× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ιστιοπλοϊκό πάρκο Σάμου ‑ Ικαρίας και Φούρνων ‑ Κορσεών

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/12/2023

Ιστιοπλοϊκό πάρκο Σάμου ‑ Ικαρίας και Φούρνων ‑ Κορσεών

Ως ιστιοπλοϊκό πάρκο λογίζεται ευρύς θαλάσσιος χώρος με διάφορα  κατοικημένα ή  ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες που κατανέμονται σε επί μέρους αλλά γειτονικές περιοχές  με αξιόλογο  περιβαλλοντικό και  κοινωνικό αποτύπωμα   και ευρύτερο ιστορικό ενδιαφέρον , εγγύηση για θαλάσσιες αποδράσεις και ασφαλείς  πλόες αναψυχής με κινητήρια δύναμη τον άνεμο,  με ισχυρές  εμπειρίες ζωής, αξέχαστες αγωνιστικές  περιπέτειες και συναρπαστικές συγκινήσεις στο πέλαγος,  στις στεριές και στους ανθρώπους τους.. ..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Ελλάδα είναι γνωστά το Εθνικό Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων που ως γνωστόν θεσμοθετήθηκε και λειτουργεί από το 1992 , το Αργοναυτικό Πάρκο της Αφήσσουστην προς το Αιγαίο πλευρά του Πηλίουκαι  το Ιστιοπλοϊκό Πάρκο των Μικρών Κυκλάδων που συμπεριλαμβάνει και την Αμοργό. .

Τα πιστοποιημένα αυτά Ιστιοπλοϊκά Πάρκα  από αρμόδιους Εθνικούς, Ευρωπαϊκούς  και Διεθνείς Οργανισμούς (ΥΕΝ, ΕΙΟ,ΕΟΘΣ, RYA,VDWS, VDS) παρέχουν πλήρη  ενημέρωση, εξυπηρέτηση και στήριξη στους ιστιοπλόους με τις δομές, τις   υπηρεσίες  και το κατάλληλο  προσωπικό που διατίθενται  κεντρικά και επιχώρια.

Στο ασφαλές και ενδιαφέρον από κάθε άποψη περιβάλλον τους  οι επισκέπτες μπορούν  να απολαμβάνουν  αφειδώλευτα τις χαρές που δίνει η θάλασσα και η  ζωή των νησιών μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα οφέλη από αυτού του είδους τον εναλλακτικό τουρισμό προφανώς  είναι μεγάλα και πολλαπλά.

Ο επί μακράν σειρά ετών ρέκτης Πρόεδρος του Ναυταθλητικού Ομίλου Σάμου κ. Πέτρος Καλομοίρης και πολλοί οραματιστές συμπλοηγοί του με την εμπειρία και τη γνώση τους  διείδαν τη χρησιμότητα και την  ανάγκη της θεσμοθέτησης και λειτουργίας ενός Ιστιοπλοϊκού Πάρκου αναψυχής και αγώνων και στις δικές μας καλαρμένισσεςθάλασσες:

Τα νησιά του νομού Σάμου , στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων,  της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής,  με θαυμάσιο κλίμα, εύκρατους, ούριους και υγιεινούς ανέμους,  απαράμιλλη φύση, εξαιρετικά προϊόντα, παραδόσεις , ιστορία και πολιτισμό χιλιετηρίδων, πολυποίκιλα δίκτυα γόνιμων  βιωματικών διαδρομών στο χώρο και στο χρόνο,εξαίσιους αγωνιστικούςπερίπλους, διαύλους και διάπλους, αξίζουν  πραγματικά να τα επισκεφθούν , να τα ζήσουν και να τα χαρούν από κοντά κάθε λογής άνθρωποι.  .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Σάμος, η Ικαρία και οι Φούρνοι Κορσεώναποτελούν,πραγματικά, άριστους  ιστιοπλοϊκούς και τουριστικούς  προορισμούς  καθώς  διαθέτουν ασφαλείς  λιμενικές υποδομές, τουριστικά αγκυροβόλια,  αλιευτικά καταφύγια, υπήνεμους όρμους, σοβαρά  δίκτυα υγειονομικής και κοινωνικής φροντίδας , οδικών, θαλάσσιων  και αεροπορικών συγκοινωνιών και  τροφοδοσίας, άρτια καταλύματα πολλαπλών αστέρων και ανάλογα κέντρα παραδοσιακής γαστρονομίας,  αναψυχής και πολιτισμού καθώς και κατάλληλους χώρους για ιστιοπλοϊκά συνέδρια και άλλες συναφείς εκδηλώσεις.

Επιπρόσθετα στο Πυθαγόρειο της  Σάμου λειτουργεί από ετών  μαρίνα Ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Συμπληρωματικά το μοναδικό πάρκο ενάλιων αρχαιοτήτων στους Φούρνους Κορσεών και το επί θύραις  καταδυτικό πάρκο του Μαραθοκάμπου Σάμου αποτελούν αξιόλογα και δυναμικά εχέγγυα εμπειριών και γνώσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχουμε υποχρέωση να αξιοποιήσουμε όλα αυτά τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα με σχέδιο και προοπτική, να τα καταστήσουμε γνωστά με σωστή ενημέρωση και διαφήμιση  στις εγχώριες, στις  ευρωπαϊκές  και στις  διεθνείς αγορές με στόχο  να στηρίξουμε την τοπική  οικονομία και να κρατήσουμε  τις τοπικές κοινωνίες  στις πατρογονικές μας εστίες.

Το Ιστιοπλοϊκό Πάρκο Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων Κορσεών αυτόνομο ή σε λειτουργική διασύνδεση  με το γειτονικό  νησιωτικό σύμπλεγμα των Βορείων Δωδεκανήσων(Πάτμος, Αγαθονήσι, Αρκιοί, Μαράθι, Φαρμακονήσι), με το επιτελικό του κέντρο να διαθέτει όλα τα απαραίτητα προσόντα και  θέση κομβική που να απέχει τουλάχιστο εξ ίσου απ’ όλα  ανεξαίρετα τα ακροτελεύτια τμήματα των ορίων του, μπορεί να  ανοίξει διάπλατα  με τις θεσμοθετημένες δράσεις του ένα νέο κεφάλαιο καίριων, γόνιμων και παραγωγικών δραστηριοτήτων και ζωής στα εσχατιές της Ελλάδας και της Ευρώπης και να στηρίξει τις προσπάθειες και τα όνειρα μας  για ένα καλύτερο Μέλλον. 

Είναι καιρός στο ενιαίο, ολιστικό και ανθρωποκεντρικό  αναπτυξιακό σχέδιο  για τα νησιά μας που αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο κάθε βιώσιμης  προόδου  να εντάξουμε σαν επί μέρους ψηφίδες τα δοκίμια των προτεραιοτήτων μας..

Και όσο υπάρχει χρόνος  ν’ ανοίξουμε την πόρτα της γαλάζιας ανάπτυξης στον τόπο μας  μεσχέδιο και προοπτική.

*Ο Μανώλης.Κάρλας είναι πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου (2003-2010) και Περιφερειακός Σύμβουλος με την Συμπαράταξη Πολιτών Βορείου Αιγαίου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου