× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αποχώρησαν τα μέλη της «Ομπρέλας» από το ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

«Μόλις 34 οι αποχωρήσαντες δεν αντιστοιχούν ούτε στο 2,5% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο» δηλώνει η Συντονίστρια της Νομαρχιακής Επιτροπής Αναστασία Δαούση

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 23/11/2023

Αποχώρησαν τα μέλη της «Ομπρέλας» από το ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Με δήλωση που απέστειλαν στα τοπικά ΜΜΕ 34 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου ανακοίνωσαν την αποχώρηση τους από το κόμμα. Να σημειωθεί ότι κάποια από τα μέλη που υπογράφουν σήμερα την επιστολή είχαν αποχωρήσει το καλοκαίρι του 2023 αλλά και προγενέστερα. Στην πορεία όμως επανεγγράφησαν προκειμένου να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε δήλωση της στο «Ν» η Συντονίστρια της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αναστασία Δαούση αναφέρει ότι «με λύπη πληροφορήθηκα την αποχώρηση κάποιων μελών και ελαχίστων στελεχών του κόμματος οι οποίοι ορισμένοι από αυτούς απείχαν πάρα πολύ καιρό από την κομματική ζωή. Αρκεί δε να πούμε ότι ο αριθμός τους δεν αντιστοιχεί ούτε στο 2,5% των μελών του κόμματος μας στη Λέσβο. Θεωρώ ότι όλα αυτά που επικαλούνται ως δικαιολογία δεν στέκουν σε ένα κόμμα το οποίο έχει οδικό χάρτη τις αποφάσεις του Συνεδρίου και των Κεντρικών Επιτροπών του. Θα επαναλάβω ότι δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην Ιστορία της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου να πραγματωθεί διάσπαση εκτός πολιτικών οργάνων, κομματικών διαδικασιών και χωρίς πολιτικό επίδικο. Η μόνη διαφωνία για αυτούς που εγκατέλειψαν σήμερα το κόμμα είναι στο πρόσωπο του προέδρου και αυτό σημαίνει ότι δεν αποδέχτηκαν την δημοκρατική διαδικασία της εκλογής του που συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Όπως είπε για αυτούς και ο Νίκος Παππάς ο μόνος από τους υποψήφιους προέδρους που αποδέχτηκαν το αποτέλεσμα ¨δεν κέρδισαν και έφυγαν¨».

Αναλυτικά η επιστολή αποχώρησης και τα ονόματα έχουν ως εξής:

Το παρακάτω κείμενο το υπογράφουμε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που αποχωρούμε από το κόμμα, όπως και μέλη που έχουμε αποχωρήσει το προηγούμενο διάστημα. Η απόφασή μας αυτή, που προέκυψε έπειτα από βαθιά σκέψη και οδύνη αποτελεί απότοκο των συνθηκών που έχουν επικρατήσει στο κόμμα μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν το απαράδεκτο "Διάγγελμα" του προέδρου Στ. Κασσελάκη καταρχάς προς τον ελληνικό λαό(!) και εν συνεχεία προς τα μέλη και στους φίλους(!), περί διαγραφών ιστορικών στελεχών του κόμματος και αγωνιστών της Δημοκρατίας, καθώς και η γεμάτη αλαζονεία και αυταρχισμό ομιλία του στην πρόσφατη (11/12-11-2023) συνεδρίαση της Κ.Ε. του κόμματος. Μια ομιλία που ακυρώνει τα καταστατικά όργανα και την εσωκομματική δημοκρατία αντικαθιστώντας τα με έναν αρχηγισμό και αυταρχισμό που πηγάζει από την «αδιαμεσολάβητη» εκλογή του από τη βάση. Μια βάση που περιλαμβάνει εκτός από τα ενεργά μέλη, κυρίως άτομα «αγνώστων λοιπών στοιχείων» που εγγράφηκαν με 2 Ευρώ.

Καμία σχέση με την Αριστερά δεν είχε η ομιλία του Στ. Κασσελάκη στον ΣΕΒ, η αναφορά στη συνεργασία του κεφαλαίου με την εργασία, που στην ουσία σηματοδοτεί τη βίαιη στροφή στη νεοφιλελεύθερη πολιτική και τη ρήξη με τον κόσμο της εργασίας, η μονομερής δήλωση στήριξης του Ισραήλ, η πλήρης απουσία της ηγετικής ομάδας από τις κινητοποιήσεις για την Γάζα, το κυνήγι μαγισσών, η αναζήτηση εσωτερικού εχθρού, -πρακτική αυταρχικών καθεστώτων και μορφωμάτων - ο νεοαυριανισμός, η τοξικότητα, και ο φανατισμός. Αυτά τα τελευταία τα βιώσαμε και τοπικά σε ικανό βαθμό τα τελευταία χρόνια, με απογοήτευση δε, παρατηρούμε να αναπαράγονται συνεχώς από τον κ. Κασελάκη και τη νέα ηγετική ομάδα.

Τα παραπάνω επισφραγίζουν απλώς την πορεία μετάλλαξης και εκφυλισμού του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς από κόμμα που οραματίζεται τον μετασχηματισμό της κοινωνίας και τον σοσιαλισμό σε κεντρώο–κεντροδεξιό συστημικό και αρχηγοκεντρικό μόρφωμα, που στοχεύει στη συμμετοχή του στο παιχνίδι εναλλαγής κομμάτων στην εξουσία, συντηρώντας το σύστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια πορεία που ξεκίνησε στο τελευταίο συνέδριο με τις αλλαγές στις καταστατικές του αρχές, συνέχισε με την αριθμητική άνευ ιδεολογικού και πολιτικού περιεχομένου διεύρυνση, ολοκληρώνοντας την αποϊδεολογικοποίηση και αποπολιτικοποίηση του κόμματος και μετατρέποντάς το σε ένα μόρφωμα, όπου χωρούν τα πάντα και οι πάντες, με θολό περίγραμμα, εξίσου θολό περιεχόμενο και με μόνη συγκολλητική ουσία την στόχευση στην εξουσία.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι αυτό το κόμμα δεν υπηρετεί πλέον τους στόχους της Ανανεωτικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς και δεν εκφράζει τις ιδεολογικές και πολιτικές μας ανησυχίες. Αποχωρούμε, διατηρώντας αναλλοίωτο το όραμα και τις αριστερές αρχές που μας οδήγησαν στη συμμετοχή μας στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ που, μέσα από δύσκολες δημοκρατικές διαδικασίες, κατάφερε να ενώσει την τότε πολυδιασπασμένη αριστερά, να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού παλεύοντας ενάντια στα μνημόνια και, παρότι ηττήθηκε από το διεθνές κεφαλαιοκρατικό σύστημα, να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια.

Θα εξακολουθήσουμε ωστόσο να υπηρετούμε αταλάντευτα, με συνέπεια και αποφασιστικότητα το όραμά μας, για μια κοινωνία δίκαιη και συμπεριληπτική, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και με οικολογική συνείδηση, για ένα σοσιαλισμό με ελευθερία, δημοκρατία και αυτοδιαχείριση.
Για όλους και όλες εμάς, το ταξίδι με τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. τελείωσε. Δεν τελείωσε όμως, το ταξίδι μας με την Αριστερά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, βούλησή μας είναι να προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε στην ανασυγκρότηση του χώρου της Ριζοσπαστικής, Κινηματικής και Οικολογικής Αριστεράς και να υπηρετήσουμε τη δυνατότητα υπεράσπισης μιας νέας νικηφόρας προοπτικής της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Για όλους και όλες μας, είναι θέμα συνείδησης και ευθύνης.

Υπογράφουν
Αποστολής Γιώργος
Αράπης Μπάμπης
Βελούτσος Δημήτρης
Γενιτσαριώτης Νίκος
Γιαννίκος Στρατής
Ζερβού Μαρία
Καλαϊτζής Γιώργος
Καλογρίδης Εύρης
Καραμάνος Στάθης
Καραμπλιάς Λευτέρης
Καρδάτου Ολτίνα
Κεχαγιά Μερόπη
Κουτσοβίλης Κώστας
Λαμπρόπουλος Παναγιώτης
Λιαρέλλη Πόπη
Μαλιαρός Δημήτρης
Μαμάκος Θωμάς
Νικολάρα Μαρία
Νικολάου Στρατής
Παπαδημητρίου Ελένη
Παραδέλης Θεόδωρος
Παραδέλη Βικτωρία
Πιτσιλαδής Ηρακλής
Σαμπανίκου Ευαγγελία
Τεντόμας Βασίλης

Τελωνιάτη Παναγιώτα
Τσακμάκη Λαμπρινή
Τσομπανέλλης Νικόλαος
Φράγκου Μερόπη
Χαβός Λευτέρης
Χατζηκωσταντίνου Γιώργος
Χατζηδιάκος Τάκης
Χιωτέλη Εριφύλη
Ψωμαδάκη Μαρία

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καθαρίζουν οι ακτές της Δυτικής Λέσβου

Με την άφιξη ειδικού μηχανήματος η αρχή έγινε στην Πέτρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συλλυπητήρια Μουτζούρη για τον θάνατο του Στράτου Σεφτελή

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Eφυγε από τη ζωή ο Στράτος Σεφτελής

Σε ηλικία 68 ετών πέθανε ο καταξιωμένος δημοσιογράφος, αθλητικός συντάκτης και παρουσιαστής για 34 χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»