× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 13/4/2024

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ ΓΕΝΙΕΜΑΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΝΩ, από την σειρά ‘’Οι πρώτες μου ερωτήσεις’’, ένα εξαιρετικό βιβλίο για παιδιά από 4 ετών! Με ποικίλες ερωτήσεις, κάπου 60 τον αριθμό, και απλές απαντήσεις, παιχνίδια για να μαθαίνει το παιδί με ευχάριστο τρόπο, με όμορφη εικονογράφηση, σκληρό εξώφυλλο, σπιράλ για την ευκολία των μικρών παιδιών. Κείμενο Σοφί ντε Μουλενάιμ, εικονογράφηση Σιτζούνγκ Κιμ, μετάφραση Κωσταντίνα Αρμενιάκου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. (Να σημειωθεί ότι, από την ίδια σειρά κυκλοφορεί το αντίστοιχο βιβλίο για ‘’ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ’’).Περιγραφή: Απάντησε στις ερωτήσεις, παρατήρησε, ανακάλυψε... «Οι πρώτες μου ερωτήσεις» είναι η κατάλληλη σειρά για παιδιά με περιέργεια που τους αρέσει να μαθαίνουν!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, για παιδιά από 3 ετών μα τι ωραίο βιβλίο και τούτο! Με σκληρό εξώφυλλο, πολλές πληροφορίες, με πάνω από 60 ανοιγόμενα παραθυράκια! Εικονογράφηση Bonnie Pang, μετάφραση Φανή Γαïδατζή, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις susaeta. (Από την ίδια σειρά και με την ίδια φιλοσοφία κυκλοφορεί το βιβλίο Εκπληκτικά ζώα του κόσμου).
Περιγραφή: Γιατί τρέµεις όταν κρυώνεις; Πού φυλάσσονται οι αναµνήσεις σου; Πώς µπορείς να αντιλαμβάνεσαι τις γεύσεις και τις μυρωδιές; Ανοίγοντας τα παραθυράκια που θα βρεις σε αυτό το βιβλίο, θα µπεις στον εκπληκτικό κόσµο του ανθρώπινου σώµατος!

Αγόρια, κορίτσια και η Επιστήμη του Σώματος, το πρώτο βιβλίο για το σώμα και τη δημιουργία της ζωής, της Μεγκ Χίκλινγκ, εικονογράφιση Κιμ Λα Φέιβ, μετάφραση Στέλλα Κάσδαγλη, επιστημονική επιμέλεια Νιόβη Μιχαλοπούλου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος. Σκληρό εξώφυλλο, απλό και κατατοπιστικό το κείμενο του, ωραία και απλή η εικονογράφηση.Περιγραφή: Από πού έρχονται τα μωρά; Σε τι διαφέρουν τα αγόρια από τα κορίτσια; Ποια μέρη του σώματός μας είναι μόνο δικά μας; Είναι αηδία το σεξ; Μπορούμε να κάνουμε πλάκες με τα εσώρουχα των φίλων μας; Η δρ Μεγκ Χίκλινγκ είναι κορυφαία εκπαιδεύτρια στο πεδίο της σεξουαλικής αγωγής και πιστεύει πως όταν τα μικρά παιδιά αρχίζουν να κάνουν ερωτήσεις γύρω από τα φαινόμενα της ζωής, είναι σημαντικό οι πρώτες απαντήσεις που θα πάρουν να είναι οι σωστές και να αναλύονται με τρόπο κατανοητό για εκείνα.
Κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης καριέρας της, που έχει καλύψει τρεις δεκαετίες εκπαίδευσης σε χιλιάδες αίθουσες διδασκαλίας, από τον Καναδά έως την Ιαπωνία, η Μεγκ έχει τελειοποιήσει τις εξηγήσεις που δίνει για την επιστήμη του σώματος. Σε αυτό το υπέροχο εικονογραφημένο βιβλίο, ενώνει τις δυνάμεις της με τον βραβευμένο καλλιτέχνη Κιμ Λα Φέιβ και μαζί αναπαράγουν μία από τις φημισμένες συζητήσεις της γύρω από την επιστήμη του σώματος, σε μια συνηθισμένη τάξη πρώτης δημοτικού, με τη μορφή μιας διασκεδαστικής ιστορίας.
Μέσα από αυτή εξηγεί στα παιδιά ό,τι πρέπει να γνωρίζουν γύρω από τη σεξουαλική ζωή. Όσο για τις πλάκες με τα εσώρουχα, απαγορεύονται!

Το φαφούτικο, της Δέσποινας Κοκκίδου, ένα υπέροχο βιβλίο με τα ήθη και έθιμα για το δόντι που έφυγε, και μάλιστα από όλο το κόσμο! Πολύ καλή ιδέα! Έλειπε κάτι τέτοιο! Για παιδιά από 4 ετών! Ενδιαφέρουσα εικονογράφηση Ελένη Μαργούδη, Αγγελική Ρελάκη. Σκληρό εξώφυλλο και όμορφο γενικό στήσιμο. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.Περιγραφή: Μια ιστορία για το τι κάνουν τα δόντια που βγάζουν τα παιδιά σε διάφορες χώρες του κόσμου, αλλά ταυτόχρονα και ένα μάθημα για τη διαφορετικότητα και για την ελευθερία βούλησης… Το φαφούτικο παιδί της ιστορίας μας δεν ξέρει τι να κάνει το δόντι του που μόλις βγήκε. Στη χώρα του συνηθίζεται να πετάνε τα πεσμένα δόντια στη σκεπή, αλλά το δικό του σπίτι δεν έχει σκεπή. Όταν όμως γνωρίσει, με τη βοήθεια ενός πουλιού, τα έθιμα άλλων χωρών, θα καταλάβει ακριβώς τι πρέπει να κάνει. Εσύ; Έχεις αποφασίσει τι θα κάνεις με το επόμενο δόντι σου που θα πέσει; Μια ιστορία που μας θυμίζει πως σ' όποιο μέρος της Γης κι αν βρισκόμαστε έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε τα έθιμα που μας ταιριάζουν όταν αφορούν το δικό μας σώμα. Έχουμε την ελευθερία να φτιάξουμε τα δικά μας έθιμα για τη δική μας ζωή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βιβλίο ενηλίκων:

Το ψυχοθεραπευτικό ταξίδι, από τον φόβο της σκιάς στο φως της επίγνωσης. Του Γρηγόρη Βασιλειάδη. Από τις εκδόσεις Ψυχογιός.Περιγραφή: Τόλμησε να φοβηθείς!
Μάθε να επιθυμείς και να χαίρεσαι!Μοιράσου τον πόνο σου!Δες τον εαυτό σου αληθινά!Είσαι ο «καπετάνιος» της ζωής σου!Πρώτα γίνε «εσύ». Μετά χαρίσου!
Αν στ’ αλήθεια το θες, γίνεται τελικά ακριβώς αυτό που θέλεις!

*Η Δρ. Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος- Θεατρολόγος-Συγγραφέας

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Βυζαντινός Ελληνισμός» πρωτότυπη μουσική παράσταση

Παρουσιάστηκε την Παρασκευή 26 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Χάρη στη «Φλόγα» αγαπήσαμε κι άλλο τη ζωή

Είδαμε τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αντουέλ Νάκε, για καλό σκοπό, στο καφενείο «Πι»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Μαύρη κωμωδία του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Το 50% των εσόδων θα διατεθούν στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μοναδικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο

Από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με το Εργαστηριακό Κέντρο Μυτιλήνης