× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πέντε χρόνια «Στο Νησί»‑ Πέντε χρόνια μαζί

«Γενέθλια εκδήλωση» για τις προκλήσεις της σύγχρονης δημοσιογραφίας το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/2/2024

Πέντε χρόνια «Στο Νησί»‑ Πέντε χρόνια μαζί

Το «Ν», η ηλεκτρονική μας εφημερίδα Stonisi.gr, και η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Ενημέρωση» συμπληρώσαμε πέντε χρόνια λειτουργίας, με σύνθημά μας «για την Αλήθεια, την Ενημέρωση, τη Δημοκρατία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιορτάζουμε τα γενέθλιά μας και συζητάμε με συναδέλφους και συναδέλφισσές μας και προβληματιζόμαστε για την ενημέρωση που δικαιούνται οι πολίτες.

Το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα σας καλούμε στην εκδήλωση- συζήτηση: «Οι προκλήσεις της σύγχρονης δημοσιογραφίας» στην αίθουσα Τελετών των Κεντρικών Λυκείων Μυτιλήνης

Θα μιλήσουν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

η Mαριλένα Κατσίμη, ΕΡΤ

η Κορίνα Πετρίδη, We are Solomon

ο Κωνσταντίνος Πουλής, The Press Project

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ο Θοδωρής Χονδρόγιαννος, Reporters United

Συντονίζει η Ανθή Παζιάνου

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλες και όλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέντε χρόνια μαζί

Η ηλεκτρονική εφημερίδα stonisi.gr είναι δημιούργημα της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας. Εκτός από την ηλεκτρονική εφημερίδα stonisi.gr στην ιδιοκτησία της «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚοινΣΕπ» ανήκουν το ενημερωτικό ραδιόφωνο της Λέσβου ΣΤΟ ΝΗΣΙ 99 FM, το free press περιοδικό ΠΛΑΤΕΙΑ και το αθλητικό site της Λέσβου sportlesvos.gr.

O πρώτος Συνεταιρισμός Τύπου στη Λέσβο
Η «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚοινΣΕπ» ιδρύθηκε με στόχο και σκοπό να δημιουργηθεί ένας πόλος αξιόπιστης, επώνυμης, ερευνητικής και ανεξάρτητης δημοσιογραφικής ενημέρωσης, πρώτα στη Λέσβο και έπειτα στο Βόρειο Αιγαίο, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα.

Η δημιουργία της ΚοινΣΕπ ήταν αναπόδραστη επιλογή σε μια εποχή που το επάγγελμα του δημοσιογράφου βρίσκεται σε στενωπό: επιχειρήσεις με αντικείμενο την παροχή δημοσιογραφικών υπηρεσιών και την πληροφόρηση του κοινού κλείνουν ή παραμένουν ανοιχτές χωρίς να ανταποκρίνονται όμως στις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους και τους υπόλοιπους φορείς, εργαζόμενοι υποχρεώνονται να εργαστούν ουσιαστικά εθελοντικά, μειώνοντας τις απαιτήσεις και τα δικαιώματά τους σε επίπεδα κάτω του ορίου αξιοπρέπειας. Όλα αυτά, έχουν άμεση, αρνητική επίπτωση στο επίπεδο της δημοσιογραφικής δουλειάς.

Άμεσος σκοπός της «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚοινΣΕπ» είναι η αξιόπιστη πληροφόρηση, την οποία τα μέλη της θεωρούν αναφαίρετο δικαίωμα και αγαθό για τον πολίτη, αλλά και παράλληλα η δημιουργία μιας επιχείρησης στο συγκεκριμένο χώρο, η οποία θα είναι αξιόπιστη απέναντι στους πελάτες της και ικανή να υποστηρίξει τη διαβίωση των εργαζoμένων της.

Χωρίς προσωποπαγή ιδιοκτησία
Το επιχειρηματικό μοντέλο της ΚοινΣΕπ επιλέχθηκε γιατί τα μέλη της «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚοινΣΕπ» πιστεύουμε ότι ταιριάζει στις αντιλήψεις μας αλλά και σε ένα ιδεατό σχήμα επιχείρησης Τύπου και ΜΜΕ: συνεταιρικό, με συλλογικές αποφάσεις, χωρίς προσωποπαγή ιδιοκτησία, χωρίς μονομερή διαπραγμάτευση «συμφερόντων» και απολαβών κάθε είδους που πλήττουν τη δημοσιογραφική αξιοπιστία και την ίδια την ενημέρωση τελικά.

Με αυτό το μοντέλο θωρακίζονται σε σημαντικό βαθμό η αποστολή και οι σκοποί της ενημέρωσης, με πίστη και επιμονή στους όρους της δεοντολογίας, με υπογραφή των συντακτών που αναλαμβάνουν την ευθύνη της έκθεσης στη δημόσια σφαίρα απέναντι στους αναγνώστες.

Η δομή της ΚοινΣΕπ είναι δημοκρατική, ισότιμη και στηρίζεται στην ενεργό συμμετοχή των μελών της, τα οποία συμμετέχουν στην λειτουργία της, με καταμερισμό εργασίας και συμμετοχή σε όλες τους τομείς της. Η δομή και λειτουργία της είναι καινοτόμες στην ελληνική Περιφέρεια και ειδικότερα, στη Λέσβο και στο Βόρειο Αιγαίο. Παρότι βασίζεται σε μια απλή ιδέα, σε αυτή του συνεταιρισμού, ειδικά για το χώρο όπου δραστηριοποιείται, η απλότητα είναι ταυτόχρονα και καινοτομία.

Δημοσιογραφική δεοντολογία και αξιόπιστη ενημέρωση
Η δραστηριότητα της «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚοινΣΕπ» εμπνέεται και καθορίζεται από τις συνταγματικές αρχές του ελληνικού Κράτους και από τους κανόνες δεοντολογίας του επαγγέλματος της δημοσιογραφίας όπως ορίζονται συνταγματικά και από τις Ενώσεις Συντακτών. Η λειτουργία της είναι αμεσοδημοκρατική, ισότιμη και καθορίζεται από τις αρχές του συνεταιρίζεσθαι.

Για να πετύχει τους σκοπούς της, η «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚοινΣΕπ» ασκεί ποικίλες οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες παραγωγικού, αναπτυξιακού, εμπορικού και πολιτιστικού περιεχομένου, πρωταρχικά μέσω της δημοσιογραφικής δουλειάς (άρθρα, ρεπορτάζ, έρευνες, αναλύσεις, εκτιμήσεις, χρηστικές πληροφορίες) για κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής και η ανάδειξη αυτής μέσω της υψηλής αισθητικής.

Γράφουμε σύμφωνα με αυτά που μας επιτάσσει η συνείδηση μας, το λειτούργημά μας και φυσικά το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου. Στεκόμαστε κριτικά απέναντι σε κάθε εξουσία. Γιατί αυτός είναι ο ρόλος της δημοσιογραφίας που εμείς θέλουμε, που εμείς επιδιώκουμε.

Ανεξάρτητη και μαχητική.

Να γράφουμε αυτά που ενοχλούν με όποιο κόστος.

Χωρίς φόβο αλλά με πάθος:

Για την Αλήθεια, την Ενημέρωση και την Δημοκρατία.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καθαρίζουν οι ακτές της Δυτικής Λέσβου

Με την άφιξη ειδικού μηχανήματος η αρχή έγινε στην Πέτρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συλλυπητήρια Μουτζούρη για τον θάνατο του Στράτου Σεφτελή

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Eφυγε από τη ζωή ο Στράτος Σεφτελής

Σε ηλικία 68 ετών πέθανε ο καταξιωμένος δημοσιογράφος, αθλητικός συντάκτης και παρουσιαστής για 34 χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»