× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Για την επαναχρήση του οθωμανικού λουτρού στην Καλλονή και το δημοτικό σχολείο Βασιλικών

Συνάντηση με την Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου του Υπουργείου Πολιτισμού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/3/2024

Για την επαναχρήση του οθωμανικού λουτρού στην Καλλονή και το δημοτικό σχολείο Βασιλικών

Η αποκατάσταση του μνημείου του λουτρού της ύστερης Οθωμανικής περιόδου στην Καλλονή και η επανάχρησή του ως πολυχώρου πολιτισμού ήταν το κύριο αντικείμενο της συνάντησης του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου και της Ελένης Στεφάνου Προϊσταμένης της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου του Υπουργείου Πολιτισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνάντηση που έγινε στο Δημαρχείο στην Καλλονή, συμμετείχε και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Δυτικής Λέσβου Ζαχαρώ Ιωακείμ.

Όπως αποφασίστηκε ο Δήμος θα απευθυνθεί άμεσα σε αρχιτεκτονικό γραφείο με εξειδίκευση στην αποκατάσταση μνημείων της Οθωμανικής περιόδου προκειμένου να υπάρξει γνωμοδότηση για τις απαραίτητες να γίνουν εργασίες. Σκοπός, το σημαντικό αυτό αρχιτεκτονικά και ιστορικά μνημείο να αποκτήσει τη δυνατότητα φιλοξενίας πολιτιστικών δρώμενων υψηλής ποιότητας και να καταστεί πόλος έλξης και μοχλός ανάπτυξης της περιοχής.

Στην ίδια συνάντηση με θέμα τη δρομολόγηση των απαραίτητων εργασιών για την προστασία των νεώτερων μνημείων του Δήμου Δυτικής Λέσβου, συζητήθηκε το θέμα του κλειστού Δημοτικού Σχολείου των Βασιλικών το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στατικότητας και το οποίο χρήζει ειδικής αντιμετώπισης. Ο Δήμος θα απευθυνθεί σε ειδικό μηχανικό ο οποίος θα ελέγξει εδαφολογικά το κτήριο προκειμένου να αποφασιστούν τυχόν επεμβάσεις σε αυτό- σε συνεργασία πάντα με το Υπουργείο Πολιτισμού, δεδομένου του ότι το κτίσμα έχει από το 2011 χαρακτηρισθεί με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, προστατευόμενο μνημείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Από τον κ. Βέρρο τέθηκε στην κ. Στεφάνου το θέμα της εκπόνησης από την υπηρεσία μελέτης ανάπτυξης ενός δικτύου διαδρομών στην περιοχή του Σκαλοχωρίου που θα συνδέουν τα γεφύρια της περιοχής και στη Μήθυμνα που θα συνδέουν τις δημόσιες κρήνες οι οποίες χρήζουν συντήρησης και πιθανά και επαναχρήσης. 

Ας σημειωθεί τέλος ότι όπως η κ. Στεφάνου δήλωσε, το επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται η μελέτη αποκατάστασης της οικίας Ζόλκου στη Νάπη προκειμένου να στεγάσει την αρχαιολογική συλλογή με τα κιονόκρανα από το ιερό της Κλοπεδής και να απελευθερωθεί το σύνολο του σχολείου της Κοινότητας ώστε να αναπτυχθεί απρόσκοπτα ο Παιδικός Σταθμός της Αγίας Παρασκευής που σήμερα φιλοξενείται εκεί.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ