× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στο 11,2% η ανεργία στο Βόρειο Αιγαίο

Εκτός εργατικού δυναμικού οι μισοί κάτοικοι των νησιών της Περιφέρειας

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 11/3/2024

Στο 11,2% η ανεργία στο Βόρειο Αιγαίο

Το τέταρτο τρίμηνο του 2023 το ποσοστό της ανεργίας στα νησιά του Βορείου Αιγαίου ήταν 11,2% όταν σε πανελλαδικό επίπεδο το ποσοστό της ανεργίας ήταν 10,5%. Ο αριθμός των ανέργων στα νησιά της Περιφέρειας σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ήταν 9.600. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) η δηλωμένη ανεργία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου το τελευταίο τρίμηνο του 2023 κυμάνθηκε από 14.186 ανέργους τον Οκτώβριο ως 16.422 ανέργους το Δεκέμβριο. Αυτό σημαίνει πως τα στοιχεία των δύο υπηρεσιών παρουσιάζουν μια απόκλιση που φθάνει μέχρι και τις 7.000 άτομα στην περίπτωση των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Οι απασχολούμενοι στα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι 75.800, ενώ οι κάτοικοι των νησιών που βρίσκονται εκτός εργατικού δυναμικού είναι 79.900. Το ποσοστό του εργατικού δυναμικού επί του συνολικού πληθυσμού ανέρχεται στο 51,7%. Πρόκειται για ένα πολύ χαμηλό ποσοστό, ωστόσο υπάρχουν αρκετές Περιφέρειες της χώρας στις οποίες καταγράφονται ακόμη χαμηλότερα ποσοστά.

Η εξέλιξη της ανεργίας σε πανελλαδικό επίπεδο

Σε πανελλαδικό επίπεδο ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 4.183.128 άτομα παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,7%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αύξηση κατά 1,2%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 488.667 άτομα, παρουσιάζοντας μείωση κατά 5,0% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 12,5%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Το ποσοστό ανεργίας το Δ΄ τρίμηνο 2023 ανήλθε σε 10,5%. Το ποσοστό ανεργίας κατά το προηγούμενο τρίμηνο (Γ’ 2023) ήταν 10,8% και κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (Δ’ 2022) ήταν 11,9%.

Τα άτομα που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού», δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 4.360.932. Ειδικότερα, τα άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού κάτω των 75 ετών, ανήλθαν σε 3.126.273. Το ποσοστό τους αυξήθηκε κατά 3,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μειώθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης την Κυριακή

Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 3, την Κυριακή των Βαϊων εγκαινιάζοντας το πασχαλινό ωράριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά