× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ερώτηση Παρασκευαΐδη στη βουλή για την υποστελέχωση της αστυνομίας

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ ζητά να ανακληθούν όλες οι αποσπάσεις και να επιστρέψουν όλοι οι αστυνομικοί που υπηρετούν στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/1/2024

Ερώτηση Παρασκευαΐδη στη  βουλή για την υποστελέχωση της αστυνομίας

Ο Βουλευτής Παναγιώτης Παρασκευαϊδης μετά την συνάντηση εργασίας που είχε με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων  Λέσβου κατέθεσε την Τετάρτη την υπ’ αριθμ.2786/24.1.2024  ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με την οποία εμπεριστατωμένα απέδειξε την τεράστια υποστελέχωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου. Ζήτησε την άμεση επιστροφή στη Λέσβο όλων των Αστυνομικών, των οποίων οι αποσπάσεις ανακλήθηκαν και ζήτησε την περαιτέρω ενίσχυση με τις προσεχείς τακτικές μεταθέσεις του 2024.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ αναφέρει: 

«Με την ανάληψη των καθηκόντων σας κ. Υπουργέ, για την οποία εύχομαι κάθε επιτυχία, στους δύσκολους καιρούς που όλοι βιώνουμε λόγω της αύξησης της εγκληματικότητας, διετάχθη αρμοδίως και ξαφνικά, εκτός προγράμματος, η Ανάκληση όλων των Αποσπάσεων Αστυνομικών υπαλλήλων, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, που είχαν διατεθεί στις Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις, μεταξύ αυτών και της Α. Δ. Λέσβου.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε έκπληξη, προβληματισμό και είναι αντιφατική, σύμφωνα με τα παρακάτω δεδομένα :

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  1. Οι Αποσπασμένοι Αστυνομικοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της υποστελεχωμένης Α.Δ. Λέσβου επί χρόνια.
  2. Έχουμε μεγάλη αύξηση μεταναστευτικών ροών από τα τουρκικά παράλια. Ήδη οι μετανάστες στο ΚΥΤ Μυτιλήνης έφθασαν τους 5.600 από 1.500 τον Μάιο του 2023.
  3. Προκάλεσε ανατροπή, δυσφορία και αναστάτωση στην οικογενειακή ζωή και δη στους έγγαμους με παιδιά, που ουσιαστικά χώρισαν ξαφνικά από τις οικογένειές τους, καθώς και πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση.
  4. Το προϊστάμενο κλιμάκιο λίγο πριν, ζητούσε με έγγραφό του προσφάτως εντός του Ιανουαρίου του 2024 από την Α.Δ. Λέσβου τις ανάγκες της σε νέο προσωπικό για την εφαρμογή του Νέου «Πιλοτικού Προγράμματος Ταχείας Έκδοσης Visa» ετήσιας διάρκειας στις 4  πύλες εισόδου της Λέσβου τη θερινή περίοδο.

Η Λέσβος δέχεται τη μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση από όλα τα νησιά του Αιγαίου. Οι δύο Υπηρεσίες που συστάθηκαν για τη διαχείρισή της, το Τμήμα Διαχείρισης Μεταναστευτικού και το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης ( ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. ) μεταναστών, στελεχώθηκαν από την υπάρχουσα δύναμη της Α.Δ., χωρίς ουδεμία νέα μετάθεση, επαυξάνοντας την ήδη υποστελέχωσή της.

Τα κενά από τις συνταξιοδοτήσεις δεν καλύπτονται με νέες μεταθέσεις, αντίστοιχες των αποχωρήσεων, επιτείνοντας το πρόβλημα.   

Στη Λέσβο εδρεύει και η Γενική Επιθεώρηση Αστυνομικών Διευθύνσεων ( Γ.ΕΠ.Α.Δ.) Βορείου Αιγαίου, της οποίας το προσωπικό καλύπτεται με Αποσπάσεις μόνο από την Α.Δ. Λέσβου και όχι αναλογικά από όλες τις Α.Δ. Βορείου Αιγαίου.Σημειώνω ότι οι αποσπάσεις από την Α.Δ. στη Γ.ΕΠ.Α.Δ. και την Ε.Υ.Π. φθάνουν τις 44!!!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι αστυνομικό δυναμικό περισσεύει άραγε γι’ αυτούς τους έρμους τους ακρίτες, την προστασία αυτών και των περιουσιών τους που η Πολιτεία δια της Αστυνομίας υποχρεούται να παρέχει; Εννοείται για το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών δε μπορεί να γίνει κανένας λόγος με αυτή τη κατάσταση.

Στα Περιφερειακά Αστυνομικά Τμήματα η υποστελέχωση είναι δραματική.

Τελευταία καλούνται Αστυνομικοί της Μυτιλήνης να μετακινούνται ημερησίως και με δικά τους έξοδα, ενίοτε σε αποστάσεις 40 χλμ. για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο Πλωμάρι, τουριστική περιοχή των 3.500 κατοίκων με διπλάσιο πληθυσμό το καλοκαίρι, όπου λειτουργεί Πύλη Εισόδου, η υποστελέχωση είναι τέτοια που μερικές φορές κλείνει το Αστυνομικό Κατάστημα για να συμπληρωθεί το πλήρωμα του μοναδικού περιπολικού βάρδιας!!!

Σε άλλη κατεξοχήν τουριστική περιοχή, της Πέτρας και του Μολύβου, με 5.000 μόνιμους κατοίκους και με 6.000 κλίνες και Πύλη Εισόδου τη θερινή περίοδο, δεν λειτουργεί Αστυνομικό Τμήμα όπως θα έπρεπε, ενώ ο Αστυνομικός Σταθμός Μολύβου ουσιαστικά είναι κλειστός και οι κάτοικοι της περιοχής για οποιοδήποτε περιστατικό καλούν το Α.Τ. Καλλονής. Ακόμα και στο Α.Τ. Μυτιλήνης υπάρχουν 1 έως 2 περιπολικά ανά βάρδια για το τεράστιο χώρο ευθύνης του. Εκτός αυτού, 6 αστυνομικοί διατίθενται και δεσμεύονται παραδόξως για την 24ωρη κάλυψη και φύλαξη του εργοταξίου της κατασκευαστικής εταιρείας της δομής προσφύγων - μεταναστών στη θέση ΒΑΣΤΡΙΑ, έργο το οποίο κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να καλύπτει η κατασκευάστρια εταιρεία με ιδιωτική φύλαξη.

Επειδή από όλα τα παραπάνω αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι η περίπτωση της Α.Δ Λέσβου. είναι ιδιαίτερη και ξεχωριστή.

Επειδή η υποστελέχωσή της είναι κραυγαλέα και έχει επιπτώσεις στη ζωή των ακριτών της Λέσβου και της Λήμνου.

Επειδή το μέγα μεταναστευτικό πρόβλημα και πάλι διογκώνεται και δεν το αφήσαμε πίσω μας δυστυχώς, όπως είπε στη Λέσβο προεκλογικά ο κ. Πρωθυπουργός.

Επειδή η εμπειρία των Αστυνομικών που έχει αποκτηθεί είναι σημαντικό στοιχείο αποτελεσματικής διαχείρισης του μεταναστευτικού.

Επειδή η εγκληματικότητα και η μικροεγκληματικότητα δεν αυξάνει μόνο στην Αττική, πρόσφατα είχαμε έκρηξη διαρρήξεων, κλοπών και ζημιών στην περιοχή της Γέρας Λέσβου και όχι μόνο.

Επειδή το άρθρο 10 του Συντάγματος παρ.4 κατοχυρώνει τη νησιωτικότητα, που πρέπει να λαμβάνει υπόψη της, η νομοθετική αλλά και η εκτελεστική εξουσία.

Επειδή το διακηρυγμένο, διά στόματος Πρωθυπουργού, ενδιαφέρον για τους νησιώτες πρέπει να καταγράφεται στις πράξεις και αποφάσεις της Διοίκησης.

Επειδή η εφαρμογή του Νέου Ετήσιας Διάρκειας Πιλοτικού Προγράμματος Ταχείας Έκδοσης Βίζας στις 4 Πύλες Εισόδου της Λέσβου τη θερινή περίοδο απαιτεί πρόσθετες αστυνομικές δυνάμεις.

Επειδή απεδείχθη ότι ήταν λανθασμένη και βιαστική η Ανάκληση όλων των αποσπάσεων στην Α.Δ. Λέσβου, ο κ. Υπουργός,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

1. Προτίθεται να επανεξετάσει επισταμένα το θέμα της Υποστελέχωσης της Α.Δ. Λέσβου και να την ενισχύσει άμεσα, γενναία και ουσιαστικά με τις προσεχείς Τακτικές Μεταθέσεις του 2024;

2. Προτίθεται να την ενισχύσει με νέες αποσπάσεις, δίνοντας προτεραιότητα επιστροφής σε όλους αυτούς που χώρισαν από τις οικογένειές τους ξαφνικά και απρογραμμάτιστα και αντιμετωπίζουν κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα εξ αυτού;

3. Ποια άλλα μέτρα προτίθεται να λάβει ο έμπειρος, καθ’ ομολογίαν όλων, κ. Υπουργός για την απαραίτητη εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων – ακριτών του Ανατολικού Αιγαίου;»

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής