× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Η ακρίβεια, το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας»

Ανακοίνωση της Ένωσης Καταναλωτών Λέσβου, για την αύξηση τιμών, την οποία χαρακτηρίζει κλοπή χωρίς ντροπή αφού όπως σημειώνει χάθηκε σε λίγο καιρό το 30-40% της αγοραστικής δύναμης των πολιτών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/12/2023

«Η ακρίβεια, το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας»

 Ανακοίνωση – παρέμβαση για την ακρίβεια που επικρατεί σήμερα, εξέδωσε η Ένωση Καταναλωτών Λέσβου η οποία μεταξύ άλλων σημειώνει ότι το φαινόμενο που παρατηρείται ξεφεύγει πλέον από μια ρύθμιση της αγοράς στα νέα δεδομένα και αγγίζει τα όρια της κλοπής αφού, προσθέτει μέσα σε λίγο διάστημα χάθηκε η αγοραστική δύναμη εργαζομένων και συνταξιούχων σε ποσοστό 30 έως 40%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά αναφέρει:

«Στα είκοσι επτά χρόνια λειτουργίας της Ένωσης δεν έχει υπάρξει ανάλογη έκρηξη ακρίβειας. Τούτη τη φορά δεν είναι απλώς ακρίβεια, μια ρύθμιση της αγοράς σε νέα δεδομένα. Είναι κλοπή χωρίς ντροπή. Είναι η μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και συνταξιούχων κατά το φοβερό ποσοστό του 30-40% στα καθημερινά είδη πρώτης ανάγκης.

   Δεν αμφισβητείται πλέον από καμία πλευρά οτι η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί την κοινωνία. Παράλληλα και απαράδεκτα οι Έλληνες καταναλωτές έχουν το δεύτερο χαμηλότερο εισόδημα  στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά πληρώνουν τις πιο ψηλές  τιμές σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μόλις πρόσφατα η Επιτροπή Ανταγωνισμού προσδιόρισε ότι τα απορρυπαντικά στην Ελλάδα πωλούνται από 140 % έως και 361 % ακριβότερα στην Ελλάδα από την Κεντρική Ευρώπη.

    Το τέρας της ακρίβειας που με τόση βουλιμία καταβροχθίζει το χαμηλό εισόδημα

του Έλληνα καταναλωτή ,δεν φαίνεται να τιθασεύεται από τα διάφορα καλάθια ,τα επιδόματα τύπου pass ή με τις μόνιμες εκπτώσεις του 5%. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον Οκτώβριο σημειώθηκε άνοδος 9,9 % στα τρόφιμα πράγμα που όχι μόνο ανέκοψε την πτωτική πορεία του πληθωρισμού αλλά τον οδήγησε σε υπερδιπλάσια αύξηση. Σύμφωνα πάλι με τα επίσημα στοιχεία τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός παρουσίασε αύξηση 3,5% από 1,6 % τον Σεπτέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

    Μόνο ύστερα από πιέσεις των καταναλωτών επιβλήθηκαν κάποια πρόστιμα τα οποία, εκτός του ότι είναι ένα ελάχιστο ποσοστό των υπερκερδών που έχουν αποκομίσει οι εταιρίες αυτό το καιρό ,τελικά αποδεικνύεται πως δεν είναι παρά το ελάχιστο τίμημα που καταβάλλεται για την αισχροκέρδεια. Είναι γνωστό πως το Νοέμβριο επιβλήθηκαν πρόστιμα 3,672 εκατομμυρίων ευρώ σε 4 πολυεθνικές εταιρείες και στη συνέχεια μία από αυτές μείωσε τις τιμές κατά 25 %. Γεννάται έτσι το ερώτημα με τι ποσοστό κέρδους δούλευε αυτή η εταιρία για να έχει τη δυνατότητα να μειώσει τόσο δραστικά τις τιμές; Προφανώς γιατί υπήρχε αυτή η δυνατότητα και όχι από φιλανθρωπία. Επιπλέον μπαίνουν εύλογα ερωτήματα για το πόσα και ποιά προϊόντα ,σε ποιές ποσότητες και για ποιό διάστημα πωλούνταν αυτά πριν από τη μείωση του 25%. Τι κέρδη αποκόμισαν οι εταιρείες από αυτή την τακτική; Αλλά γιατί μόνο μια εταιρεία μείωσε τις τιμές κατά  25 % ενώ οι άλλες με το πενιχρό 5%; Και επιπλέον μένει το μεγάλο ζήτημα του ελέγχου των υπόλοιπων κρίκων της αλυσίδας από τον παραγωγό ως τον καταναλωτή.

  Η κατάσταση είναι εκρηκτική και ο χειμώνας  την κάνει χειρότερη. Πως θα αντιμετωπιστεί  το πρόβλημα της ακρίβειας; Με ημίμετρα αυτό δε γίνεται. Το επιχείρημα πως η ελεύθερη αγορά έχει τη δυνατότητα αυτορρύθμισης ισχύει μόνο όταν η αγορά έχει πραγματικούς κανόνες και κρατικές  αρχές που παρακολουθούν την εφαρμογή τους. Σε τούτη την αγορά οι κανόνες καταπατούνται και οι εποπτικές αρχές δεν φαίνεται να έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν την εφαρμογή τους. Και έτσι ο ξέφρενος χορός της ακρίβειας καλά κρατεί.

Ένας χορός αποκρουστικός γιατί η ακρίβεια:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

   -Είναι η αύξηση των κερδών δηλαδή του πλούτου πέραν του κοινωνικά αποδεκτού , με αντίστοιχη υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου για μεγάλο μέρος των συνανθρώπων μας.

    -Είναι η χωρίς κανόνες λειτουργία της αγοράς.

    -Είναι η μονομερής διαμόρφωση των τιμών

    -Είναι η πενιχρή αύξηση σε μισθούς και συντάξεις

Και όλη αυτή η κερδοφορία θα έπρεπε να γίνεται επένδυση για τη βελτίωση της οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας και όχι πλούτος για τους λίγους. Αλλά πως να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα όταν αυτό απαιτεί σύγκρουση της ελληνικής Πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης  με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα; Η απάντηση είναι να εφαρμοστούν οι νόμοι περί ανταγωνισμού και τον έλεγχο της αγοράς. Αυτοί οι νόμοι που υπάρχουν σε μια αγορά που οι εναρμονισμένες πρακτικές και οι αθέμιτες συμφωνίες μεταξύ εταιρειών με δεσπόζουσα θέση είναι σε καθημερινή βάση.

   Αλλά πως να γίνουν αυτά όταν οι μηχανισμοί ελέγχου της αγοράς αποδυναμώνονται ή συρρικνώνονται .ΕΦΕΤ, Επιτροπή Ανταγωνισμού, Συνήγορος του Καταναλωτή , οι θνησιγενείς καταναλωτικές οργανώσεις αγωνίζονται να παίξουν το ρόλο τους με όπλα λιανοντούφεκα.

    Δεν έχουμε προτάσεις; Έχουμε

    -Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου της αγοράς με πολιτική βούληση σύγκρουσης,  ενίσχυση με άτομα και δικαιοδοσίες μακριά από κομματικούς εναγκαλισμούς και πελατειακές σχέσεις.

     -Παρακολούθηση τιμών σε εταιρείες με δεσπόζουσα θέση στην αγορά και επιβολή αυστηρών προστίμων σε περιπτώσεις υπερβολικού κέρδους και εναρμονισμένων πρακτικών.

     -Πλαφόν στη τιμή των καυσίμων

     -Γενναία μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα για ανακούφιση των ασθενέστερων εισοδηματικών τάξεων.

      -Διαφάνεια και δημοσιοποίηση των κοστολογήσεων

      -Ορισμός ανώτατου θεμιτού κέρδους

      -Κλιμάκωση της φορολογίας των επιχειρήσεων όπως στη φορολογία φυσικών προσώπων.

       -Αποκλιμάκωση των τιμών των ΔΕΚΟ με νοικοκύρεμα και αυστηρό έλεγχο των προμηθειών .

        -Δημοσιοποίηση των εταιρειών που κατ’ επανάληψη καταγγέλλονται στο 1520

 

    Η επίκληση του φόβου ότι τα μέτρα αντιτίθενται στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πείθει κανένα. Όσο παράλογο και άδικο είναι το τωρινό καθεστώς λειτουργίας της αγοράς τόσο εύκολη είναι η λήψη μέτρων.

   Τέλος για το Μεταφορικό Ισοδύναμο αφού το έχουν αποδυναμώσει με ακατανόητες καθυστερήσεις πληρωμών ακούγεται τώρα η σταδιακή του κατάργηση. Δικαιολογίες θα βρεθούν αλλά ελπίζουμε ότι δεν θα το τολμήσουν».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέσσερεις θέσεις υδρονομέων στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 2 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ετοιμάζεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης