× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Επιχειρήσεις θα πληρώσουν 50.000 ευρώ φόρο με το νέο νομοσχέδιο»

Τα πάνω κάτω φέρνει ο νέος νόμος για τη φοροδιαφυγή με αλγόριθμους και τεκμήρια που θα αυξάνουν την φορολόγηση των επαγγελματιών. Δείτε τι είπε στο «Ν» ο πρόεδρος των λογιστών Παναγιώτης Τατάκης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/11/2023

«Επιχειρήσεις θα πληρώσουν 50.000 ευρώ φόρο με το νέο νομοσχέδιο»

Σημαντικές πληροφορίες και στοιχεία που σχετίζονται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση στη βουλή η κυβέρνηση και αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, έδωσε στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Μεσημεριανοί διάλογοι» ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Λέσβου Παναγιώτης Τατάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Π. Τατάκης μεταξύ άλλων σημείωσε ότι βλέπουμε το τελευταίο διάστημα τη στοχοποίηση των ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι τσουβαλιάζονται σε ένα τορβά και χαρακτηρίζονται φοροφυγάδες ενώ αυτό σε καμία περίπτωση δεν ισχύει.

Δεν είμαστε φοροφυγάδες...

«Η κυβέρνηση σημειώνει ο πρόεδρος των φοροτεχνικών, μιλά για φοροφυγάδες και αναφέρεται σε έναν αριθμό 170.000 ατομικών επιχειρήσεων. Ωστόσο ο αριθμός αυτός αποτελεί μειοψηφία αφού εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι επαγγελματίες είναι απόλυτα νόμιμοι απέναντι στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Ωστόσο το κράτος μπορεί με τα μέσα και τα ηλεκτρονικά εργαλεία που διαθέτει να εντοπίσει τους φοροφυγάδες και να επιβάλει τα νόμιμα. Αν δεν έχει τρόπο να το κάνει μπορεί να απευθυνθεί στις Ενώσεις των φοροτεχνικών οι οποίες έχουν προτάσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βγήκαν τα τεκμήρια από το χρονοντούλαπο ...

Στην ουσία όπως σημείωσε ο κ. Τατάκης, το νέο νομοσχέδιο που είναι από την Τρίτη το απόγευμα σε διαβούλευση επαναφέρει τα λεγόμενα τεκμήρια στην φορολόγηση των επαγγελματιών και μάλιστα βάζει στο στόχαστρο των αριθμό των εργαζομένων κάθε επιχείρησης και τις τριετίες δραστηριοποίησης κάθε επαγγελματία.

«Αυτό που ακούγεται για τις 10.920 ευρώ που θα μπορεί να δηλώσει ως κατώτατο εισόδημα ένας ελεύθερος επαγγελματίας και τα 1.000 ευρώ φόρο, είναι μόνο το κερασάκι στην τούρτα και μπορώ να πω άνευ ιδιαίτερης σημασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επαγγελματίες που θα πληγούν περισσότερο είναι εκείνοι που έχουν προσωπικό, 4 ή 5 εργαζομένους και παράλληλα είναι στο συγκεκριμένο επάγγελμα για περισσότερες από μία τριετίες. Όσο λοιπόν περισσότερο καιρό είναι στη δουλειά αυτή και όσο περισσότερους εργαζομένους έχει θα πληρώνει μεγαλύτερο φόρο, αφού αυτά θα θεωρούνται τεκμήρια για την εφορία. Έτσι το εισόδημα του, με τους αλγορίθμους του Υπουργείου,   θα εκτοξεύεται και ο φόρος που θα πληρώνει μπορεί να φτάνει και τις 50.000 ευρώ».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Παναγιώτης Τατάκης σημείωσε ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν αποκλείεται να έχει και τα αντίθετα αποτελέσματα και να δούμε εκατοντάδες απολύσεις και χαμένες θέσεις εργασίας ενώ όπως τόνισε θα μπούνε και πολλά λουκέτα κυρίως σε νέες επιχειρήσεις που παλεύουν να σταθούν στα πόδια τους.

Το νομοσχέδιο σύμφωνα με τον πρόεδρο των φοροτεχνικών Λέσβου θα έχει άμεση ισχύ και θα εφαρμοσθεί το 2024 για τα εισοδήματα που θα δηλώσουν οι ατομικές επιχειρήσεις το 2023.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ερχονται κινητοποιήσεις

«Ξεκινάμε μια προσπάθεια,  επισήμανε ο Παναγιώτης Τατάκης, ενημέρωσης των επαγγελματιών και στη συνέχεια διοργάνωσης κινητοποιήσεων οι οποίες ως στόχο έχουν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο αυτό πρέπει να αλλάξει, να τροποποιηθεί. Δεν μπορεί να εφαρμοσθεί ως έχει με τους αλγορίθμους, τον αριθμό των εργαζομένων, τις τριετίες  και όλα τα σχετικά γιατί θα καταστρέψει τους επαγγελματίες και θα κλείσει επιχειρήσεις. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και από τον κόσμο που θα κληθεί να συμμετέχει και να στηρίξει τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθούν».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ