× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έρχονται ραγδαίες εξελίξεις στην ΔΕΔΑΠΑΛ

Απορρίφθηκε η προσφυγή Κουνέλλη - Κατσαβέλλη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης για τον ορισμό των μετόχων για τη Γενική Συνέλευση της εταιρείας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/2/2024

Έρχονται ραγδαίες εξελίξεις στην ΔΕΔΑΠΑΛ

Απορρίφθηκε ως αβάσιμη η προσφυγή που είχαν καταθέσει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου  οι  δημοτικοί  σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης της Μυτιλήνης, Παναγιώτη Κατσαβέλλης και Παναγιώτη Κουνέλλης, κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τον ορισμό εκπροσώπων – μετόχων του Δήμου Μυτιλήνης για την Γενική Συνέλευση της ΔΕΔΑΠΑΛ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση  Αιγαίου μπήκε στην ουσία της προσφυγής αλλά και της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η θητεία της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΔΑΠΑΛ θα πρέπει να ακολουθεί τη θητεία των οργάνων που διοικούν την Ανώνυμη Εταιρεία δηλαδή τη θητεία των δημοτικών αρχών.

Σε ότι αφορά το ζήτημα της εκπροσώπησης της Λουτρόπολης Θερμής σημειώνει ότι δεν προκύπτει από πουθενά  ότι το μέλος του ΔΣ από την Λουτρόπολη Θερμής πρέπει να είναι εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος της Δ.Ε. Θερμής, αλλά ότι ένα μέλος πρέπει να προέρχεται, άρα να εκπροσωπεί τα συμφέροντα της Δημοτικής Ενότητας Λουτρόπολης Θερμής. Δηλαδή με λίγα λόγια ο Νίκος Καρασάββας δεν έχει σημασία που εκλέχθηκε στη Δημοτική Ενότητα Μυτιλήνης, αρκεί το γεγονός ότι είναι κάτοικος της Δ.Ε. Λουτρόπολης Θερμής.

Δείτε αναλυτικά ορισμένα από τα βασικά σημεία της αιτιολογίας που αναγράφονται στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Επειδή, από τα ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι το άρθρο 12 του καταστατικού της εταιρείας αφορά αφενός τη Γενική Συνέλευση αυτής, αφετέρου δε την εκπροσώπηση σε αυτήν των φορέων της διοίκησης και όχι το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο αναφέρεται στο άρθρο 255 του Ν. 3463/2006 και το οποίο εσφαλμένα επικαλούνται οι προσφεύγοντες.  

Επειδή, οι Δήμοι εκπροσωπούνται στη Γενική Συνέλευση από τους αιρετούς τους εκπροσώπους, η θητεία των οποίων λήγει την 31η Δεκεμβρίου του πέμπτου έτους της Δημοτικής Περιόδου. Επειδή, ως εκ τούτου, με την αλλαγή των δημοτικών αρχών των συμμετεχόντων στη ΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε. Δήμων, τα μέλη της παλαιάς Γενικής Συνέλευσης δεν εκπροσωπούν τη βούληση των νέων Δημοτικών Αρχών, ήτοι του φορέα διοίκησης και για το λόγο αυτό όλοι οι Δήμοι – μέτοχοι της εταιρείας, ήτοι ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, ο Δήμος Αγ. Ευστρατίου και ο Δήμος Λήμνου, ο φορέας διοίκησης των οποίων επίσης άλλαξε, προέβησαν στη λήψη αντίστοιχων αποφάσεων.

-Επειδή, εν προκειμένω, εφόσον η νέα δημοτική αρχή του Δήμου Μυτιλήνης ανέλαβε καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024, το Δημοτικό Συμβούλιο όφειλε να προχωρήσει άμεσα στην εκλογή εκπροσώπων, καθένας από τους οποίους αντιπροσωπεύει συγκεκριμένο ποσοστό μετοχών, καθώς οι εκπρόσωποι της απελθούσας δημοτικής αρχής, κάποιοι εκ των οποίων μη αιρετοί πλέον, δε νομιμοποιούνται εφεξής στην εκπροσώπηση του Δήμου Μυτιλήνης ως μετόχου, ο πρώτος λόγος της προσφυγής θα πρέπει να απορριφθεί ως αβάσιμος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Επειδή οι προσφεύγοντες, επικαλούμενοι στην προσφυγή τους το άρθρο 22 του καταστατικού της εταιρείας, αναφορικά με τη σύνθεση και λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου αυτής, ισχυρίζονται ότι η προσβαλλόμενη απόφαση πρέπει να ακυρωθεί, διότι ως εκπρόσωπος του Δήμου Μυτιλήνης στη Γενική Συνέλευση της εταιρείας και μετέπειτα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, δεν ορίστηκε Δημοτικός Σύμβουλος της Δημοτικής Ενότητας Λουτρόπολης Θερμής, όπως ορίζεται στο εν λόγω άρθρο του καταστατικού.

-Επειδή, στο άρθρο 22 του καταστατικού της ΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε. αναγράφεται ότι: «Το διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από έντεκα 11 μέλη, τα οποία εκλέγονται από την Τακτική Γενική Συνέλευση. Τρία μέλη του ΔΣ θα προέρχονται υποχρεωτικά ανά ένας από τις Δ.Ε. Μανταμάδου, Λουτροπόλεως Θερμής και Αγ. Παρασκευής…» Επειδή, από τη ρητή διατύπωση του ως άνω άρθρου, ουδόλως προκύπτει ότι το μέλος του ΔΣ από τη Λουτρόπολη Θερμής πρέπει να είναι εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος της Δ.Ε. Θερμής, αλλά ότι ένα μέλος πρέπει να προέρχεται, άρα να εκπροσωπεί τα συμφέροντα της Δημοτικής Ενότητας Λουτρόπολης Θερμής.

-Επειδή, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 77 του Ν. 4548/2018: «1. Την εταιρεία διοικεί το διοικητικό συμβούλιο. Η διοίκηση της εταιρείας περιλαμβάνει τη διαχείριση και τη δικαστική και εξώδικη εκπροσώπησή της. Με την επιφύλαξη του άρθρου 87, το διοικητικό συμβούλιο ενεργεί συλλογικά. 2. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου εκλέγονται ή ορίζονται, σύμφωνα με τα άρθρα 78 έως 80. Οι σύμβουλοι, μέτοχοι ή μη μέτοχοι, είναι πάντοτε επανεκλέξιμοι και ελεύθερα ανακλητοί…..».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Επειδή, στην ως άνω διάταξη του νόμου που διέπει τις Ανώνυμες Εταιρείες και τη ΔΕΔΑΠΑΛ ΑΕ, αναφέρεται ότι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας μπορούν να είναι 7 μέτοχοι ή μη μέτοχοι. Ως εκ τούτου, το γεγονός ότι στη Γενική Συνέλευση δεν ορίστηκε εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος από τη Δ.Ε. Λουτρόπολης Θερμής, αφενός δεν επιφέρει ακυρότητα στη σύνθεση και τη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΔΑΠΑΛ ΑΕ΄, αφετέρου δε, σε καμία περίπτωση δεν προεξοφλεί τη μη εκλογή στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας του ως άνω εκλεγμένου στη Δ.Ε. Λουτροπόλεως Θερμής,. Συνεπώς και ο υπό κρίση εξεταζόμενος λόγος της προσφυγής, θα πρέπει να απορριφθεί ως νόμω αβάσιμος.

Επειδή, η προσβαλλόμενη απόφαση περιέχει ειδική, πλήρη και επαρκή αιτιολογία, η οποία προκύπτει τόσο από το ίδιο το σώμα αυτής όσο και από τα στοιχεία του φακέλου, που ρητά μνημονεύονται στην προσβαλλόμενη και επισυνάπτονται αποτελώντας αναπόσπαστο τμήμα αυτής. Συνεπώς, οι ισχυρισμοί των προσφευγόντων περί έλλειψης νομιμότητας της προσβαλλόμενης λόγω ελλιπούς αιτιολογίας προκύπτουν ομοίως ως νόμω αβάσιμοι.

Επειδή, κατόπιν των ανωτέρω, προκύπτει ότι η προσβαλλόμενη απόφαση εκδόθηκε νομότυπα και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

 Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε

Απορρίπτουμε ως νόμω αβάσιμη την από 02-02-2024 προσφυγή των Παναγιώτη Κατσαβέλλη, Δημοτικού Συμβούλου και Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε. και Παναγιώτη Κουνέλλη, επίσης Δημοτικού Συμβούλου, κατά της υπ’ αρ. 07/2024 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης»

Η απόφαση αυτή προφανώς θα προκαλέσει εξελίξεις στην υπόθεση της ΔΕΔΑΠΑΛ, όπου ήδη σφίγγει ο κλοιός γύρω από το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο μετά και την παραίτηση τεσσάρων μελών, των δημοτικών συμβούλων της Δυτικής Λέσβου και του Γιάννη Βατού.

Αντίδραση Κουφέλου με υπονοούμενα...

Άμεση ήταν η αντίδραση του Πανάγου Κουφέλου στην απόφαση της ΑΔΑ, που επί της ουσίας απορρίπτει την προσφυγή των μελών της παράταξής του.Σε ανάρτησή του στο προφίλ του αναφέρει: 

«Πληροφορηθήκαμε ότι, η προσφυγή που κατέθεσαν μέλη του συνδυασμού μας κατά της υπ’ αριθμ. 7/2024 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μυτιλήνης ενώπιον της Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου απορρίφθηκε.
Παρά τη διαφωνία μας με τη νομική ερμηνεία αυτής οφείλουμε να τη σεβαστούμε επιφυλασσόμενοι για την άσκηση προσφυγής κατά αυτής ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 του ν. 3463/2006.
Τα μέλη του συνδυασμού μας που μετέχουν στη διοίκηση της ΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε ως αιρετοί της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, από την πρώτη στιγμή δήλωσαν την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν μετά την ολοκλήρωση του τακτικού ελέγχου από τους ορκωτούς λογιστές. Μάλιστα η απόφασή τους αυτή δεν θα εξαρτηθεί από την άσκηση ή μη της ανωτέρω προσφυγής.
Διερωτώμεθα όμως γιατί η σπουδή που επιδείχθηκε αναφορικά με τη διοίκηση της ΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε. δεν επεδείχθη και σε άλλο Νομικό Πρόσωπο, στο οποίο φορείς διοίκησης είναι οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου». 

Να θυμίσουμε ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της εταιρείας Παναγιώτης Κατσαβέλλης είχε δηλώσει στο «Ν» ότι αμέσως μόλις τακτοποιηθούν ορισμένες γραφειοκρατικές εκκρεμότητες και ο έλεγχος των ορκωτών ελεγκτών θα παραιτηθεί όπως και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Πλέον με την απόρριψη της προσφυγής από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση  Αιγαίου οι εξελίξεις για την  ΔΕΔΑΠΑΛ ίσως έρθουν νωρίτερα από ό,τι υπολογίζεται.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου