× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οδηγίες προς διαβητικούς

Για την πρόληψη και αντιμετώπιση του κορονοϊού από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη - Γράφει ο ΝΑΣΟΣ ΓΑΛΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/3/2020

Οδηγίες προς διαβητικούς

Μετά από τόσες ημέρες εξέλιξης της λοίμωξης του κορονοϊού και στην χώρα μας θεωρούμε πλέον δεδομένο ότι υπάρχει η στοιχειώδης ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης, τα συμπτώματα και τα μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται με βάση τις υποδείξεις των ειδικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις ανακοινώσεις συχνά αναφέρονται οι ομάδες υψηλού κινδύνου, μέσα στις οποίες συγκαταλέγεται  και ο Σακχαρώδης Διαβήτης.

Γενικά γνωρίζουμε ότι τα άτομα με διαβήτη είναι πιο ευάλωτα στις λοιμώξεις και έχουν δυο με τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από τον κορονοϊό, ανεξάρτητα από το αν συνυπάρχουν ή όχι άλλα προβλήματα υγείας.

Θα πρέπει όμως να διευκρινιστεί ότι οι καθοριστικοί παράγοντες οι οποίοι αυξάνουν τον κίνδυνο νόσησης στα άτομα με διαβήτη είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

α) η κακή γλυκαιμική ρύθμιση γιατί η υπεργλυκαιμία αποδυναμώνει το ανασοποιητικό σύστημα

β) η μεγάλη διάρκεια του σακχαρώδη διαβήτη

γ) η μεγάλη ηλικία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

δ) το κάπνισμα

ε) η παρουσία χρόνιων επιπλοκών της νόσου(κυρίως από το καρδιαγγειακό σύστημα και τους νεφρούς).

Όσον αφορά στα μέτρα που πρέπει να λαμβάνει ο διαβητικός - πέραν των γενικότερων προφύλαξης, σύμφωνα με τις τελευταίες διεθνείς οδηγίες, αυτά στηρίζονται κύρια στην καλή γλυκαιμική ρύθμιση του ασθενούς, την καλή ενυδάτωση του οργανισμού, στην φυσική δραστηριότητα/άσκηση που πρέπει να συνεχίσει - όσο αυτό είναι δυνατό - χωρίς να έρχεται σε επαφή με άλλους η κατανάλωση τροφών ή ροφημάτων πλούσιων σε αντιοξειδωτικά (όπως φρούτα, λαχανικά, πράσινο τσάι) που ενισχύουν την επάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι διαβητικοί πρέπει να διασφαλίσουν ότι υπάρχει πρόσβαση στα τηλέφωνα επείγουσας επικοινωνίας σε περίπτωση ασθένειας και οι ποσότητες των φαρμάκων τους (ιδίως ινσουλίνης) και αναλωσίμων για τον αυτοέλεγχο της γλυκόζης είναι επαρκείς, ώστε να μην χρειαστεί έξοδος από το σπίτι.

Εάν εκδηλωθεί νόσος και παρουσιαστούν συμπτώματα (ιδιαίτερα από το αναπνευστικό) να ενημερωθεί πρώτα ο θεράπων ιατρός πριν από οποιαδήποτε μετάβαση στο νοσοκομείο. Το ίδιο πρέπει να γίνει σε περίπτωση απορρύθμισης του γλυκαιμικού ελέγχου.

Αν κάποιος διαβητικός νοσήσει πρέπει απαραίτητα να μετράει τακτικά το σάκχαρό του και να το διατηρήσει σε αποδεκτά επίπεδα.

- Σε άτομα με διαβήτη τύπου 1, αλλά και τύπου 2 που ρυθμίζονται με ινσουλίνη, απαραίτητος είναι ο έλεγχος κετονών στο αίμα γιατί η παρουσία κετονών μπορεί να οδηγήσει σε οξέωση και επιβάρυνση του ασθενούς.

- Σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 που λαμβάνουν αντιδιαβητικές αγωγές και είναι καλά ρυθμισμένοι συνήθως δεν δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα κατά την διάρκεια οξείας νόσου. Πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους για τυχόν προσωρινές αλλαγές της φαρμακευτικής αγωγής τους.

Συμπερασματικά, εξαιρετικά σημαντικό είναι να ακολουθούν και οι διαβητικοί ασθενείς τις γενικότερες οδηγίες αλλά και να βρίσκονται σε τακτική επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους.

* Ο Νάσος Γαλής είναι ειδικός παθολόγος, μετεκπαιδευθείς στο ζαχαρώδη διαβήτη

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Συνελήφθη γιατί κλώτσησε το σκύλο του

Καταγγελία για παράβαση της νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς στη Μυτιλήνη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

4ο πακέτο στήριξης στις νέες οικογένειες

Χαμόγελα ευγνωμοσύνης από τους δικαιούχους της Δυτικής Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Να επιλέξεις ΕΠΑΛ;

Ενημερωτική εκδήλωση το απόγευμα της Δευτέρας στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ένα Μουσείο αφιερωμένο στην ελιά

Γνωρίστε το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Αθανασία Δαφιώτη στο Βοοκ and Art

H γνωστή θεατρολόγος-ηθοποιός θα βρίσκεται εκεί για να παίξει με τα παιδιά, πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεατρικά παιχνίδια βασισμένα στα βιβλία της
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στο βάθρο της Σπερχειάδας ποδηλάτες της Λέσβου

Μεγάλες επιτυχίες για μια ακόμη φορά πέτυχε η αποστολή αθλητών ορεινής ποδηλασίας
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Bόλτα στο σπήλαιο του Αγίου Φίλιππου στο φαράγγι της Θερμής

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ