× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«…εν Μυτιλήνη, ένθα εσυκοφαντήθης και ηδικήθης»

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος απευθυνόμενος στο νέο Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/3/2020

«…εν Μυτιλήνη, ένθα εσυκοφαντήθης και ηδικήθης»

Την τάξη των πραγμάτων φαίνεται πως αποκατέστησε ο Οικουμενικός πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τοποθετώντας μέσω της Ιεράς Συνόδους την τοποθέτηση του Λέσβιου Ιεράρχη Κύριλλου Συκή στη θέση του Μητροπολίτη της ιδιαίτερης πατρίδας του την Ίμβρου αλλά και της γειτονικής Τενέδου.

Και έσπευσε να αναφερθεί σε αυτήν την αποκατάσταση της τάξης των πραγμάτων αναφερόμενος σε συκοφαντίες και αδικίες που υπέστη ο νέος Μητροπολίτης όταν υπηρετώντας στη Λέσβο ως Αρχιμανδρίτης πραγματικά συκοφαντήθηκε και αδικήθηκε από τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης ο οποίος και τον απέπεμψε οδηγώντας σε μαρασμό το έργο που είχε ο κ. Κύριλλος παράξει.

Ο νέος μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου θα ενθρονιστεί στο ναό της παναγίας στην πρωτεύουσα της Ίμβρου το Σαββάτο 21 Μαρτίου.

Ας σημειωθεί ότι τη Δευτέρα, από την ψηφοφορία των μελών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, που πραγματοποιήθηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, για την Μητρόπολη Μοσχονησίων, κατόπιν προβολής τριών υποψηφίων, εξελέγη παμψηφεί ο πρώην πλεον Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε εκλογή για την πλήρωση της Μητροπόλεως Ίμβρου και Τενέδου. Κατόπιν προβολής τριών υποψηφίων, εξελέγη παμψηφεί ο Επίσκοπος Ερυθρών Κύριλλος Συκής.Ακολούθως, ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και των Συνοδικών Αρχιερέων προσήλθε ο νεοκλεγείς Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου για το μικρό Μήνυμα.

Απευθυνόμενος στον νέο Ποιμενάρχη της γενέτειράς του, ο Παναγιώτατος, εμφανώς συγκινημένος, είπε:
«Χαράς ευαγγέλια σήμερον διά την ιερότητά σου, διά τον Ίμβριον Οικουμενικόν Πατριάρχην και διά τας νήσους Ίμβρον και Τένεδον, τας λικνιζομένας μέσα εις τα κύματα του Αιγαίου, αι οποίαι, ως οι πάντες γνωρίζομεν, από της δεκαετίας του ’60 ωδηγήθησαν εις δεινήν περιπέτειαν, σχούσαν ως αποτέλεσμα την απελπιστικήν συρρίκνωσιν του ομογενούς πληθυσμού αυτών».

Ο Παναγιώτατος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι νέος Μητροπολίτης, άξιος, όπως είπε, διάδοχος του προκατόχου του, “θα γράψει σελίδας δόξης εις την ιστορίαν των νήσων, θα εναγκαλισθή στοργικώς τους ολίγους εκεί ομογενείς και μάλιστα την μαθητιώσαν νεολαίαν, την ευμοιρήσασαν να φοιτά και πάλιν, μετά διακοπήν ημίσεως αιώνος, εις ιδικά μας σχολεία όλων των βαθμίδων, τουθ’ όπερ απετέλεσε τον κύριον λόγον του επαναπατρισμού αρκετών οικογενειών ιμβριακής καταγωγής εχουσών τέκνα σχολικής ηλικίας».

«Η Ίμβρος ζη μίαν άνοιξιν μετά ένα βαρύτατον χειμώνα και η εκλογή της υμετέρας Ιερότητος πεποίθαμεν ότι θα φέρη πολλάς χελιδόνας διά να παραταθή η άνοιξις, να ωριμάσουν βαθμηδόν και κατ’ ολίγον οι καρποί των κόπων σου, να ανοίξουν νέαι ευοίωνοι προοπτικαί, να επιστρέψουν εις την πατρίδα των και άλλοι εκπατρισθέντες Ίμβριοι, να ευρεθή κατάλληλος ιερεύς διά την στερουμένην από ετών τοιούτου μικράν Τένεδον και άλλα πολλά, δυνάμενα να γίνουν με την χάριν του Θεού.

Έχεις, αδελφέ Κύριλλε, τα απαιτούμενα προσόντα, ως μαρτυρεί η μακρά διακονία σου εν Μυτιλήνη, ένθα εσυκοφαντήθης και ηδικήθης, εν Σμύρνη, όπου έθεσες σταθερά θεμέλια διά την αναγέννησιν της ημετέρας εκεί παρουσίας, και εν τη Πόλει ημών, εν τη οποία επιτελείς σημαντικόν πνευματικόν και ιεραποστολικόν έργον.

Θα ήτο ευκταίον να επανέρχεσαι ενταύθα εις τακτά διαστήματα διά να συνεχίσης να εξομολογής τους χριστιανούς μας και να τους ανακουφίζης εις τα καθημερινά των προβλήματα, ενθαρρύνων και ενισχύων αυτούς διά την συνέχισιν της παρουσίας των εις την Πόλιν».

Στην αντιφώνησή του ο Μητροπολίτης Κύριλλος, εξέφρασε προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους Συνοδικούς Ιεράρχες την εγκάρδια ευγνωμοσύνη του και την συγκίνησή του για την εκλογή του ως Ποιμενάρχου αυτής της αιγαιοπελαγίτικης Μητρόπολης του Θρόνου, και διαβεβαίωσε ότι με αφοσίωση προς τη Μητέρα Εκκλησία θα διακονεί το λαό του Θεού στην Επαρχία που του εμπιστεύθηκε, καθώς και ότι θα τιμήσει και θα σεβαστεί κατά πάντα τον προκάτοχό του.

Στη συνέχεια, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου παρουσία Αρχιερέων, της Πατριαρχικής Αυλής αλλά και άλλων κληρικών και λαϊκών προσκυνητών, ο νέος Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Μηνύματος, κατά την οποία του ανακοινώθηκε εν εκκλησία η εκλογή του, εκείνος δε απάντησε με το κείμενο της Ευχαριστίας, αποδεχόμενος το «επίταγμα».

Μετά το πέρας του Μεγάλου Μηνύματος ο Μητροπολίτης Κύριλλος δέχθηκε τα συγχαρητήρια και τις ευχές όλων των παρισταμένων.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Εκτός πράσινης λίστας για τους Βρετανούς η Ελλάδα

Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία και Ισπανία δεν θα βρίσκονται στις πράσινες χώρες με την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση Μηταράκη με το νέο Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

Συζητήθηκε η ενίσχυση των πλωτών μέσων που πραγματοποιούν περιπολίες στη Λέσβο και η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά
ΕΛΛΑΔΑ

Επανεκκίνηση Πολιτισμού Αθλητισμού και Παιδικών Σταθμών

Το χρονοδιάγραμμα της σταδιακής άρσης των μέτρων παρουσίασε ο Νίκος Χαρδαλιάς στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου
ΕΛΛΑΔΑ

Ύποπτος για άλλες τρεις παρενοχλήσεις

O 22χρονος επιδειξίας που συνελήφθη στη Ν. Σμύρνη
ΚΟΣΜΟΣ

«Όχι» από Μέρκελ στην άρση της πατέντας για τα εμβόλια

Διαφωνία της Γερμανίδας Καγκελαρίου
ΕΛΛΑΔΑ

Δωρεάν self tests από Δευτέρα για εργαζόμενους 8 κλάδων

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας
ΕΛΛΑΔΑ

Περισσότερα από 29 εκατομμύρια ευρώ από το ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ τον Απρίλη

Μεγάλα κέρδη σε χιλιάδες νικητές μοιράζει το Πάμε Στοίχημα του ΟΠΑΠ
ΕΛΛΑΔΑ

Από το τέλος Μαΐου διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τους 30 – 44 ετών

Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια
ΕΛΛΑΔΑ

83 θάνατοι, 754 διασωληνωμένοι και 3.421 νέα κρούσματα

Η πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο
ΕΛΛΑΔΑ

Η ELPEN στηρίζει την κλινική έρευνα για το ισραηλινό φάρμακο κατά της COVID‑19

Η ELPEN χρηματοδοτεί κλινική μελέτη, φάσης ΙΙ, που βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης από τις ρυθμιστικές αρχές και έχει στόχο τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας φαρμάκου που αναπτύχθηκε στο Ισραήλ για την θεραπεία έναντι του κορωνοϊού
ΕΛΛΑΔΑ

To Λαϊκό Λαχείο μοίρασε 1.171.270 ευρώ τον Απρίλιο

Ο τυχερός λαχνός στην Καλλιθέα Αττικής, κέρδισε το έπαθλο των 100.000 ευρώ που κληρώνει η 2η κλήρωση του Λαϊκού Λαχείου.
ΕΛΛΑΔΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Μπάιντεν σε γραμμή Τσίπρα για τις πατέντες

«Εκτεθειμένος ο Μητσοτάκης»