× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σπάνε οι συμφωνίες για το αιγοπρόβειο γάλα;

Οι κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί προστατεύουν τους κτηνοτρόφους της Λέσβου από τα εμπορικά παιχνίδια… με τις τιμές

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 20/3/2024

Σπάνε οι συμφωνίες για το αιγοπρόβειο γάλα;

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Agronewsbomb «σπάνε» οι συμφωνίες για τις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος. Πολλοί τυροκόμοι και έμποροι γάλακτος σπάνε τις συμφωνίες που είχαν κάνει με μεμονωμένους κτηνοτρόφους και μειώνουν τις τιμές αγορά στα μέσα της γαλακτοπαραγωγικής περιόδου, συνήθως πρόκειται για προφορικές συμφωνίες. Η πρακτική του σπασίματος των συμφωνίων δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, είχε παρατηρηθεί και τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης θα πρέπει να δούμε αν είναι μεγάλη ή μικρή η έκταση αυτού του φαινομένου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έμπορος γάλακτος που δραστηριοποιείται στην Αιτωλοακαρνανία, που αγόραζε το πρόβειο γάλα προς 1,40 ευρώ το κιλό αποφάσισε να πληρώσει σε ένα μειωμένη τιμή κατά 2 λεπτά του ευρώ, δηλαδή στα 1,38 ευρώ ανά κιλό.

Η συνήθης δικαιολογία που χρησιμοποιούν οι τυροκόμοι για να ρίξουν τις τιμές είναι πως υπάρχουν μεγάλες απούλητες ποσότητες τυριών στις αποθήκες τους.

Η τακτική της αλλαγής τιμή στα μέσα της γαλακτοπαραγωγικής περιόδου δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Είναι μια πρακτική που όλο και πιο συχνά εφαρμόζεται από τους τυροκόμους της χώρας στο τομέα του αιγοπρόβειου γάλακτος, ενώ είναι πάγια τακτική για τον τομέα του αγελαδινού γάλακτος. Επίσης σύνηθες φαινόμενο είναι σε διαφορετική τιμή να πουλάει το γάλα ο μικρός κτηνοτρόφους και σε διαφορετική ο μεγάλος. Δηλαδή όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα γάλακτος που παραδίδεται στο τυροκομείο τόσο μεγαλύτερη να είναι η τιμή για τον κτηνοτρόφο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Λέσβο ευτυχώς υπάρχουν οι συνεταιρισμοί

Στην Λέσβο επειδή η πώληση του αιγοπρόβειου γάλακτος, γίνεται μέσα από τους κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς του νησιού, στο μεγαλύτερο μέρος του, τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά.  Έτσι τόσο οι μικροί όσοι και οι μεγάλοι κτηνοτρόφοι πωλούν το γάλα τους στην ίδια τιμή. Επίσης οι συμφωνίες που συνάπτουν οι συνεταιρισμοί με τις τυροκομικές επιχειρήσεις προστατεύουν τους κτηνοτρόφους από απρόσμενες μειώσεις των τιμών στα μέσα της γαλακτοπαραγωγικής περιόδου.

Ωστόσο αν τα σούπερ μάρκετ συνεχίσουν να πιέζουν τους τυροκόμους να μειώσουν τις τιμές πώλησης της φέτας και των άλλων τυροκομικών προϊόντων ίσως να δούμε πιέσεις και προς τους κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς της Λέσβου. Δύσκολα θα δούμε να μειώνονται οι τιμές παραγωγού στην Λέσβο, όμως είναι πιθανό να δούμε καθυστερήσεις στις πληρωμές των κτηνοτρόφων ή και πρόωρη διακοπή της παραλαβής γάλακτος κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης την Κυριακή

Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 3, την Κυριακή των Βαϊων εγκαινιάζοντας το πασχαλινό ωράριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά