× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η τρέχουσα κατάσταση στους ελαιώνες της Λέσβου

Στέγνωσαν οι δεξαμενές των ελαιοτριβείων. Εκτεταμένες καλλιεργητικές φροντίδες στους ελαιώνες του νησιού

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 15/3/2024

Η τρέχουσα κατάσταση στους ελαιώνες της Λέσβου

Μόλις τέσσερις μέρες βροχής είχε ο φετινός Φεβρουάριος στην Λέσβο. Στις 14 Μαρτίου καταγράφονταν 501 χιλιοστά βροχής στην περιοχή της Γέρας, 492 στην πόλη της Μυτιλήνης ενώ σε άλλα σημεία του νησιού καταγράφονται χαμηλότερα επίπεδα βροχοπτώσεων. Παράλληλα τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν πως μέχρι τα τέλη του Μαρτίου οι βροχές θα είναι περιορισμένες στο νησί. Συγκεκριμένα αναμένονται δύο με τρεις μέρες βροχής. Οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού ευελπιστούν οι βροχοπτώσεις να συνεχιστούν τους επόμενους μήνες καθώς τα μέχρι τώρα επίπεδα βροχοπτώσεων είναι ανεπαρκή για να καλύψουν τις ανάγκες των ελαιώνων του νησιού.

Η ανθοφορία στους ελαιώνες δεν εξελίσσεται του νησιού παρουσιάζει μεγάλη ποικιλομορφία. Η πρώτη εμφάνιση ανθών καταγράφηκε προς τα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, στις νότιες και παραθαλάσσιες περιοχές του νησιού. Στα μέσα του Μαρτίου η ανθοφορία εμφανίζεται σε καλό επίπεδο, ωστόσο είναι πιο προχωρημένη στα δέντρα της ποικιλίας Αδραμυτινή, ενώ τα δέντρα της ποικιλίας Κολοβή δείχνουν πιο αργοπορημένη… εξέλιξη της ανθοφορίας.

Την φετινή χρονιά καταγράφηκε μεγάλη αύξηση στην χρήση λιπασμάτων στους ελαιώνες. Πολλοί ήταν οι ελαιοπαραγωγοί που έκαναν εδαφολογικές και φυλλοδιαγνωστικές αναλύσεις για να αποφασίσουν ποιά λιπάσματα θα χρησιμοποιήσουν για τα δέντρα τους. Πολλά καταστήματα αγροτικών εφοδίων είχαν πουλήσει τα λιπάσματα που είχαν παραγγέλλει από τα μέσα του Φεβρουαρίου. Κι έκαναν πρόσθετες παραγγελίες για τους «αργοπορημένους»

Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το κλάδεμα των δέντρων και υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για έμπειρους κλαδευτές. Ωστόσο ελάχιστοι είναι διαθέσιμοι.

Οι υψηλές τιμές του ελαιολάδου κι η αυξημένη ζήτηση έχει οδηγήσει σε εκ νέου καλλιέργεια μεγάλων εκτάσεων ελαιώνων ακόμη κι αυτών που βρίσκονται σε βουνοπλαγιές.

Στέγνωσαν οι δεξαμενές των ελαιοτριβείων

Εξαιρετικά περιορισμένα είναι τα αποθέματα ελαιολάδου στο νησί της Λέσβου. Ελάχιστες είναι οι διαθέσιμες ποσότητες παρθένων και έξτρα παρθένων ελαιολάδων που έχουν μείνει στις δεξαμενές των ελαιοτριβείων. Η πλειοψηφία των ελαιοπαραγωγών του νησιού προτίμησαν να πάρουν το «καλά» λάδια στα σπίτια τους για να καλύψουν τις δικές τους διατροφικές ανάγκες αλλά και για να πουλήσουν το πλεόνασμα σε συγγενείς και φίλους.

Τα lampante ελαιόλαδα που παράχθηκαν φέτος στο νησί πουλήθηκαν για να καλύψουν τα καλλιεργητικά κόστη των παραγωγών. Η συγκομιδή της ελιάς στην Λέσβο ολοκληρώθηκε στα τέλη στις αρχές του Μαρτίου. Ενιαίο χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς ήταν οι πολύ χαμηλές αποδόσεις του καρπού σε ελαιόλαδο. Ακόμη και τον Φεβρουάριο οι αποδόσεις κυμαίνονταν στο 20%. Λίγοι είναι οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού που δήλωσαν ότι είχαν αποδόσεις που προσέγγισαν το 23%. Αρκετοί ήταν εκείνοι που ανέφεραν πολύ χαμηλές αποδόσεις, μέχρι και 7%!!!

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη προερχόμενο από Ψαρά
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια