× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Το νερό πρέπει να παραμείνει Δημόσιο Αγαθό»

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΔΕΥΑ Λέσβου για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/3/2024

«Το νερό πρέπει να παραμείνει Δημόσιο Αγαθό»

«Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου, αποβλέποντας στην επίτευξη του 6ου Στόχου των Ηνωμένων Εθνών για την Βιώσιμη Ανάπτυξη έως το 2030, στη βιώσιμη διαχείριση και στη διασφάλιση της διαθεσιμότητας του νερού και των εγκαταστάσεων υγιεινής για όλους» σημειώνει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Εργαζομένων ΔΕΥΑ Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανακοίνωση συνεχίζει ως εξής:

Το θέμα της φετινής Ημέρας Νερού είναι «ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ».
Το νερό μπορεί να προωθήσει την ειρήνη αλλά και να πυροδοτήσει συγκρούσεις.Οι χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο μοιράζονται ένα μερίδιο από τους υδάτινους πόρους. Αν οι εν λόγω πόροι μειωθούν δραστικά ή εξαφανιστούν, τότε απειλείται η παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, αφού πιθανόν να δημιουργηθούν εντάσεις μεταξύ των χωρών.
Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ΓΗ είναι η έλλειψη νερού. Από το φαινόμενο της λειψυδρίας επηρεάζονται και οι 7 ήπειροι.
Η λειψυδρία, που είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, θα είναι το νούμερο ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ο κόσμος στο μέλλον.
Πρέπει να λάβουμε άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής για την προστασία του πλανήτη.
Το φαινόμενο αυτό στο περιβάλλον το έχει προκαλέσει ο ίδιος ο άνθρωπος και οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η φύση κάποτε θα ανταποδώσει και μάλιστα πιστεύουν ότι η «εκδίκηση» έχει ήδη αρχίσει.
Ο καθένας μας λοιπόν έχει ένα ρόλο να διαδραματίσει από σήμερα .
Η κλιματική αλλαγή μπορεί να φαντάζει μια μεγάλη πρόκληση, όμως ο καθένας από εμάς μπορεί να συνεισφέρει με τον δικό του τρόπο αποφεύγοντας την σπατάλη νερού στην καθημερινή ζωή του.
Σκοπός να το μεταδώσουμε στα παιδιά μας και στους γύρω μας στην κοινωνία.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού, προτρέπει τα έθνη να θέσουν την παγκόσμια συνεργασία για την βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων στο επίκεντρο των επιδιώξεών τους, να αξιοποιήσουν το νερό για την οικοδόμηση ανθεκτικών κοινωνιών, την εδραίωση της ειρήνης στην σταθερότητα και ευημερία σήμερα και στο μέλλον.
Γι’ αυτό αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, ενώσεις και συλλογικότητες από όλες τις χώρες (με όλη μας την ποικιλομορφία), ενώνονται και υπενθυμίζουν στους ανθρώπους ότι το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα και κοινό αγαθό.
Θα συνεχίσουμε να λέμε σε κάθε γλώσσα εάν είναι απαραίτητο: ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ!!!
Ζητάμε από όλους τους ανθρώπους να διεκδικήσουν το δικαίωμα τους στο νερό, να αρνηθούν τον έλεγχο αυτού του ζωτικού στοιχείου από τους οικονομικούς φορείς, να διαφυλάξουν αυτό το κοινό αγαθό για την ζωή και να συμβάλουν στην προστασία του για τις τρέχουσες και τις μελλοντικές γενιές.
Ζητάμε, επίσης, από τις Δημόσιες Αρχές, να εκπληρώσουν τις ευθύνες τους, να αντιταχθούν στην εμπορευματοποίηση της ζωής και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, για να καταστήσουν παράνομη την εισαγωγή του νερού στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Το νερό πρέπει να παραμείνει Δημόσιο Αγαθό, γιατί όπου ιδιωτικοποιήθηκε το νερό τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά, πλημμελή συντήρηση των δικτύων, κατακόρυφη πτώση της ποιότητας του νερού και των υπηρεσιών διαχείρισης.

Αυτό υποχρέωσε τις Κυβερνήσεις να επαναφέρουν την διαχείριση των νερών στο κράτος και στους Δήμους.Είμαστε αντίθετοι με την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση των νερών μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), αλλά και των ΣΔΙΤ.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ψηφιακό ευ ζην στη μεταουμανιστική εποχή: μια κριτική προσέγγιση

Eρευνητικό πρόγραμμα από το Εργαστήριο Πολιτισμικών Πληροφορικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πανελλαδική απεργία δημοσίων υπαλλήλων

Τετάρτη 1 Μάη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιτυχία για τους μαθητές του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό ACSTAC 2024 του κολεγίου Ανατόλια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον Τύπο

Οι ομοσπονδίες των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στον Τύπο προχώρησαν στην προκήρυξη απεργίας για την Πρωτομαγιά
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην Πλατεία Σαπφούς την Πρωτομαγιά ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων

«Δεν αντέχουμε την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την πείνα, τη δυστυχία που μας έχουν επιβάλει» σημειώνει στην ανακοίνωση – κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύνδεσμος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο ατύχημα στη Μυτιλήνη

Συγκρούστηκε φορτηγό με μηχανάκι
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μοσχοβόλησε το σχολείο λαζαράκια!

Τα παιδιά του 15ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης έπλασαν, στόλισαν και έψησαν τα λαζαράκια γεμίζοντας όλους τους σχολικούς χώρους με αρώματα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κι από τη Λέσβο πέρασε ο αρχηγός της Θύρας 7

Ιωσήφ Αντιζάς ή «Κοντός»: Το όνομά του είναι το πρώτο που φιγουράρει στο κατηγορητήριο για τα επεισόδια στου Ρέντη και τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη