× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Για τον εμπαιγμό της κυβέρνησης στους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες με τα voucher τηλεκατάρτισης

Γράφει η ΝΙΚΗ ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ*

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/4/2020

Για τον εμπαιγμό της κυβέρνησης στους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες με τα voucher τηλεκατάρτισης

«Λεφτόδεντρα» δεν υπάρχουν, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, για να καλύψουν τα αιτήματα και τις ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, αλλά και των υπόλοιπων εργαζομένων που δουλεύουν με τους γνωστούς άθλιους όρους, «λεφτόδεντρα» όμως υπάρχουν όμως για «δωράκια» για τους κλινικάρχες, τους καναλάρχες, τους εργολάβους των εθνικών οδών και τώρα και για τους εμπόρους της Κατάρτισης και της Εκπαίδευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες (δικηγόροι, μηχανικοί, οικονομολόγοι κλπ) που ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους (φορολογία, ενοίκια, εισφορές) αλλά και να καλύψουν τις ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους, όπως είναι γνωστό αποκλείστηκαν από το έκτακτο βοήθημα των 800€. Αντί αυτού η κυβέρνηση συνεχίζοντας τον εμπαιγμό της ανακοίνωσε το μέτρο «voucher τηλεκατάρτισης» ύψους 600 ευρώ, όχι φυσικά για να στηρίξει τους αυτοαπασχολούμενους που βλέπουν μέρα με τη μέρα το αδιέξοδο να στήνει ακόμα μεγαλύτερο τείχος μπροστά τους για το μέλλον και την επιβίωσή τους, αλλά για να «μπουκώσει» χρήμα στους ομίλους των ιδιωτικών ΚΕΚ – κολεγίων.

Από την απόφαση με τίτλο «Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του υπουργείου Εργασίας για τη συμμετοχή στη δράση: «Ειδικό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση για επιστήμονες πληττόμενους από τον Covid-19 που εντάσσονται στους 6 βασικούς επιστημονικούς κλάδους της χώρας βάσει ΚΑΔ οριζόμενων από το Υπουργείο Οικονομικών» - Αριθ. πρωτ.: 286/02-04-2020, για το οποίο οι αιτήσεις ξεκίνησαν χτες, προκύπτει ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στο ποσό των 192.965.940 € και οι δικαιούχοι επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες στα 180.342 άτομα. Απ’ αυτό συνάγεται με μια διαίρεση ότι το κόστος ανά «ωφελούμενο» είναι 1.070 ευρώ. Πράγμα που σημαίνει από τα λίγα μαθηματικά που ξέρουμε ότι αν αφαιρεθούν τα 600€, τα υπόλοιπα 470€ για κάθε κεφάλι θα πάνε στον μεσάζοντα που θα εμπλακεί στο πρόγραμμα. Συνολικά το κέρδος των μεσαζόντων, ΚΕΚ και κολεγίων, μόνο από το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ανέλθει στα 84.760.740 ευρώ!


Γι’ αυτό λοιπόν είναι κοροϊδία το μέτρο αυτό για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες που αυτό το διάστημα δεν μπορούν να δουλέψουν και η κυβέρνηση δεν τους δίνει ούτε το πενιχρό ποσό των 800€ με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα», για τους αυτοαπασχολούμενους που η κυβέρνηση δεν απαλλάσσει από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για το διάστημα τούτο που διαρκεί το πρόβλημα, για τους αυτοαπασχολούμενους που δεν υπήγαγε ακόμα στα μέτρα για τη μείωση του ενοικίου της επαγγελματικής στέγης και τόσα άλλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι ξεκάθαρο ότι η απαίτηση να δοθεί άμεσα το επίδομα των 800€ και να στηριχθούν με κρατική κονδύλια οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μισθωτοί, οι μισθωτοί με μπλοκάκι για όσο διαρκεί η κρίση, δεν είναι δωρεά ούτε κυβερνητική «παροχή», είναι χρήματα των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων από τη βαριά άμεση και έμμεση φοροληστεία στο εισόδημά μας, με τα οποία στηρίζουν τους άλλους, τους μεγάλους.

Γι’ αυτό είναι εγκληματική κοροϊδία η άρνηση της κυβέρνησης ακόμα και τώρα να καλύψει όλα τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία και σε όλες τις δομές Υγείας με όλες τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και να τους δώσει όλα τα αναγκαία μέσα προστασίας.

Γι’ αυτό λοιπόν αποδεικνύεται ότι δεν είναι θέμα «λεφτόδεντρων» αλλά θέμα προτεραιοτήτων. Λεφτά υπάρχουν για τους εφοπλιστές, τους βιομήχανους, τους καναλάρχες, τους κλινικάρχες, τους εργολάβους, τα ΚΕΚ και ο κατάλογος μακραίνει, αλλά δεν υπάρχουν για τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, επιστήμονες ή μη, του αγρότες, τους αλιείς και ο κατάλογος μακραίνει. Και ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του τώρα, όχι μετά.

Γι’ αυτό και στο κάλεσμα που θα μας απευθύνει η κυβέρνηση και όλοι οι επίδοξοι διαχειριστές της κρίσης τους για να πληρώσουμε πάλι εμείς τη νύφη, εμείς θα τους φωνάξουμε δυνατά όχι. Δε θα τους αφήσουμε. Θα μας βρουν μπροστά τους, όπως και όλο το λαό.

*Η Νίκη Τσιριγώτη είναι αυτοαπασχολούμενη δικηγόρος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Λέσβου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου