ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
«Αν πάρουν τα νεκροταφεία από τα Φιλανθρωπικά, θα κλείσει το γηροκομείο Μυτιλήνης»
Ξεκάθαρος στις θέσεις του για τη διαχείριση και την διοίκηση των κοιμητηρίων ήταν ο Αρχιμανδρίτης Πρόχορος -Τέσσερις προτάσεις για συμβιβαστική λύση με τον Δήμο Μυτιλήνης
Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 28/3/2025

Αποφασιστικός και ξεκάθαρος στις θέσεις του για το ζήτημα της διαχείρισης και διοίκησης των νεκροταφείων της Μυτιλήνης που ανήκουν στα Φιλανθρωπικά Καταστήματα και στους ενοριακούς ναούς, εμφανίσθηκε ο Αρχιμανδρίτης Πρόχορος της Μονής Υψηλού ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο ΝΗΣΙ 99 fm για το ιδιόμορφο αυτό ζήτημα που απασχολεί την εκκλησία, την κοινωνία, τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα και φυσικά τον Δήμο Μυτιλήνης.
Επί της ουσίας ο πατήρ Πρόχορος σημείωσε πως νομικά δεν φαίνεται πουθενά ξεκάθαρα ότι τα Φιλανθρωπικά πρέπει να παραχωρήσουν τα νεκροταφεία αν και υπάρχει δαιδαλώδη νομοθεσία από το 1832 έως σήμερα. Τονίζει μάλιστα πως αν τελικά ο Δήμος πάρει τα νεκροταφεία και τα Φιλανθρωπικά δεν έχουν έσοδα από αυτά τότε θα κλείσει το γηροκομείο Μυτιλήνης το οποίο συντηρείται επί της ουσίας με έξοδα των κοιμητηρίων. Μάλιστα τόνισε ότι αν τα πράγματα φτάσουν στα άκρα οι ιερείς δεν θα μπαίνουν στα νεκροταφεία και την ταφή των νεκρών θα αναλάβει το προσωπικό του δήμου.
Η υπόθεση της εκταφής και η υπερβολική αντίδραση του ιερέα
Η αφορμή για την ένταση που προέκυψε στο δημόσιο διάλογο ήταν η εκταφή της μητέρας του Γιάννη Ζερδελή, η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς ο ίδιος να έχει ενημερωθεί εγκαίρως. Σύμφωνα με τον αρχιμανδρίτη Πρόχορο, ο ιερέας που είχε την ευθύνη του νεκροταφείου ενδεχομένως αντέδρασε υπερβολικά στο αίτημα του πρώην βουλευτή να διατηρηθεί για λίγο ακόμα ο τάφος της μητέρας του. «Προφανώς έγινε από υπερβάλλοντα ζήλο», σημείωσε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί πως ίσως η αυστηρή εφαρμογή των κανόνων δεν έλαβε υπόψη τις ανθρώπινες παραμέτρους της υπόθεσης.
Το νομοθετικό πλαίσιο και η θέση της Μητρόπολης
Ο αρχιμανδρίτης Πρόχορος επισήμανε ότι η νομοθεσία που διέπει τη διοίκηση των κοιμητηρίων είναι ιδιαίτερα δαιδαλώδης, καθώς ανάγεται στο 1832, την εποχή του βασιλιά Όθωνα, και έχει υποστεί πολλές τροποποιήσεις μέχρι σήμερα. Παρά τις γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και του Συνηγόρου του Πολίτη, δεν υπάρχει κάποια σαφής νομοθετική διάταξη που να προβλέπει την υποχρεωτική παραχώρηση της διαχείρισης των Φιλανθρωπικών Νεκροταφείων στους Δήμους. Αντιθέτως, για τα ενοριακά κοιμητήρια υπάρχει μία συνεχής συζήτηση για την επιστροφή τους από τους Δήμους στην Εκκλησία.
Τα έσοδα των νεκροταφείων και η στήριξη του γηροκομείου
Ένα από τα βασικά επιχειρήματα της Μητρόπολης υπέρ της διατήρησης της διαχείρισης των κοιμητηρίων είναι η οικονομική στήριξη που προσφέρουν στο φιλανθρωπικό της έργο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το 80% των εσόδων από τα νεκροταφεία διατίθεται για τη λειτουργία του γηροκομείου Μυτιλήνης. «Αν μας πάρουν τα νεκροταφεία, δεν ξέρω αν θα μπορούμε πια να συντηρούμε το γηροκομείο», τόνισε ο αρχιμανδρίτης, υπογραμμίζοντας ότι πέρα από το γηροκομείο, σημαντικά ποσά διατίθενται για τη στήριξη απόρων συμπολιτών.
Η υγειονομική κατάσταση των κοιμητηρίων
Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα που τέθηκε κατά τη συνέντευξη ήταν η κατάσταση των κοιμητηρίων, καθώς πρόσφατοι έλεγχοι των υγειονομικών αρχών ανέδειξαν σημαντικές παραβάσεις που απαιτούν άμεση επισκευή και αποκατάσταση. Ο αρχιμανδρίτης Πρόχορος παραδέχτηκε ότι όντως υπάρχουν προβλήματα, τα οποία η Μητρόπολη προσπαθεί να επιλύσει το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, ανέφερε ότι τα οικονομικά της Φιλανθρωπικής διαχείρισης δεν επαρκούν για εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης, καθώς τα περισσότερα χρήματα κατευθύνονται στο φιλανθρωπικό έργο.
Οι προτάσεις της Μητρόπολης για επίλυση της διαμάχης
Ο αρχιμανδρίτης παρουσίασε διάφορες εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, δηλαδή του Δήμου Μυτιλήνης και των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων.
- Κλείσιμο των νεκροταφείων έως το τέλος του έτους και σταδιακή αποκατάστασή τους, με τον Δήμο να δημιουργεί νέα κοιμητήρια εκτός πόλης.
- Μίσθωση των νεκροταφείων από τον Δήμο, ώστε να υπάρχει κοινή διαχείριση.
- Απαλλοτρίωση των κοιμητηρίων από τον Δήμο με καταβολή των αντίστοιχων οικονομικών αποζημιώσεων.
- Ανταλλαγή των κοιμητηρίων με άλλα δημοτικά οικόπεδα.
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι εάν η κατάσταση φτάσει στα άκρα, τότε οι ιερείς δεν θα έχουν πλέον καμία εμπλοκή στα κοιμητήρια, τα οποία θα διαχειρίζονται αποκλειστικά δημοτικοί υπάλληλοι που θα αναλάβουν να θάβουν τους νεκρούς.
Ο αρχιμανδρίτης Πρόχορος υπενθύμισε ότι πολλές από τις κοινωνικές δομές της Μυτιλήνης, όπως το νοσοκομείο της πόλης, δημιουργήθηκαν από την Εκκλησία και παραχωρήθηκαν στο Δημόσιο. «Αν πάμε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, θα το πάρουμε πίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι οι περιουσίες που διαχειρίζεται η Εκκλησία προέρχονται από δωρεές πολιτών που εμπιστεύθηκαν τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα για τη διαχείρισή τους.
Αναλυτικά όλη η συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί: