Μάθημα ιστορίας σε μεγάλο ακροατήριο με τον Σταύρο Παναγιωτίδη
Αγαπήθηκαν και στη Μυτιλήνη οι «Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της ελληνικής ιστορίας»
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/3/2025

Με έντονο ενδιαφέρον και μεγάλη συμμετοχή του κοινού πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 28 Μαρτίου η παρουσίαση των βιβλίων του συγγραφέα και ιστορικού Σταύρου Παναγιωτίδη «Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της ελληνικής ιστορίας» από τις εκδόσεις Κέδρος. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο φουαγέ του ξενοδοχείου Λέσβιον στη Μυτιλήνη και αποτέλεσε σημείο συνάντησης για λάτρεις της... ιστορικής αλήθειας.
Η διοργάνωση της εκδήλωσης έγινε από το «Ν» και την ΚοινΣΕΠ Ενημέρωση και το βιβλιοπωλείο Book and Art, με στόχο την ανάδειξη του έργου του Σταύρου Παναγιωτίδη, ενός συγγραφέα που έχει κάνει την ιστορία πιο προσιτή, αποκαθιστώντας την αλήθεια της ενάντια σε μύθους σε ένα ευρύτερο ακροατήριο.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, το κοινό είχε την ευκαιρία να ακούσει τον ίδιο τον συγγραφέα, τον δημοσιογράφο και ιστορικό Θράσο Αβραάμ, καθώς και τον Δρ Ιστορίας και συγγραφέα Δημήτρη Μάντζαρη. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Ανθή Παζιάνου.
Οι ιστορικοί μύθοι γεννιούνται συνήθως μέσα από την ανάγκη μιας κοινωνίας να ενισχύσει τη συλλογική της ταυτότητα και να δικαιολογήσει τις πράξεις της στο παρελθόν. Ο συγγραφέας περιγράφει πώς οι ιστορικοί μύθοι κατασκευάζονται συχνά μέσω της επιλεκτικής ανάδειξης γεγονότων ή της σκόπιμης αποσιώπησης άλλων. Ειδικότερα, κάθε έθνος προβάλλει τα στοιχεία που ενισχύουν τη θετική του εικόνα, ενώ ερμηνεύει τα αρνητικά με τρόπο που να ταιριάζει στο αφήγημά του.
Οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν αυτούς τους μύθους επειδή είναι βαθιά ριζωμένοι στην εκπαίδευση, την οικογενειακή διαπαιδαγώγηση και τη δημόσια ρητορική. Επιπλέον, οι μύθοι αυτοί προσφέρουν ένα αίσθημα ασφάλειας και συνοχής, αποφεύγοντας τις δύσκολες και «άβολες» αλήθειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αμφισβητήσεις.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ΟΛΗ την παρουσίαση: