× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το Πολυτεχνείο παραμένει σημαντική πολιτική παρακαταθήκη

Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την εξέγερση του Πολυτεχνείου στη Μυτιλήνη την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/11/2023

Το Πολυτεχνείο παραμένει σημαντική πολιτική παρακαταθήκη

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023 τίμησε την 50η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, με τη διοργάνωση εκδήλωσης με τίτλο: «Πολυτεχνείο, 50 Χρόνια μετά».

Στην κατάμεστη αίθουσα, στο χώρο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και  Νησιωτικής  Πολιτικής, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πλήθος κόσμου παρακολούθησαν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τα 50 χρόνια από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με  χαιρετισμό από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθηγητή Δημήτρη Παπαγεωργίου, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Τα αιτήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα».  Ο Αντιπρύτανης Διεθνοποίησης και Φοιτητικής Μέριμνας, Καθηγητής Στράτος Γεωργούλας σημείωση πως είναι η πρώτη  εκδήλωση που διοργανώνεται από Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου  Αιγαίου για το  Πολυτεχνείο και πρόσθεσε «ήταν ένα λαϊκό ξέσπασμα με χαρακτηριστικά εξέγερσης που ακουμπάει στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον».

Η κ. Αλαβάνου μεταξύ άλλων είπε πως γιορτάζουμε την επέτειο των 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου μέσα σε συνθήκες σχεδόν παγκόσμιων διαδηλώσεων αλληλεγγύης στο Παλαιστινιακό λαό.  Κι αυτό το κίνημα αλληλεγγύης δέχεται  την καταστολή με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους σε όλο το πλανήτη. Γι’ αυτό και το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι ακόμη πιο ισχυρό στις μέρες μας. Στην συνέχεια περιέγραψε το διεθνές πλαίσιο μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η κινητοποίηση. Ακόμη ανέφερε πως η εξέγερση μια διαδικασία «ομαλής» μετάβασης από την δικτατορία προς ένα καθεστώς όπου οι προδικτατορικές «ανώμαλες» δυνάμεις, αυτές που είχαν φέρει την δικτατορία θα αναλάμβαναν ξανά την πολιτική εξουσία στην χώρα. Χωρίς να γίνει καμία σημαντική αλλαγή. Αυτή την διαδικασία την ακύρωσε η εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Από  την πλευρά της η Νάντια Βαλαμβάνη αναφέρθηκε στο ιστορικό της εξέγερσης στην εισήγηση της αναφέρθηκε στους πολλούς και διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους πολεμήθηκε η εξέγερση του Πολυτεχνείου και ο εορτασμός της τα κατοπινά χρόνια. Υποστήριξε πως είναι το μοναδικό κινηματικό γεγονός  (σε Ευρωπαϊκό επίπεδο) που γιορτάζεται 50 χρόνια μετά με διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλες τις πόλεις της χώρας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο αξιακό περιεχόμενο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου Συλλογικότητα – Αντίσταση – Αλληλεγγύη και υπογράμμισε πως αυτό είναι που χρειάζεται σήμερα η νεολαία.

Ο  Γιώργος Φιλιππάκης είπε: «υπογράμμισε πως δεν ήταν απόφαση μιας ημέρας η κατάληψη του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 και της Νομικής, λίγους μήνες νωρίτερα » και πρόσθεσε πως τα προηγούμενα χρόνια η συνδικαλιστική δράση που αναπτύχθηκε για τα φοιτητικά ζητήματα έγινε προσπάθεια να δεθεί με την αντιδικτατορική δράση.

Κρίσιμο ζήτημα για την διάδοση του μηνύματος του Πολυτεχνείου ήταν η λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού που είχε αναπτυχθεί από τους φοιτητές. Την πρώτη ημέρα της κατάληξης – σημείωσε ο κ. Φιλιππάκης – ακούγονταν γύρω από το Πολυτεχνείου. Την δεύτερη ημέρα ενισχύθηκε ο πομπός μετάδοσης και ακούγονταν σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής. Κι από εκεί γίνονταν αναμετάδοση του από άλλους πειρατικούς  ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Ο Δημήτρης Μπουρνούς μίλησε εκ μέρους των Φίλων Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας στην συμβολή Λέσβιων αγωνιστών στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.  

Ο Σωκράτης Κεσίδης μεταξύ άλλων είπε: «Το Πολυτεχνείο μας διδάσκει πως ο συλλογικός αγώνας μπορεί να ανατρέψει τα πάντα ακόμη κι αυτούς που φαίνονται ανίκητοι. Μας διδάσκει πως μόνο ο λαός σώζει το λαό».

Τα έντονα συναισθήματα που προκάλεσαν οι ομιλίες των διοργανωτών και των προσκεκλημένων, ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο τόσο οπτικά όσο και ακουστικά, με το πολύτιμο αρχειακό υλικό από αποκόμματα εφημερίδων και φωτογραφίες  εκείνων των ημερών του συλλόγου «Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας» και των εξαιρετικών  μουσικών εκτελέσεων από τη «Μικτή ορχήστρα & χορωδία μαθητών/τριών και κηδεμόνων Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καθαρίζουν οι ακτές της Δυτικής Λέσβου

Με την άφιξη ειδικού μηχανήματος η αρχή έγινε στην Πέτρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συλλυπητήρια Μουτζούρη για τον θάνατο του Στράτου Σεφτελή

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Eφυγε από τη ζωή ο Στράτος Σεφτελής

Σε ηλικία 68 ετών πέθανε ο καταξιωμένος δημοσιογράφος, αθλητικός συντάκτης και παρουσιαστής για 34 χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»