× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τι μέλλει γενέσθαι με το Φράγμα Τσικνιά;

Ερώτηση Παρασκευαϊδη για τον προγραμματισμό υλοποίησης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/3/2024

Τι μέλλει γενέσθαι με το Φράγμα Τσικνιά;

Την ανάγκη ένταξης και χρηματοδότησης του έργου «Φράγμα Τσικνιά - Δίκτυα Μεταφοράς Νερού», από τα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027, μετά την απένταξή του από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης της Λέσβου, λόγω επιδείνωσης της κλιματικής αλλαγής και των εντεινόμενων συνθηκών ξηρασίας στη νησιωτική Ελλάδα, θέτει με ερώτησή του στους αρμόδιους Υπουργούς, ο Βουλευτής Ν. Λέσβου, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης.
Ειδικότερα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ρωτά για τον προγραμματισμό υλοποίησης «μετά την απένταξη από το ταμείο ανάκαμψης»:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κύριοι Υπουργοί,
Το μείζονος αναπτυξιακού - οικονομικού - περιβαλλοντικού αποτυπώματος έργο, της κατασκευής του “Φράγματος Τσικνιά”, προϋπολογισμού 104.000.000 ευρώ, εντάχθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, με τυμπανοκρουσίες των κυβερνητικών εκπροσώπων, αλλά και ανάλογη προβολή και διαφήμιση.
Δύο μήνες μετά τις εκλογές, τέλος Αυγούστου 2023, υποβάλατε την κυβερνητική πρόταση Αναθεώρησης και τροποποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” προτείνοντας την Απένταξη του, υπό άκρα μυστικότητα και αδιαφάνεια αφού στην Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που υπέβαλλε ολόκληρη η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στις 15/9/2023, ζητούσε πλήρη ενημέρωση για την πορεία των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, για όλα τα έργα (ενταγμένα, εκτελούμενα και προτεινόμενα προς απένταξη), η κυβέρνηση απάντησε με γενικόλογες αναφορές.
Στις 19/10/2023, επίσης αρνήθηκε, η κυβέρνηση, να προσκομίσει και τα έγγραφα που είχαν ζητηθεί όπως:
α) το πλήρες κείμενο της από 31/8/2023 πρότασης Αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”
β) το πλήρες κείμενο της πρότασης της Ελληνικής κυβέρνησης για την διεκδίκηση νέων πόρων από την ΕΕ, μετά τα πρόσφατα πλήγματα στον εθνικό παραγωγικό ιστό από τις θεομηνίες (Θεσσαλίας - Έβρος - Ρόδος κ.ά.)
Επειδή με την πρόταση Αναθεώρησης του Σχεδίου Ανάκαμψης δεν ζητήθηκε παράταση υλοποίησης των έργων του Μέτρου 16898, μεταξύ των οποίων δυο, ήταν το φράγμα Τσικνιά, όπως έγινε με άλλα εννέα (9) μέτρα, τα 16932, 16925, 16283 (ΠΕ.ΚΕ.ΠΠ), 16702, 16711, 16624, 16628 (Ε.Ο. Τρίκαλα - Εγνατία), 16630 (Βόρειος οδικός άξονας Κρήτης - ΒΟΑΚ).
Επειδή η μη υλοποίηση του φράγματος Τσικνιά, θα αποτελέσει τεράστιο περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό πλήγμα, για τα συμφέροντα της Λέσβου και του Βορείου Αιγαίου γενικότερα.
Επειδή δεν είναι κατανοητό πως θα προλάβουν να υλοποιηθούν μέχρι 31-12-2025 έργα της Θεσσαλίας με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ κινδύνευε η μη ολοκλήρωση έργων με υπερδιετή προετοιμασία και ολοκληρωμένους διαγωνισμούς και προτάθηκαν για απένταξη.
Επειδή η κλιματική αλλαγή επιφέρει συνθήκες περισσότερης ξηρασίας στα νησιά, τα έργα ύδρευσης καθίστανται αναγκαία προτεραιότητα.
Επειδή είναι άδικη και μη αποδεκτή κοινωνικά, η Απένταξη έργων ζωής, από τις φτωχότερες περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να μεταφερθούν πόροι ακόμη και σε θεομηνιόπληκτες περιοχές, αφού μπορούσαν να απενταχθούν έργα των πλουσιότερων περιφερειών.
Επειδή η σύγκλιση των Περιφερειών είναι Ευρωπαϊκή επιταγή.
Επειδή η νησιωτικότητα προστατεύεται από το Σύνταγμα άρθρο 101 παρ. 4 και πρέπει να γίνεται σεβαστή από την εκτελεστική εξουσία σε όλες τις αποφάσεις της.
Επειδή η Λέσβος συνεχίζει να δέχεται μεταναστευτική πίεση και τις σχετικές αρνητικές επιπτώσεις, που μάλιστα εντείνεται τους τελευταίους μήνες, παρά τη συμφωνία της Αθήνας, μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας.
Επειδή τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, απειλούνται από την Τουρκική επεκτατική πολιτική και η κάθε κυβέρνηση έχει εθνική υποχρέωση να τα θωρακίζει Αναπτυξιακά για την συγκράτηση του πληθυσμού.

Οι κκ Υπουργοί

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
1. Αναγνωρίζετε την εξαιρετική σημασία υλοποίησης αυτού του έργου για το μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου;
2. Προτίθεσθε να το εντάξετε στο ΕΣΠΑ 2021-2027 εξασφαλίζοντας την υλοποίησή του;
3. Θα διατηρηθεί ενεργή η διαγωνιστική διαδικασία του έργου, που ήταν σε φάση υπογραφής Εργολαβικής Σύμβασης, από τον Σεπτέμβριο του 2023, με στόχο να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση του, αλλά και να αποφευχθούν τυχόν αιτήματα αποζημιώσεων των Εργοληπτικών Επιχειρήσεων;
4. Ποια είναι τελικά η λίστα επανακατανομής των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, Πανελλαδικά, και ανά Περιφέρεια, μετά την έγκριση Αναθεώρησης του τον Δεκέμβριο του 2023;
5. Ποια τα έργα και τα στοιχεία αυτών, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ανά Περιφερειακή Ενότητα, που εντάχθηκαν και υλοποιούνται από το Αρχικό και το Αναθεωρημένο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”;
6. Σε ποιους άξονες και μέτρα διοχετεύθηκαν, τα 12 ΔΙΣ ευρώ, χαμηλότοκων δανείων, και ποιες οι έως σήμερα δεσμεύσεις αυτών, ανά Περιφέρεια της χώρας;
7. Ποιο το ύψος των πόρων που έλαβε η κυβέρνηση, με την πρόταση της προς την ΕΕ, το 2023, για διάθεση νέων πόρων προς αντιμετώπιση ζημιών στον παραγωγικό ιστό της χώρας από τις θεομηνίες του 2023 (Έβρος, Θεσσαλία, Ρόδος κ.ά.);»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής