× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σφοδρή κόντρα Μουτζούρη ‑ Βούλτεψη

Κόκκινη γραμμή η λειτουργία της Βάστριας δήλωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κατά τη διάρκεια του δεύτερου East Macedonia & Thrace Forum

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/3/2024

Σφοδρή κόντρα Μουτζούρη ‑ Βούλτεψη

Έντονη αντιπαράθεση είχαν ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης και η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, κατά τη διάρκεια του δεύτερου East Macedonia & Thrace Forum την Τετάρτη 13 Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αντιπαράθεση του Περιφερειάρχη και της υφυπουργού ξεκίνησε όταν ο κ. Μουτζούρης υποστήριξε πως η πρόσφυγες – μετανάστες που υπάρχουν στην Λέσβο είναι 7.000. Η κ. Βούλτεψη του απάντησε πως ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που υπάρχουν στην Λέσβο είναι 3.605 με βάση τα στοιχεία της 11ης Μαρτίου. Ο κ. Μουτζούρης σε έντονο ύφος επέμενε υπογραμμίζοντας πως αυτά είναι τα στοιχεία που δίνει ο ΟΗΕ. Η υφυπουργός αντέτεινε «...Mα ο ΟΗΕ δεν κρατάει στοιχεία».  

Ωστόσο στελέχη του ΚΥΤ  Μυτιλήνης - μετά τις προαναφερόμενες δηλώσεις - επισήμαναν: «ο αριθμός των προσφύγων στο νησί της Λέσβου είναι 3.537 πρόσφυγες και περίπου 200 ασυνόδευτα ανήλικα που είναι σε δομές φιλοξενίας του ΔΟΜ και της ΗΛΙΑΧΤΙΔΑΣ. Δεν υπάρχουν σε άλλες δομές μετανάστες υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης.»

Λίγο αργότερα ο κ. Μουτζούρης αναφερόμενος στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του προσφυγικού στα νησιά εξέφρασε τους φόβους του για «υποκατάσταση πληθυσμού και υποκατάσταση θρησκείας». Για το ίδιο θέμα η κ. Βούλτεψη είπε «Η Ευρώπη άντεξε πολύ περισσότερα από αυτά. Θα αντέξει και τούτα» θέλοντας να δείξει πως είναι αβάσιμοι οι φόβοι του κ. Μουτζούρη.Τόνισε όμως πως η Ευρώπη πρέπει να τρέξει πιο γρήγορα για να βρίσκει λύσεις πριν αρχίσει η εμφάνιση των προβλημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλο σημείο η κ. Βούλτεψη τόνισε πως η ακροδεξιά δεν μπορεί να λύσει κανένα πρόβλημα, ούτε το μεταναστευτικό. Κι ανέφερε ως παράδειγμα το τι συνέβη στην Ιταλία όταν Πρωθυπουργός ήταν ο Ματέο Σαλβίνι όπου στην χώρα μπήκαν 145.000 πρόσφυγες παρότι η κυβέρνηση δήλωνε πως θα λύσει το πρόβλημα.

Τι έγινε το 2020

Αναφερόμενος στις κοινωνικές αντιδράσεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου για τις μεταναστευτικές – προσφυγικές ροές  ο Περιφερειάρχης είπε όταν οι πρόσφυγες που βρίσκονταν στα νησιά ήταν σε λογικά επίπεδα αντίστοιχα λογικές ήταν και αντιδράσεις. Όταν όμως το 2020 έφθασαν οι πρόσφυγες  - μετανάστες στις 27.000 σε ένα νησί 90.000, είχαμε κοινωνικό ξεσηκωμό. Ευτυχώς που ήμασταν εκεί και καταλαγιάσαμε τα πνεύματα. Έστω και με ακραίες κινήσεις. Εμείς δεν είμαστε οι ακροδεξιοί, οι φασίστες, όπως ήθελαν να μας παρουσιάσουν.  Αγαπάμε την πατρίδα μας. Αγαπάμε τα νησιά μας» υπογράμμισε ο κ. Μουτζούρης. Κι αμέσως μετά απευθυνόμενος στην κ. Βούλτεψη πρόσθεσε: «Δεν λέω εσένα, την παράταξη σου λέω». Η υφυπουργός αμέσως του αντέτεινε: «Εσύ σε ποιά παράταξη είσαι;».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κόντρα για την Βάστρια

«Είμαστε Έλληνες και θέλουμε τα νησιά μας να είναι Ελληνικά θα πολεμήσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή» είπε με ένταση ο κ. Μουτζούρης, σε άλλο σημείο της συζήτησης θέλοντας να δείξει πως φοβάται αφελληνισμό των νησιών.

Ενώ όταν ρωτήθηκε για το υπό κατασκευή ΚΥΤ στην Βάστρια και την στάση της Περιφέρειας είπε: «Η Βάστρια είναι κόκκινη γραμμή. Αν προσπαθήσουν να πάνε εκεί μετανάστες θα αντιδράσουμε όσο μπορούμε περισσότεροι σας το δηλώνω. Υπάρχει δομή στη Λέσβο να μείνει αυτή. Όχι μετανάστες στην Βάστρια» . Αναφερόμενος στην κυβέρνηση και την κ. Βούλτεψη  πρόσθεσε: «Την επιλογή σας να κάνετε δομές στο κέντρο των νησιών 7.000 ατόμων, όπου αν ξεσπάσει πυρκαγιά, θα καούν 30.000 στρέμματα δάσους, όπως συνέβη στην Δαδιά, με μετανάστες που μετακινούνταν εκεί, δεν θα την αποδεχτούμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κ. Βούλτεψη δεν συνέχισε την αντιπαράθεση λέγοντας πως για την Βάστρια θα αποφασίσει το ΣτΕ και δεν είναι θέμα δικής της αρμοδιότητας.

Επίσης ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου υποστήριξε πως  οι μεταναστευτικές ροές μειώνονται, ότι φυλάσσονται επαρκώς τα θαλάσσια σύνορα και αυξάνονται όταν αυτά χαλαρώνουν, όπως συμβαίνει μετά το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου. Η κ. Βούλτεψη απάντησε κατηγορηματικά ότι τα μέτρα δεν έχουν χαλαρώσει, αντίθετα είναι μεγάλη η προσπάθεια που γίνεται από το Λιμενικό για την φύλαξη των συνόρων. Μάλιστα, στο επόμενο διάστημα, όπως είπε, η προσπάθεια αυτή θα ενισχυθεί με νέα πλοία. 

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης στο πάνελ ο κ. Μουτζούρης θέλησε να δείξει πως δεν έχει καμία προσωπική αντιπαράθεση με την υφυπουργό και της είπε πως είναι ψηφοφόρος της. 

Στην ίδια συζήτηση συμμετείχε  διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων (IGA) και καθηγητής του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Φίλης. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος Σωτήρης Δανέζης.

To East Macedonia & Thrace Forum διοργανώνεται από τη City Hub Events του ομίλου Alter Ego σε συνεργασία με την Tsomokos Communications.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ψηφιακό ευ ζην στη μεταουμανιστική εποχή: μια κριτική προσέγγιση

Eρευνητικό πρόγραμμα από το Εργαστήριο Πολιτισμικών Πληροφορικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πανελλαδική απεργία δημοσίων υπαλλήλων

Τετάρτη 1 Μάη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιτυχία για τους μαθητές του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό ACSTAC 2024 του κολεγίου Ανατόλια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον Τύπο

Οι ομοσπονδίες των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στον Τύπο προχώρησαν στην προκήρυξη απεργίας για την Πρωτομαγιά
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην Πλατεία Σαπφούς την Πρωτομαγιά ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων

«Δεν αντέχουμε την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την πείνα, τη δυστυχία που μας έχουν επιβάλει» σημειώνει στην ανακοίνωση – κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύνδεσμος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο ατύχημα στη Μυτιλήνη

Συγκρούστηκε φορτηγό με μηχανάκι
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μοσχοβόλησε το σχολείο λαζαράκια!

Τα παιδιά του 15ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης έπλασαν, στόλισαν και έψησαν τα λαζαράκια γεμίζοντας όλους τους σχολικούς χώρους με αρώματα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κι από τη Λέσβο πέρασε ο αρχηγός της Θύρας 7

Ιωσήφ Αντιζάς ή «Κοντός»: Το όνομά του είναι το πρώτο που φιγουράρει στο κατηγορητήριο για τα επεισόδια στου Ρέντη και τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη