλαδική απεργία δημοσίων υπαλλήλων

Τετάρτη 1 Μάη