× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ερώτηση Παρασκευαΐδη για την καθυστέρηση καταβολής αποζημιώσεων

Αφορά τις απαλλοτριώσεις ιδιοκτησιών για την κατασκευή του οδικού άξονα Καλλονής - Ερεσού - Σιγρίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/11/2023

Ερώτηση Παρασκευαΐδη για την καθυστέρηση καταβολής αποζημιώσεων

Ερώτηση προς τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη κατέθεσε ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Παρασκευαΐδης. Η ερώτηση αφορά την καθυστέρηση καταβολής νόμιμων αποζημιώσεων από τις απαλλοτριώσεις ιδιοκτησιών για την κατασκευή του οδικού άξονα Καλλονής - Ερεσού – Σιγρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η ερώτηση αναφέρει:

Με την παρούσα σας εκθέτω και ζητώ την άμεση παρέμβασή σας, για να λήξει επιτέλους μια μεγάλη αδικία, που συντελείται σε βάρος (585) πεντακοσίων ογδόντα πέντε ιδιοκτητών απαλλοτριωθείσας γης στην παραμεθόρια Ανατολική Ελλάδα.

Ειδικότερα, για την κατασκευή του παραπάνω οδικού άξονα, με φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, κηρύχθηκε Αναγκαστική απαλλοτρίωση από το έτος 2013, με την υπ’ αριθμ. Δ12/7Λ/7767/11-12-2012 (ΑΑΠ 2/9-1-2013), Διόρθωση σφάλματος - ΑΑΠ 58/1-3-2013 Απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με διάγραμμα οριζοντιογραφίας και σχετικό κτηματολόγιο, που εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. Δ12/3376/29-4-2013 Απόφαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Ελληνικό Δημόσιο κατέθεσε αίτηση το 2016 ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Βορείου Αιγαίου, κατά το άρθρο 7Α του Ν. 2882/2001, η οποία και έγινε δεκτή με την υπ’ αριθμ. 17/2016 Απόφαση του ως άνω Δικαστηρίου.

Από το Τμήμα Απαλλοτριώσεων του Υπουργείου Υποδομών συντάχθηκε σε εκτέλεση της 17/2016 Απόφασης, πίνακας παρακατάθεσης αποζημιώσεων κατά ιδιοκτησία και στη συνέχεια δημοσιεύθηκε η υπ’ αριθμ. Φ7Λ ΟΙΚ/6183/15-9-2017 Ειδοποίηση παρακατάθεσης αποζημίωσης ακινήτων, δικηγορικής αμοιβής και δικαστικών εξόδων δικαιούχων ακινήτων.

Τα ποσά αυτά μολονότι μηδαμινά ουδέποτε αποδόθηκαν στους δικαιούχους.
Στη συνέχεια το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Βορείου Αιγαίου Αίτηση καθορισμού προσωρινής τιμής μονάδος ανά τμ, καθώς και των επικείμενων στοιχείων επί των απαλλοτριωθέντων εκτάσεων και εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 88/2018 Απόφαση του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ουδέποτε εφαρμόσθηκε αυτή η Δικαστική απόφαση, ουδέποτε παρακατατέθηκαν τα ποσά στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ουδέποτε αποδόθηκαν στους δικαιούχους.

Στη συνέχεια το Ελληνικό Δημόσιο κατέθεσε Αίτηση ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Αιγαίου για Οριστικό πλέον καθορισμό τιμής μονάδος ανά τμ και επικείμενων, επί της οποίας εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 24/13-10-2022 απόφασή, η οποία επιδόθηκε νομίμως στον Υπουργό Οικονομικών, με την υπ’ αριθμ. 00821/5-12-2022 Έκθεση Επιδόσεως του Δικαστικού Επιμελητού Εφετείου Αθηνών κ. Δημητρίου Μπισμπίκη.

Παρά το γεγονός ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν άσκησε Αίτηση Αναστολής Εκτέλεσης κατά της παραπάνω απόφασης, 24/2022, αυτή ουδέποτε εφαρμόστηκε, ούτε τα ποσά που καθόριζε ΟΡΙΣΤΙΚΑ πλέον παρακατατέθηκαν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων επ’ ονόματι των δικαιούχων, ούτε τους αποδόθηκαν έως σήμερα, παρά το ότι οι παραπάνω Δικαστικές Αποφάσεις είναι ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ άμα τη εκδόσει τους!!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δυστυχώς τα αρμόδια Υπουργεία Υποδομών και Οικονομικών περιφρόνησαν εμπράκτως τις Δικαστικές Αποφάσεις, τις αγνόησαν και δεν εκπλήρωσαν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις έναντι των 585 ιδιοκτητών έως σήμερα, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά την επιζήμια για τον τόπο και τους πολίτες, Αλαζονική Πρακτική και Συμπεριφορά των στελεχών της κυβέρνησης της ΝΔ του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επειδή όμως δεν συνάδει με δημοκρατική, σύγχρονη, ευνομούμενη, ευρωπαϊκή χώρα η περιφρόνηση και μη εφαρμογή εκτελεστών αποφάσεων της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση.

Επειδή η καθυστέρηση εκπλήρωσης των οικονομικών υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου έναντι των ζημιωθέντων ιδιοκτητών είναι πολύ μεγάλη, οι κκ Υπουργοί:

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

1. Έχει συνταχθεί από το Υπουργείο Υποδομών, τμήμα Απαλλοτριώσεων Οριστικός Πίνακας Παρακατάθεσης Αποζημιώσεων κατά ιδιοκτήτη ως είχαν υποχρέωση να πράξουν κατά τη Δικαστική Απόφαση 24/2022;
2. Έχουν παρακατατεθεί τα ποσά ανά ιδιοκτήτη στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και έχει δημοσιευτεί η ειδοποίηση παρακατάθεσης αποζημίωσης ως είχαν υποχρέωση να πράξουν κατά την ίδια δικαστική απόφαση;
3. Πότε προβλέπεται να γίνει επιτέλους η απόδοση των αποζημιώσεων στους 585 δικαιούχους, των οποίων οι ιδιοκτησίες απαλλοτριώθηκαν προ δεκαετίας;

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καθαρίζουν οι ακτές της Δυτικής Λέσβου

Με την άφιξη ειδικού μηχανήματος η αρχή έγινε στην Πέτρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συλλυπητήρια Μουτζούρη για τον θάνατο του Στράτου Σεφτελή

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Eφυγε από τη ζωή ο Στράτος Σεφτελής

Σε ηλικία 68 ετών πέθανε ο καταξιωμένος δημοσιογράφος, αθλητικός συντάκτης και παρουσιαστής για 34 χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»