× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο εφιάλτης της ρατσιστικής αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΑ Δημοσίευση 29/5/2020

Ο εφιάλτης της ρατσιστικής αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ

Δεκαοκτώ χρόνια πριν η αστυνομία της Μινεάπολης σκοτώσει τον Τζορτζ Φλόιντ, είχε σκοτώσει έναν επίσης άοπλο Αφροαμερικανό, τον Κρίστοφερ Μπερνς. Σήμερα, η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Έιμι Κλομπάκαρ καταδικάζει τη δολοφονία του Φλόιντ, η ίδια πριν από 18 χρόνια, ως εισαγγελέας της Μινεάπολης, είχε αρνηθεί να ασκήσει δίωξη στην αστυνομία για τη δολοφονία του Μπερνς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ρατσιστική αστυνομική βία στις ΗΠΑ, από τη δολοφονία του Μπερνς το 2002, του Μπράουν το 2014 και του Στέρλινγκ, πάλι στη Μινεσότα το 2016, όπως και του Φλόιντ την περασμένη Δευτέρα, τείνει να γίνει καθεστώς στο πλαίσιο της επιβολής του νόμου και της τάξης.

Αυτή τη φορά, όμως, η ανακοίνωση των αστυνομικών περί ιατρικού προβλήματος του θύματος ή αντίστασης- όπως είχε συμβεί με τον Έρικ Γκάρνερ πριν από έξι χρόνια- δεν έπεισε κανέναν και οι πολίτες βγήκαν και ξαναβγήκαν στους δρόμους, παρά τις πλαστικές σφαίρες και τα δακρυγόνα.

Ο Ντέρεκ Σόβιν είχε πάνω από επτά λεπτά το πόδι του πάνω στο λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ και συνέχιζε παρά τις συνεχείς κι απεγνωσμένες εκκλήσεις του ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Οι περαστικοί φώναζαν, τον παρακαλούσαν να σταματήσει, αλλά ο Ντέρεκ είχε σκοτώσει κι άλλες φορές στο παρελθόν κι είχε πυροβολήσει και τραυματίσει ακτιβιστές, άλλες τόσες. Ήταν κι είναι γνωστός σε όλες τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ομάδες των ακτιβιστών στην πολιτεία της Μινεσότα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολύ πιο γνωστή, όμως, ήταν και είναι η Έιμι Κλομπάκαρ, η οποία εμφανίζεται και ως φαβορί στη λίστα του Τζο Μπάιντεν ως υποψήφια αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Σε αντίθεση με την εισαγγελική της «αδράνεια», πριν από δύο δεκαετίες, απέναντι στη ρατσιστική αστυνομική βία η Κλομπάκαρ σήμερα ζήτησε «πλήρη και διεξοδική έρευνα» για τον θάνατο του Φλόιντ με την προειδοποίηση ότι πρέπει να γίνει από άλλη ανεξάρτητη αρχή και όχι από την αστυνομία επειδή «όσοι εμπλέκονται σε αυτό το περιστατικό πρέπει να λογοδοτήσουν».

Όμως, η ίδια όταν είχε αυτή τη δυνατότητα – από το 1999 έως το 2007-  ως εισαγγελέας προτίμησε το λαμπρό πολιτικό μέλλον  που ανοιγόταν μπροστά της κι έγινε η αγαπημένη των μεγάλων αμερικανικών δικτύων και εφημερίδων αφήνοντας στο απυρόβλητο και την ατιμωρησία τους αστυνομικούς που σκότωσαν τον Κρίστοφερ Μπερνς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Κλομπάκερ αύξησε τον αριθμό των αστυνομικών στη Μινεάπολη ως εισαγγελέας και τις ποινές για χρήση ναρκωτικών ενώ κυνήγησε μετανάστες με και χωρίς χαρτιά με τον ίδιο ζήλο που οι αρχές του νόμου και της τάξης σταματούσαν για σωματικό έλεγχο συστηματικά Αφροαμερικανούς (πάνω από 60% ελέγχων και προσαγωγών) κι ενώ στη Μινεσότα αποτελούν το 18% του πληθυσμού της.

Δεκατρία χρόνια μετά, ως γερουσιαστής η ίδια,  λέει για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ: «Αυτό ήταν δολοφονία, απλά και ξεκάθαρα. Αυτοί οι μπάτσοι πρέπει να συλληφθούν σήμερα, δεν υπάρχει κάτι να διερευνηθεί, ο ένας αστυνομικός είναι δολοφόνος και ο άλλος δίπλα του συνεργός».

Τα πλάνα παρακολούθησης της σύλληψης του Φλόιντ από ένα κοντινό κατάστημα έθεσαν από την πρώτη στιγμή σε αμφισβήτηση τον ισχυρισμό του αστυνομικού τμήματος της Μινεάπολης ότι αντιστάθηκε καθώς οι αξιωματικοί τον έπιαναν για φερόμενη απόπειρα να χρησιμοποιήσει πλαστά χαρτονομίσματα αξίας 20 δολαρίων σε ένα τοπικό μανάβικο. Οι τέσσερις αξιωματικοί φορούσαν κάμερες, αλλά αυτό το βίντεο δεν έχει ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο δήμαρχος της Μινεάπολης Τζέικομπ Φράι, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι παλεύει με το ίδιο ερώτημα τις τελευταίες 36 ώρες, ένα θεμελιώδες ερώτημα: «Γιατί ο άνθρωπος που σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ δεν είναι στη φυλακή;»

«Εάν το κάνατε, ή το είχα κάνει, θα ήμασταν πίσω από τα κάγκελα αυτή τη στιγμή. Και δεν μπορώ να βρω μια καλή απάντηση σε αυτό» είπε.

Παρόμοια και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, οι οικογένειες χιλιάδων θυμάτων ωμής ρατσιστικής αστυνομικής βίας που παλεύουν, εδώ και πολλά χρόνια κι όχι κάποιες ώρες, με το ίδιο ερώτημα να τους βασανίζει έχουν βρει  απάντηση, καθώς στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων τα εγκλήματα των αρχών επιβολής του νόμου και της τάξης στις ΗΠΑ μένουν ατιμώρητα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινάει ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ»

Θα προβληθεί από τον ΑΝΤ1-Δειτε αναλυτικά τις ώρες και μέρες προβολής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Να αλλάξουν οι αγρότες μας επάγγελμα;»

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μειωμένη χρηματοδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου, έστειλε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη, στον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχνή αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Μόλις 12,4 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υποχρηματοδότηση των σχεδίων βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου βλέπει η Νέα Αριστερά

Κριτική στην κυβέρνηση για την κατανομή των πόρων του προγράμματος
ΕΛΛΑΔΑ

Ο πρώην «Σπαρτιάτης» Φλώρος γρονθοκόπησε τον Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης

Ένα πρωτοφανές επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών ο οποίος έχει πλέον ανεξαρτητοποιηθεί, Κωνσταντίνο Φλώρο σημειώθηκε στη Βουλή, καθώς γρονθοκόπησε μέσα στην ολομέλεια της Βουλής τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Χιο ο Κώστας Μουτζούρης

Ο Περιφερειάρχης θα συμμετάσχει στη Διευρυμένη Συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έρχονται οι πενταετίες συμβάσεις στις άγονες γραμμές

Πρώτη εμφάνιση του λιμανιού της Πέτρας στις γραμμές αποκλειστικής εξυπηρέτησης που προτείνει το υπουργείο Ναυτιλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών

Δείτε εδώ τι προβλέπει η εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Βόρειο Αιγαίο: Αύξηση 38,8% των πιστώσεων για τα σχέδια βελτίωσης

Στα 304,9 εκατ. ευρώ οι συνολικές πιστώσεις του προγράμματος για όλη την χώρα, 13,8 εκατ. ευρώ διατίθενται για το Βόρειο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ