× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αλλαγές στο Στρατηγικό Σχέδιο εφαρμογής της ΚΑΠ θέλει ο Αυγενάκης

Καλεί σε διάλογο τους αγρότες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/1/2024

Αλλαγές στο Στρατηγικό Σχέδιο εφαρμογής της ΚΑΠ θέλει ο Αυγενάκης

Την ώρα που κλιμακώνονται οι φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις σε πολλές αγροτικές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης από τις Βρυξέλλες καλεί τους αγρότες σε διάλογο και τονίζει «Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις κινήσεις των αγροτών στη χώρα μας. Έχω πλήρη εικόνα για τα διαφορετικά αιτήματα που καταφτάνουν. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τον οποιοδήποτε, κάτι που ούτως η άλλως δεν αρνηθήκαμε ποτέ. Ο διάλογος και η πραγματική και ειλικρινής συζήτηση και ενώνει αλλά κυρίως δίνει λύσεις. Και είμαστε ανοιχτοί σε αυτό». Μόλις πριν λίγες μέρες το υπουργείο θεωρούσε τις κινητοποιήσεις υποκινούμενες.
Σε ότι αφορά την Κοινή Αγροτική Πολιτική για πρώτη φορά με έμμεσο τρόπο ο κ. Αυγενάκης παραδέχεται πως έγινε λάθος σχεδιασμός του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας. Ο υπουργός στις δηλώσεις του υπογράμμισε την ανάγκη να μειωθεί η γραφειοκρατία και να συνεκτιμηθεί στο σχεδιασμό η κλιματική κρίση. Συγκεκριμένα ο κ. Αυγενάκης ανέφερε: «Η κλιματική κρίση έχει επιβάλλει πλέον το άνοιγμα μιας συζήτησης, για την γεωργική πολιτική, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής ένωσης, που πρέπει να ακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα. Η Ελλάδα πρωτοστατεί  σε αυτή την πρωτοβουλία σε συνδυασμό με τις αναγκαίες βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν στη νέα ΚΑΠ, στον μηχανισμό, στη διαδικασία. Πρέπει εκ των πραγμάτων να απλοποιηθεί, έτσι ώστε να μετριαστεί ή να πάψει η ταλαιπωρία για χιλιάδες αγρότες αφενός και αφετέρου να αυξήσουμε την ταχύτητα των μηχανισμών. Είναι επιβεβλημένη ανάγκη να συμβούν και τα δύο με τρόπο αρμονικό, με τρόπο που θα βοηθήσει τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα να ζουν με μεγαλύτερη άνεση, να λειτουργούν με μεγαλύτερη ευκολία και κυρίως να εισπράττουν τα χρήματα που η κοινότητα διασφαλίζει για αυτούς σε χρόνο συγκεκριμένο».
Τέλος στις δηλώσεις που έκανε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός αναφέρθηκε στην συνεργασία σε επίπεδο αγροτικής πολιτικής των εννέα Μεσογειακών κρατών (EUMED – 9 ). Συγκεκριμένα ο κ. Αυγενάκης ανέφερε: «Μετά από πολύ μεγάλη προσπάθεια της χώρας μας καταφέρνουμε αύριο να διοργανώσουμε, την πρώτη συνάντηση των EUMED - 9 ,των συμμάχων της νότιας Ευρώπης. Να βρεθούμε όλοι μαζί για να συζητήσουμε τα προβλήματα που εκ των πραγμάτων αντιμετωπίζουμε, αναφορικά με τη γεωργία, στη Νότια Ευρώπη. Είναι η πρώτη συνάντηση που πραγματοποιείται μιας και ο μηχανισμός αυτός, η Συμμαχία αυτή, έχει λειτουργήσει στο παρελθόν για άλλα ζητήματα. Αλλά είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε στο ίδιο τραπέζι για αγροτικά θέματα και θέλουμε να συνεχιστούν αυτές οι συνεργασίες. Βάζουμε στην ατζέντα τρία βασικά ζητήματα. Πρώτον, την κλιματική κρίση και τις ανάγκες βελτίωσης των μηχανισμών που διαθέτει η Κοινότητα. Δεύτερον, την ακαρπία και τον περονόσπορο και τέλος, τα ψάρια εισβολείς, ένα ζήτημα που απασχολεί τους αλιείς.
Ευελπιστούμε ότι μέσα από αυτές τις συμμαχίες, θα βρούμε σε πρώτη φάση κοινό βηματισμό και σημεία διεκδίκησης προς την ΕΕ. Στόχος είναι να συνεχιστούν αυτές οι τακτικές συναντήσεις των εννέα χωρών του Νότου, αναδεικνύοντας τα διαφορετικά ζητήματα που απασχολούν τη Νότια Ευρώπη εν συγκρίσει με την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέσσερεις θέσεις υδρονομέων στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 2 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων