× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Με το φορολογικό νομοσχέδιο τσουβαλιάζεται η Μύκονος με την Αγιάσο»

Τα βάρη που σηκώνουν οι μικροί επιχειρηματίες εξηγεί στο «Ν» ο αντιπρόεδρος της «Ασπίδας» Δήμος Καραμπεάζης- Κινητοποίηση των φορέων την Τετάρτη

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 20/11/2023

«Με το φορολογικό νομοσχέδιο τσουβαλιάζεται η Μύκονος με την Αγιάσο»

Τα βάρη που σηκώνουν οι επιχειρηματίες της εστίασης και της ψυχαγωγίας, πριν ακόμα την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου που θα τους «ισοπεδώσει» εξήγησε στο «Ν» ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Μυτιλήνης «Ασπίδα», Δήμος Καραμπεάζης, εν όψει του συλλαλητηρίου της Τετάρτης 22 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Σαπφούς που καλούν επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα ο κ. Καραμπεάζης εξήγησε ότι τα καφέ και τα μπαρ ήδη επιβιώνουν μέσω εσωτερικού δανεισμού και ανέφερε το εξής παράδειγμα. Αν σήμερα ένα μπαρ έχει ετήσια καθαρά κέρδη 15.000 ευρώ, ο φόρος ανέρχεται στις 3.750 ευρώ. Με το φορολογικό νομοσχέδιο στα ίδια κέρδη, ο φόρος θα ανέρχεται στις 10.700 ευρώ»!

Αναφερόμενος και στην ανακοίνωση της «Ασπίδας», τόνισε ότι «η κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια προχώρησε στην ψηφιακή διακυβέρνηση για την πάταξη της φοροδιαφυγής, καταγράφοντας τις κινήσεις κάθε μαγαζιού του κλάδου μέσω του myDATA, myErgani (και πρόσφατα του myroufianos), είχαν δεσμευθεί προεκλογικά σε καμία νέα αύξηση φορολογίας (αντιθέτως σε μειώσεις).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντί αυτού, τώρα έρχεται με ένα αντισυνταγματικό φορολογικό νομοσχέδιο που βάζει οριζόντια φορολόγηση σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες να τους προδικάζει σαν κλέφτες και παράνομους.

Μετά από το τέλος επιτηδεύματος, την προκαταβολή φόρου, τον φόρο εισοδήματος έρχεται ακόμα ένας φόρος να "τελειώσει" όλους αυτούς που με δυσκολία άντεχαν.

Οι μικρές επιχειρήσεις μετράνε αντίστροφα πριν διαλυθούν τελείως ή να αναγκαστούν να κάνουν πολύ μεγάλες αυξήσεις σε όλα τους τα προϊόντα γνωρίζοντας ότι ο καταναλωτής ΔΕΝ έχει την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι επιχειρήσεις θα μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι είτε είναι στην "Μύκονο" και "Αθήνα" είτε σε στην Αγιάσο. Και ότι «η αύξηση του κατώτατου μισθού εννοείται πως ήταν σωστή, όμως έχει συμπαρασύρει και άλλους φόρους οι οποίοι δεν έχουν κανένα απόλυτος οικονομικό όφελος προς τους εργαζομένους (πχ. φόρος μισθωτών υπηρεσιών, εισφορές δώρων προς το ΙΚΑ, ΕΦΚΑ, ταμείο επικουρικής κεφάλαιοποιητικής ασφάλισης, φόρος κατασκηνώσεων κ.α.

Όλα τα παραπάνω αν τα αναλύσετε θα δείτε ότι μιλάμε για αύξηση άνω του 50% των εξόδων μιας μικρής επιχείρησης ή όποια τόσο καιρό τα έχει απορροφήσει με όποιον τρόπο μπορούσε για να κρατήσει το πελατολόγιο της.

Και τώρα έρχεται η κυβέρνηση και απορεί για ποιο λόγο δεν έχουν τα κέρδη που θα ήθελε; Αυτή την στιγμή που μιλάμε: Πρώτες ύλες αύξηση 70%-100%, Ενέργεια 100%, +Προμήθειες τραπεζών, και άλλα πάγια έξοδα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν είναι τυχαίο που τράπεζες, ενέργεια, καύσιμα, τρόφιμα εμφανίζουν υπερκέρδη, ενώ οι μικρές επιχειρήσεις εστίασης ανοίγουν λιγότερες μέρες και ώρες την εβδομάδα. Δεν υπάρχουν καθόλου οικονομικά περιθώρια και κάνουν ότι μπορούν για να μπορέσουν να σταθούν απέναντι στις καθημερινές υποχρεώσεις που μόνο αυξάνονται για τις επιχειρήσεις και τις οικογένειες μας.

Εμείς έχουμε και κάτι ακόμα να προτείνουμε μήπως και μας πιστέψετε.

Μπορεί άμα θέλει το κράτος να μας στείλει έναν υπάλληλο της εφορίας να κάθεται μόνιμα στην ταμειακή και στα τιμολόγια, να κόβει/πληρώνει αυτός τα πάντα μήπως και δουν επιτέλους την αληθινή εικόνα.

Οι επιπτώσεις θα είναι μη αναστρέψιμες για τους μικρούς και την μεσαία τάξη.»

Θυμίζουμε ότι σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου στα γραφεία του Δικηγορικού

Συλλόγου Μυτιλήνης στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι των επαγγελματικών φορέων - συλλόγων :

1.  Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης,

2. Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου,

3. Οδοντιατρικού Συλλόγου Λέσβου,

4. Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος Τμήμα Λέσβου,

5. Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λέσβου,

6. Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Λέσβου,

7. Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης «Ασπίδα»

8. Ένωσης Ιδιοκτητών Φορτηγών Οχημάτων Ελαφρών Μεταφορών ΔΧ Ν Λέσβου,

9. Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε συντονισμός και γενίκευση των κοινοποιήσεων μέχρι την απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου που πλήττει οριζόντια όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες καταργώντας ουσιαστικά το θεσμό των αυτοαπασχολούμενων.

«Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της οικονομικής κρίσης τα τελευταία χρόνια. Οι μικρομεσαίες, μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις εστίασης κάνουν ότι μπορούν για να κρατήσουν τις οικονομικές ισορροπίες ανάμεσα σε καταναλωτή και επιχείρηση. Απορροφήσαμε της αυξήσεις ενέργειας, των τροφίμων, των προϊόντων, των αυξήσεων μισθών και εργοδοτικών εισφορών, χάνοντας σχεδόν όλο το ποσοστό κέρδους που μπορεί να είχε μια επιχείρηση.» αναφέρει ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης.

Πρώτος σταθμός είναι το συλλαλητήριο της Τετάρτη 22.11.2023 στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Σαπφούς, όπου καλεί και η Ομοσπονδία Βιοτεχνών και Εμπόρων Λέσβου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη