× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στηρίζουν τους 49 φοιτητές που συνελήφθησαν στο ΑΠΘ

Να απαλλαγούν από όλες τις κατηγορίες που τους βαρύνουν ζητά ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/3/2024

Στηρίζουν τους 49 φοιτητές που συνελήφθησαν στο ΑΠΘ

Την στήριξη του προς του 49 φοιτητές και φοιτήτριες που συνελήφθησαν από την Αστυνομία στο κατά την επέμβαση της στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εκφράζει με απόφαση που έλαβε το Κεντρικό Συμβούλιο του ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Αναλυτικά η απόφαση αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Λίγες ημέρες μετά τη ψήφιση του νέου νόμου για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, δυνάμεις καταστολής εισέβαλαν στο κτίριο της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ. Οι αστυνομικές δυνάμεις προέβησαν σε προσαγωγές 49 συνολικά φοιτητριών και φοιτητών, που πραγματοποιούσαν εικαστικά δρώμενα στον προαύλιο χώρο της Σχολής, προσαγωγές που αργότερα μετατράπηκαν σε συλλήψεις με την κατηγορία διατάραξης λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας. Η επέμβαση των δυνάμεων καταστολής έγινε με τη σύμφωνη γνώμη των Πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ, ενώ οι προσαγωγές πραγματοποιήθηκαν χωρίς την παρουσία εισαγγελέα και σε συνθήκες πρωτόγνωρης αγριότητας με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες δεμένους πισθάγκωνα, σύμφωνα με συναδέλφους που ήταν αυτόπτες μάρτυρες. Τα 49 άτομα κρατήθηκαν στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης για δύο συνεχόμενες ημέρες σε άθλιες συνθήκες.

Δεν είναι πρωτόγνωρη η τακτική της κυβέρνησης, να χρησιμοποιεί τις κατασταλτικές δυνάμεις ενάντια στους φοιτητές και τις φοιτήτριες όταν αυτοί αγωνίζονται ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια. Μπορούμε να ισχυριστούμε ότι έχει γίνει κανόνας πλέον! Μετά το φοιτητικό κίνημα που αναπτύχθηκε τους τελευταίους δύο μήνες με τη φωνή των φοιτητών να κατακλύζει όλη την Ελλάδα ενάντια στην ίδρυση των ιδιωτικών ΑΕΙ, μετά τη συμπαράσταση που βρήκε ο αγώνας τους από μεγάλο μέρος του πληθυσμού, η κυβέρνηση ανέσυρε για μια ακόμη φορά το μέσο που γνωρίζει για να καταστέλλει αγώνες και αυτό είναι η συκοφάντηση. Συκοφαντούνται οι φοιτητές, ότι προβαίνουν σε εγκληματικές ενέργειες, με τα ΜΜΕ να συμμετέχουν ενεργά σ’ αυτήν την συκοφάντηση.

Η πραγματικότητα είναι, ότι το μόνο έγκλημα των φοιτητών είναι ο αγώνας που δίνουν ενάντια στην ίδρυση των ιδιωτικών ΑΕΙ σήμερα. Προηγούμενα πάλι κατηγορούνταν για εγκληματικές ενέργειες όταν πάλευαν ενάντια στο Νόμο Κεραμέως και άλλη φορά όταν πάλευαν ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία. Όποτε οι φοιτητές εναντιώνονται στα κυβερνητικά σχέδια, τότε η κυβέρνηση τους εμφανίζει ως κακοποιά στοιχεία. Θεωρεί ότι η στοχοποίησή τους και η αστυνομική καταστολή θα τους τρομοκρατήσει. Ταυτόχρονα σήμερα στην άσκηση τρομοκρατίας ζητείται και η ενεργοποίηση των πειθαρχικών συμβουλίων του Νόμου Κεραμέως, που φθάνουν μέχρι τις διαγραφές, κάτι που ζητήθηκε ήδη τον πρωθυπουργό της χώρας, πριν ακόμη αποφανθεί η δικαιοσύνη. Η τρομοκράτηση ήταν και παραμένει για την κυβέρνηση ένα εργαλείο για να καταστέλλει αγώνες. Η ιστορία έχει δείξει ότι οι αγώνες δεν καταστέλλονται ούτε με τη συκοφάντηση ούτε με την τρομοκράτηση και τον εκφοβισμό, ούτε με αστυνομικές επεμβάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εμείς από την μεριά μας συμπαραστεκόμαστε στους αγώνες των φοιτητών γιατί είναι και δικός μας αγώνας. Βρισκόμαστε στο πλάι τους γιατί ο ρόλος μας ως δάσκαλοι είναι να μην τρομοκρατούμε, αλλά να αφήνουμε μέσα στο πανεπιστήμιο να αναπτυχθούν ιδέες και αγώνες. Αγώνες για μια δημόσια και δωρεάν παιδεία!

Ζητάμε την άμεση απαλλαγή των συλληφθέντων από τις κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους γονείς των φοιτητών και φοιτητριών μας που διώκονται και βρισκόμαστε στο πλευρό τους».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα σε κινητοποίηση από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών

Την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 11:00 το πρωί στο κτίριο του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη μαθητών του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης στη νότια Πελοπόννησο

Στο πλαίσιο περιβαλλοντικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο σχολείο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αγωνιστική υποδοχή του Αδωνι Γεωργιάδη από συνταξιούχους

Ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης Συνταξιούχων του Δημοσίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ψηφιακό ευ ζην στη μεταουμανιστική εποχή: μια κριτική προσέγγιση

Eρευνητικό πρόγραμμα από το Εργαστήριο Πολιτισμικών Πληροφορικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πανελλαδική απεργία δημοσίων υπαλλήλων

Τετάρτη 1 Μάη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιτυχία για τους μαθητές του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό ACSTAC 2024 του κολεγίου Ανατόλια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον Τύπο

Οι ομοσπονδίες των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στον Τύπο προχώρησαν στην προκήρυξη απεργίας για την Πρωτομαγιά
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην Πλατεία Σαπφούς την Πρωτομαγιά ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων

«Δεν αντέχουμε την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την πείνα, τη δυστυχία που μας έχουν επιβάλει» σημειώνει στην ανακοίνωση – κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύνδεσμος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση