× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κατά του φορολογικού νομοσχεδίου η ΔΗΠΑΚ

«Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/11/2023

Κατά του φορολογικού νομοσχεδίου η ΔΗΠΑΚ

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Ιατρών Λέσβου συμμετέχει στο συλλαλητήριο της Τετάρτης 22 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Σαπφούς και καλεί σε μαζική συμμετοχή όλους τους αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς γιατρούς, οδοντιάτρους και φαρμακοποιούς να αγωνιτούν ενάντια στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που έβαλε η κυβέρνηση σε δημόσια διαβούλευση αποτελεί κλιμάκωση της επίθεσης στην πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων στον κλάδο της υγείας, αλλά και των μισθωτών με κρυμμένη μισθωτή εργασία, με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και αμοιβή με “μπλοκάκι”, με Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών.

Επιβάλλει οριζόντιο “τεκμαρτό εισόδημα” που θα ξεκινά από τα 10.920 ευρώ για 6 χρόνια δουλειάς και φόρο 1.600 ευρώ εάν κάποιος δεν απασχολεί προσωπικό. Μάλιστα, με το νομοσχέδιο καθιερώνονται και “τριετίες” για τους αυτοαπασχολούμενους έτσι που όσοι διατηρούν επιχείρηση 12 χρόνια για παράδειγμα το τεκμαρτό εισόδημα εκτοξεύεται στα 14.200 ευρώ και θα πληρώνουν φόρο 2.300 ευρώ με προσαύξηση ανάλογη του προσωπικού που απασχολούν!

Τιμωρεί με προσαύξηση της ελάχιστης απαιτητής αμοιβής με το κόστος της μισθοδοσίας ανοίγοντας την πόρτα στην υποδηλούμενη εργασία ή και μείωση των θέσεων εργασίας.

Το χτύπημα των μικρών αυτοαπασχολούμενων αποτελεί διαχρονική στόχευση.

Με το προπαγανδιστικό προπέτασμα καπνού για την πάταξη της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων, επιλέγει να στηρίξει την ανάπτυξη των κερδών των λίγων, να επιβαρύνει ξανά τα μόνιμα υποζύγια, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και επιστήμονες με τα χαμηλότερα εισοδήματα. Είναι κοροϊδία ότι τα έσοδα από την φορολογία των αυτοαπασχολούμενων θα διατεθούν για την παιδεία και την υγεία όπως επικαλείται η κυβέρνηση. Με αυτά τα έσοδα επιχειρούν να εξασφαλίσουν τα “ματωμένα πλεονάσματα” για τις ενισχύσεις, τις φοροαπαλλαγές και τα “ειδικά καθεστώτα” υπέρ των μεγάλων εταιρειών και ομίλων.

Είναι πρόκληση να θέτει στο στόχαστρο τους αυτοαπασχολούμενους η κυβέρνηση που αφήνει στο απυρόβλητο τις 58 ειδικές φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές, τους αναβαλλόμενους φόρους για τους τραπεζίτες, τα δωράκια για τους καναλάρχες, τα φορολογικά κίνητρα για τους “στρατηγικούς” επενδυτές, την εξασφαλισμένη φορολογική ασυλία των επιχειρηματικών κολοσσών, μέσα από τις τριγωνικές συναλλαγές, τις offshore εταιρείες κ.λπ.

Η νέα επίθεση, η νέα φοροεπιδρομή έρχεται να προστεθεί στα πολλαπλά χτυπήματα που έχει δεχθεί η πλειοψηφία των επιστημόνων από όλες τις κυβερνήσεις, στην κατεύθυνση της ΕΕ για “απελευθέρωση” των επαγγελμάτων, με την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Έρχεται να προστεθεί στο δυσβάσταχτο για τους αυτοαπασχολούμενους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς CLAWBACK που συμβάλει στην συγκέντρωση της πίτας στους μεγάλους ομίλους για την τήρηση της πολιτικής περικοπών δημόσιων δαπανών για την υγεία με τους απαράδεκτους αναιμικούς και επικίνδυνους για τους ασθενείς μας κλειστούς προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ.

Προσθέτει νέα βάρη σε νέους συναδέρφους γιατρούς και οδοντιάτρους που παλεύουν να συντηρήσουν το ιατρείο τους δουλεύοντας παράλληλα με μπλοκάκι σε κλινικές, σε πολυϊατρεία ή πολυοδοντιατρεία σε ομίλους υγείας που επεκτείνονται και κυριαρχούν στον χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

Προσθέτει νέα βάρη στο συνοικιακό φαρμακείο με χαμηλότερο εισόδημα ενώ παράλληλα προστατεύει τις εταιρίες που επενδύουν στο χώρο του λιανικού εμπορείου φαρμάκου.

Σημαδεύουμε τον πραγματικό αντίπαλο

Την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, των αστικών κομμάτων, που σχεδιάζουν και υλοποιούν την εξόντωσή μας, προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν θα περάσει η επιχείρηση του απαράδεκτου κοινωνικού αυτοματισμού, που διαχωρίζει τεχνητά τους μισθωτούς από τους αυτοαπασχολούμενους: Η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, ο εργαζόμενος κόσμος βρίσκεται στην ίδια μεριά, δέχεται την ίδια, σφοδρή επίθεση στο εισόδημα και στα δικαιώματά του.

Ξεπερνάμε τις συμβιβασμένες ηγεσίες των κλάδων μας, που είναι συνένοχες σε αυτήν την πολιτική. Έχουν βάλει πλάτη στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων στους χώρους μας. Δεν έχουμε όλοι τα ίδια συμφέροντα.

Από τα μέτρα, δεν θίγονται γενικά όλοι οι επιστήμονες, αλλά αυτοαπασχολούμενοι με χαμηλότερα εισοδήματα. Προστατεύουν και παρέχουν πακτωλό φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων σε ομίλους υγείας και σε αλυσίδες που επεκτείνονται στην ΠΦΥ, εξαιρούν τους επενδυτές γιατρούς, οδοντιάτρους και φαρμακοποιούς για να κλιμακώσουν την επίθεση στο λαϊκό ιατρείο, φαρμακείο και οδοντιατρείο με χαμηλότερα εισοδήματα και στους μισθωτούς συναδέλφους με μπλοκάκι.

Αντίστοιχα το απαράδεκτο μέτρο του CLAWBACK μπορούν να το απορροφήσουν εύκολα αλυσίδες και όμιλοι του κλάδου ενώ την ίδια ώρα γονατίζει τους αυτοαπασχολούμενους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς, κάτι που συνειδητά επιδιώκουν να αποκρύψουν οι ηγεσίες σε ΠΙΣ, ΙΣΑ και το λεγόμενο συντονιστικό φορέων για την ΠΦΥ. Σέρνουν τους αυτοαπασχολούμενους συναδέλφους στα επιχειρηματικά σχέδια μεγαλοεπενδυτών του κλάδου.

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Επιδιώκουμε το συντονισμό με άλλους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, δικηγόρους, μηχανικούς κλπ, μέσα από την Συντονιστική Επιτροπή αγώνα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων.

Επιδιώκουμε το συντονισμό με αυταπασχολούμενους βιοτέχνες και εμπόρους που αγωνίζονται με τον ίδιο προσανατολισμό (πχ η ΟΒΣΑ).

Ο αγώνας δεν αρχίζει και τελειώνει σε μια μέρα. Οργανώνουμε τον αγώνα από τα κάτω, μέσα από γενικές συνελεύσεις και συλλογικές διαδικασίες, για να έχει συνέχεια, κλιμάκωση και νικηφόρα προοπτική.

Είναι ώρα μάχης, για να υπερασπιστούμε τη δουλειά, τη ζωή και το μέλλον μας! Είναι ώρα μαζικής, αγωνιστικής δράσης, ώστε από κοινού, αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί να σταματήσουμε τη νέα επίθεση.

Διεκδικούμε:

· Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο – έκτρωμα για το φορολογικό.

· Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. Προοδευτική αύξηση της φορολογίας για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

· Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ.

· Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση του ΚΕΑΟ, σύνταξη στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.

· Διαγραφή χρεών για τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, ιδιαίτερα της περιόδου της πανδημίας.

· Συγκροτημένα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους μισθωτούς επιστήμονες

· Κατάργηση του clawback και των κλειστών προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ, δωρεάν κάλυψη του συνόλου των αναγκαίων ιατρικών και εργαστηριακών εξετάσεων με επιστημονικά κριτήρια, χωρίς συμμετοχή από τους ασθενείς μας. Λέμε όχι στα αντιεπιστημονικά ασφαλιστικά πρωτόκολλα που επιδιώκουν να αξιοποιήσουν για να φορτώσουν ακόμα περισσότερα βάρη στους ασθενείς μας».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Εθελοντική αιμοδοσία στην Θερμή

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου από τις 17:00 ως τις 20:30
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Εκλογοαπολογιστική συνέλευση στον Εμπορικό Σύλλογο Καλλονής

Θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στοπ στις διανομές σε ακραίες καιρικές συνθήκες

Άκρως επικίνδυνη η δουλειά του διανομέα μέσα στην κακοκαιρία σημειώνει το Σωματείο Επισιτισμού Τουρισμού Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Γλιτώνουν τον «κόφτη» οι σχολικές επιτροπές της Μυτιλήνης

Στα «θρανία» της ΚΕΔΕ οι νέοι δήμαρχοι του Βορείου Αιγαίου- Ερωτήσεις έκανε ο Παναγιώτης Χριστόφας
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

Αναβαθμίζεται ο εξοπλισμός της Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Εξοπλίστηκε με όλων των τύπων σύγχρονα, τελευταίας γενιάς Υστεροσκόπια
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δύο αιφνίδιοι θάνατοι νέων ανθρώπων στη Λέσβο

Μία 49χρονη μητέρα και ένας 32χρονος πατέρας πέθαναν ξαφνικά την Τρίτη
ΕΛΛΑΔΑ

Χιλιάδες παραμένουν τα κενά στα σχολεία της χώρας

Δύο ολόκληρους μήνες μετά την έναρξη της σχολικής σχολείας, το υπουργείο Παιδείας ανέβαλε την τρίτη φάση προσλήψεων αναπληρωτών στα σχολεία -Καταγγελία της Δ.Ο.Ε.
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δύο εκδηλώσεις για την καλλιέργεια ορθής οδηγικής συμπεριφοράς

Διήμερη ενημερωτική δράση της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών στη Λέσβο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Τα 25α της γενέθλια γιορτάζει η «Συνύπαρξη»

Εκδήλωση με εκλεκτούς καλεσμένους ετοιμάζει η οργάνωση στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Από το San Severo της Ιταλίας στο Δημοτικό Σχολείο Παμφίλων

Επίσκεψη 10 μαθητών και τεσσάρων καθηγητριών
ΔΡΑΣΕΙΣ

Thanksgiving με απονομές σε Ζούρο, Τριανταφυλλίδη και Παπαδόπουλο!

Ευχάριστο γεύμα στο ξενοδοχείο Mythical Coast
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Λέσβο

Με απόφαση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας