× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τους στέλνουν στην... επαρχία

Μυτιληνιός οικότροφος μιλά στο «Ν» για την εκκένωση των φοιτητικών εστιών

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 23/3/2020

Τους στέλνουν στην... επαρχία

Η υπουργική απόφαση για εκκένωση των φοιτητικών εστιών στα μεγάλα αστικά κέντρα «στέλνει» τους οικότροφους φοιτητές σπίτια τους, κυρίως στην περιφέρεια από όπου κατάγονται. Το παραπάνω, σε μια περίοδο που το κεντρικό σύνθημα είναι «μένουμε σπίτι» και συνίσταται ιδιαίτερα να μη μεταφερθούν άλλοι πολίτες στα χωριά τους και τον τόπο καταγωγής τους, αφού στα αστικά κέντρα οι δυνατότητες περίθαλψης είναι πολύ περισσότερες, αν όχι σε πολλές περιπτώσεις οι μόνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον προβληματισμό του για την εν λόγω απόφαση εξέθεσε στο «Ν» ο οικότροφος των Νέων Εστιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, από τη Μυτιλήνης, Ορφέας Ρ.: «Είμαι Μυτιληνιός και μόλις μάθαμε ότι το Υπουργείο εκκενώνει όλες τις εστίες των πανεπιστημίων την Τετάρτη(ΦΕΚ Β' 956/21.03.2020).Δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση για τυχόν διαχείριση ατόμων που δεν έχουν κάπου να γυρίσουν, είναι κάτοικοι άλλων χωρών ή είναι κρούσματα κλπ. Το όλο σκεπτικό είναι τελείως κόντρα στο αφήγημα του "μένουμε σπίτι" και πιστεύουμε ότι μπορεί να τεθεί ως θέμα σε πολύ υψηλό επίπεδο για να αναστραφεί η απόφαση ή να βγει κάτι με πολύ περισσότερη λογική».

Και προσθέτει: «Είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθεί ο κόσμος στην επαρχία. Εάν οι φοιτητές φύγουν από τα αστικά κέντρα και πάνε στον τόπο τους ο ιός θα μεταδοθεί απρόβλεπτα και ταχύτατα και θα θρηνήσουμε θύματα».

Η απόφαση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάντως, στις 25 Μαρτίου αναμένεται να κλείσουν οι Φοιτητικές Εστίες.

Σύμφωνα με ΦΕΚ που εκδόθηκε, προβλέπει την παράταση της αναστολής λειτουργίας σε όλες τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες περιλαμβάνεται ότι οι φοιτητικές εστίες όλης της χώρας αναστέλουν την λειτουργία τους.

Επίσης σύμφωνα με ενημέρωση που λαμβάνουν οι φοιτητές μέσω email, καλούνται να τις έχουν εκκενώσει έως την Τετάρτη 25 Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα από την Τετάρτη 25 Μαρτίου θα διακοπεί και η λειτουργία των εστιατορίων και των κυλικείων.

Αντιδρούν στην απόφαση να κλείσουν οι φοιτητικές εστίες σε όλη την Ελλάδα, εν μέσω πανδημίας, οι οικότροφοι των φοιτητικών εστιών Θεσσαλονίκης. Σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι πολλοί από αυτούς «δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω στις οικογένειες τους, είτε επειδή μένουν σε άλλη χώρα (πολλές από τις οποίες έχουν κλείσει τα σύνορά τους λόγω του SARS-CoV-2), είτε επειδή δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης, είτε λόγω οικογενειακής κατάστασης και το μόνο σπίτι που έχουν είναι στην εστία. Επιπλέον, πολλοί εργάζονται για να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα των σπουδών τους».

Ωστόσο όπως ανέφερε με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, «θα υπάρξει μέριμνα για τους φοιτητές στις δομές που το κράτος θα ορίσει». Εξάλλου, όπως επισημαίνει ο πρύτανης «το κλείσιμο των εστιών λόγω πανδημίας είναι ένα μέτρο που εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απαγόρευση λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων - Ποιοι εξαιρούνται

Από την απαγόρευση θα εξαιρούνται καταλύματα για τη στέγαση: 1) φοιτητών των Α.Ε.Ι. και αλλοδαπών επισκεπτών των Α.Ε.Ι. που βρίσκονται στην Ελλάδα μέσω ευρωπαϊκών ή διεθνών προγραμμάτων ή συνεργασιών, οι οποίοι στεγάζονται με φροντίδα των Α.Ε.Ι. ή/και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και αποδεδειγμένα δεν δύνανται να διαμείνουν σε κατοικία στην ημεδαπή,

2) εκπαιδευτικών, μονίμων ή αναπληρωτών, που υπηρετούν σε σχολικές μονάδες εκτός του δήμου της μόνιμης κατοικίας τους και διαμένουν ήδη σε τουριστικά καταλύματα για τον σκοπό αυτό.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Εξι μήνες σε αναστολή γιατί… άνοιξαν λάκκο σε αρχαιολογικό χώρο

7 άτομα καταδίκασε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης για «εργασίες» στου Απελή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πασχαλινές εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Αφορά ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια που θα εκδοθούν για τις εορτές του Πάσχα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ελεύθεροι μέχρι τη δίκη τραυματιοφορέας και ιδιοκτήτης γραφείου τελετών

Μετά την παρέλευση έξι μηνων αποφυλακίστηκαν με περιοριστικούς όρους
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΥΓΕΙΑ

«Να τα βάλετε με τα αφεντικά σας κ. Καλλιάνε, όχι με τους γιατρούς»

Με μια συγκλονιστική ανάρτηση η Μυτιληνιά, Μίρνα Φαφουτέλλη, που έχασε τον άντρα της απαντά στο ξέσπασμα οργής του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Καλλιάνου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη για ναρκωτικά στη Μυτιλήνη

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μοναδικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο

Από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με το Εργαστηριακό Κέντρο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Ο κόσμος της Σοφίας» απέκτησε ιστοσελίδα

Xάρη στους μαθητές του ΕΠΑΛ Καλλονής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακαινίστηκε ο δημοτικός σταθμός «Μαρία Αμπατζή»

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, ώστε ο σταθμός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργικότητας