× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η άγνωστη ιστορία της μάχης της Καλλίπολης

Δράσεις ενημέρωσης στη Μυτιλήνη από τον Σύλλογο «Φίλοι των Anzac από την Λήμνο»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/12/2023

Η άγνωστη ιστορία της μάχης της Καλλίπολης

Στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών και μαθητριών για την ιστορία των Anzac από τον Σύλλογο «Φίλοι των Anzac από την Λήμνο» διοργανώθηκαν οργανωμένες επισκέψεις σε νησιά του Βορείου Αιγαίου με στόχο την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Λήμνου, αναφορικά με την ιστορία των Αnzac και το αποτύπωμά της στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Στόχος η ανάδειξη της «άγνωστης ιστορίας» της μάχης της Καλλίπολης, των συμμάχων ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και πως τα στρατεύματα που στρατοπέδευσαν στη Λήμνο κυρίως αλλά και σε άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου επηρέασαν σημαντικά τον πολιτισμό δεδομένης της πολύχρονης παραμονής των ξένων στρατιωτών στα νησιά.
Μέσα από την ενημέρωση και τη σύνδεση της τοπικής ιστορίας με την παγκόσμια δομείται η ταυτότητα του πολίτη του κόσμου. Ο Σύλλογος όπως είναι ευρέως γνωστό στην κοινωνία της Λήμνου, στα πλαίσια της ουσιαστικής εμπλοκής του στην μελέτη και ανάδειξη του συγκεκριμένου ιστορικού δρώμενου, συνδιοργάνωσε εκτός των άλλων δράσεων του το 2018, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ημερίδα στην Μυτιλήνη, μαζί με την Επίτιμη Πρόξενο της Γαλλίας Σοφία Τσιριγώτη-Μπαρουτσάκη, λόγω του ότι οι στρατιώτες του Anzac και ιδιαίτερα ο Γαλλικός Στρατός κατά τη διάρκεια της ετοιμασίας της απόβασης στην Καλλίπολη (1915), στρατοπέδευσε και στην περιοχή Λουτρά Θέρμης της Λέσβου δημιουργώντας πάρα πολύ μεγάλο Πολιτιστικό αποτύπωμα στην περιοχή και σε όλο το νησί της Λέσβου. 
«Έτσι λοιπόν και θέλοντας να διερευνήσουμε τρόπους παιδαγωγικής αξιοποίησης της ιστορίας του τόπου μας και μέσα προώθησής της με συμμετοχή και σχολείων σε ευρωπαϊκά προγράμματα (καλές πρακτικές-eTwinning-Erasmus+), ο Σύλλογος μας διοργάνωσε και πραγματοποίησε 2 βασικές εκδηλώσεις, βασισμένες πάνω στο πρόγραμμα “Πολιτιστικές Διαδρομές στο Βόρειο Αιγαίο με τον Σύλλογο Anzac” επιχορηγούμενο πρόγραμμα από το ΥΠΠΟΑ. Το πρόγραμμα αυτό έχει την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Στις 8.12.2023 στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης έγινε η πρώτη παρουσίαση με βασική ομιλήτρια την Επίτιμη Πρόξενο της Γαλλίας στο Β. Αιγαίο, Κα Σοφία Τσιριγώτη-Μπαρουτσάκη, την Κα Θεοδώρα Λυμπέρη, Διευθύντρια του Γυμνασίου Μούδρου «Αργύριος Μοσχίδης», την Κα Λάουρα Λοιζίδου , Διευθύντρια του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης και την Κα Σοφία Σωτηρίου, υπεύθυνη διαχείρισης Εθνικών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Η παρουσίαση είχε τεράστια επιτυχία και τόνισε τη σχέση και της Λέσβου στο παγκόσμιο ιστορικό γίγνεσθαι και την ιστορία του Anzac.
Στις 12.12.2023 πραγματοποιήθηκε η 2η εκδήλωση στο Γυμνάσιο Μούδρου με βασικούς ομιλητές τον καθηγητή Σλαβικών και Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονία, Ιστορικό Κο Βλάση Βλασίδη, τον Ε.Α. Υποπτέραρχο Κο Τσιπουρίδη Διογένη, καθώς και τον ΕλληνοΑυστραλό επιχ/τια Κο Νομικό Κωνσταντάκη. Όλοι μαζί βοήθησαν να τονιστεί η παγκοσμιότητα του project που αναφέρουμε, και το πόσο πολύ η ιστορία δημιουργεί δρόμους ανάπτυξης για τον τόπο μας. Επίσης πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μούδρου, φωτογραφική έκθεση με φωτογραφίες εποχής από το Imperial War Museum του Λονδίνου.
Οι δράσεις στέφθηκαν με εξαιρετική επιτυχία και είχαν πολύ μεγάλη ανταπόκριση και από μαθητές και από γονείς αλλά και από φορείς των νησιών μας.
Το έργο του Συλλόγου αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλους τομείς γνωστικούς και προώθησης» αναφέρει ο Σύλλογος.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Συνελήφθη στη Μυτιλήνη καταζητούμενος της Ευρώπης

Διώκεται για διακίνηση ναρκωτικών και ψυχότροπων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΘΕΑΤΡΟ

Χάρη στη «Φλόγα» αγαπήσαμε κι άλλο τη ζωή

Είδαμε τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αντουέλ Νάκε, για καλό σκοπό, στο καφενείο «Πι»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

Kαι οι Προοδευτικές Γυναίκες στην υποδοχή Γεωργιάδη

Καλούν σε συμπόρευση με το Εργατικό Κέντρο, την Ενωση Γιατρών ΕΣΥ και τα σωματεία την Τρίτη 30 Απριλίου
ΥΓΕΙΑ

Στάση εργασίας για την επίσκεψη Γεωργιάδη

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Τραγικός θάνατος για πρόσφυγα‑ πεζό που παρασύρθηκε σε τροχαίο στην Παναγιούδα

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα προς την Κυριακή σημειώθηκε το τροχαίο δυστύχημα με αγροτικό, τρεις επιβαίνοντες και δύο πεζούς
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα σε κινητοποίηση από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών

Την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 11:00 το πρωί στο κτίριο του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη μαθητών του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης στη νότια Πελοπόννησο

Στο πλαίσιο περιβαλλοντικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο σχολείο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αγωνιστική υποδοχή του Αδωνι Γεωργιάδη από συνταξιούχους

Ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης Συνταξιούχων του Δημοσίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ψηφιακό ευ ζην στη μεταουμανιστική εποχή: μια κριτική προσέγγιση

Eρευνητικό πρόγραμμα από το Εργαστήριο Πολιτισμικών Πληροφορικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πανελλαδική απεργία δημοσίων υπαλλήλων

Τετάρτη 1 Μάη