× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Βραδεία αύξηση των εργαζομένων στο Βόρειο Αιγαίο

Ακτινογραφία της παραγωγικής βάσης των νησιών της Περιφέρειας μέσα από τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 12/2/2024

Βραδεία αύξηση των εργαζομένων στο Βόρειο Αιγαίο

Στις 5.402 ανήλθαν οι επιχειρήσεις και τα παραρτήματα επιχειρήσεων που λειτούργησαν το 2023 στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και καταγράφηκαν στην ψηφιακή πλατφόρμα Εργάνη του υπουργείου Εργασίας. Ο ίδιος αριθμός επιχειρήσεων και παραρτημάτων καταγράφηκε και το 2022. Το 2019 ο αριθμός των επιχειρήσεων και των παραρτημάτων επιχειρήσεων στο Βόρειο Αιγαίο ήταν 5.081. Ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων της χώρας ανήλθε σε 348.573 το 2023, ενώ το 2022 ήταν 345.566. Το 2019 ήταν 313.365. Οι επιχειρήσεις και τα παραρτήματα επιχειρήσεων στην Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου ήταν 16.145 το 2023, το 2022 ήταν 17.460 και το 2019 ήταν 14.222.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αριθμός των επιχειρήσεων του Βορείου Αιγαίου (χωρίς τα παραρτήματα) το 2023 ήταν 4.767 και αντιστοιχούν μόλις στο 1,55% των επιχειρήσεων της χώρας, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της πλατφόρμας Εργάνη. Το 2022 ήταν 4.759, δηλαδή καταγράφηκε μια οριακή αύξηση κατά μόλις 8 επιχειρήσεις. Το 2019 είχαν καταγραφεί 4.439 επιχειρήσεις στα νησιά της Περιφέρειας, κάτι που σημαίνει πως παρά την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού ο αριθμός των επιχειρήσεων αυξήθηκε αντί να μειωθεί μεταξύ 2019 – 2023 κατά 328 ή ποσοστό 7,39%.

Στους 22.276 ανήλθαν οι μισθωτοί - εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας του Βορείου Αιγαίου το 2023 και αντιστοιχούν στο 0,96% του συνόλου των εργαζομένων της χώρας. Το 2022 είχαν καταγραφεί 21.897 εργαζόμενοι και αντιστοιχούσαν στο 0,97% του συνόλου των εργαζομένων της χώρας. Το 2019 οι εργαζόμενοι ήταν 21.081 και αντιστοιχούσαν στο 1,07% του συνόλου των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα της χώρας. Δηλαδή από το 2019 ως το 2023 καταγράφηκε μια αύξηση των εργαζομένων κατά 1.195 ή ποσοστό 5,66%.

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει πως σε κάθε επιχείρηση (συμπεριλαμβανομένων των παραρτημάτων) που λειτουργούσε στα νησιά της Περιφέρειας το 2023 αντιστούχαν 4,12 εργαζόμενοι, όταν το 2019 σε κάθε επιχείρηση (συμπεριλαμβανομένων των παραρτημάτων) αντιστοιχούσαν 4,14 εργαζόμενοι.

Τι δείχνουν οι αριθμοί
Οι παραπάνω αριθμοί δείχνουν πως μετά από μια μακρά περίοδο οικονομικής δυσπραγίας, αργά και βασανιστικά, άρχισε η αύξηση των εργαζομένων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Ο ρυθμός είναι σαφέστατα μικρότερος από τον πανελλαδικό ρυθμό, γι' αυτό και οι εργαζόμενοι του Βορείου Αιγαίου μειώνονται σε σχέση με το σύνολο της χώρας. Η αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων δείχνει ένας μεγάλος αριθμός ανέργων προσπαθούν να λύσουν τα εργασιακά τους προβλήματα δημιουργώντας τις δικές τους επιχειρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων του Βορείου Αιγαίου που καταγράφει το σύστημα Εργάνη, αν αφαιρέσουμε τα υποκαταστήματων των σούπερ μάρκετ και των πολυκαταστημάτων είναι μικρές επιχειρήσεις που μόλις και με τα βίας απασχολούν ένα με δύο εργαζομένους. Η επιβίωση αυτών των μικρών επιχειρήσεων απαιτεί πολύ κόπο και μόχθο κάθε χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση το βέβαιο είναι πως, από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, λείπουν οι μεγάλες επενδύσεις που θα διευρύνουν την παραγωγική βάση των νησιών, θα αυξήσουν την προστιθέμενη αξία και θα δημιουργήσουν σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας ώστε να μειωθεί η δηλωμένη ανεργία που παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ