ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στοχοποιούνται επιχειρήσεις που εκφράζουν αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη
Ισραηλινοί κατηγορούνται για πιέσεις, προσβολές και αρνητικές κριτικές σε βάρος καταστημάτων του Πλωμαρίου που πήραν δημόσια θέση για τα γεγονότα στη Γάζα
Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 19/7/2025

Ένα κύμα ανησυχίας διατρέχει το Πλωμάρι, καθώς πληθαίνουν οι μαρτυρίες για οργανωμένες προσπάθειες στοχοποίησης τοπικών επιχειρήσεων που εκφράζουν δημοσίως την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό. Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων και εργαζομένων, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν καταγραφεί περιπτώσεις επιθετικής συμπεριφοράς, αρνητικών και δυσφημιστικών σχολίων σε διαδικτυακές πλατφόρμες, αλλά και απευθείας εκφοβισμού εργαζομένων από άτομα ισραηλινής καταγωγής.
Δύο καταστήματα έχουν βρεθεί στο επίκεντρο. Το πρώτο, γνωστό για τη φιλική του ατμόσφαιρα, την πρωτότυπη κουζίνα και την έντονη κοινωνική ταυτότητα, δέχτηκε σειρά επιθετικών κριτικών με ευθείες αναφορές στον ιδιοκτήτη και τους πελάτες. Τουρίστας, που παρουσιάστηκε ως ισχυρός παράγοντας από το Ισραήλ, φέρεται να άσκησε πίεση ώστε να αποθαρρυνθούν επισκέπτες να το προσεγγίζουν, σχολιάζοντας ότι δεν θα έπρεπε να «ανακατεύονται» πολιτικές θέσεις στον τουριστικό χώρο.
Το δεύτερο κατάστημα, το οποίο ασχολείται με το ένδυμα και τη σύγχρονη πολιτισμική αισθητική, είχε τοποθετήσει στην πρόσοψή του μηνύματα με περιεχόμενο που ζητούσε την ελεύθερη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, υπερασπιζόταν την καθολική ανθρώπινη αξιοπρέπεια και διακήρυσσε ότι η «ανθρωπότητα δεν γνωρίζει σύνορα». Η αντίδραση δεν άργησε. Ομάδα επισκεπτών κατηγόρησε την επιχείρηση για «κακόγουστο πολιτιστικό ακτιβισμό», ενώ χαρακτήρισε τους ιδιοκτήτες και τους υπαλλήλους ως «αντιτουριστικούς» και «ακατάλληλους για την αισθητική του χωριού».
Το περιστατικό κορυφώθηκε όταν υπάλληλος του καταστήματος δέχθηκε ειρωνικά σχόλια και προσβλητική μεταχείριση εντός του καταστήματος από μέλη οικογένειας Ισραηλινών επισκεπτών. Ένας νεαρός την αποκάλεσε με χλευασμό "supporter", αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για την πολιτική της στάση, ενώ λίγο αργότερα η μητέρα του φέρεται να την σταμάτησε στον δρόμο για να την φωτογραφίσει και να της απευθύνει ειρωνική φράση, γεγονός που θεωρήθηκε ως σαφής απόπειρα εκφοβισμού. Η επιχείρηση εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, δηλώνοντας ότι η ασφάλεια της εργαζόμενης είναι αδιαπραγμάτευτη και πως δεν θα γίνει ανεκτή καμία μορφή επιθετικής συμπεριφοράς προς το προσωπικό.
Οι αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία ήταν άμεσες. Κάτοικοι εξέφρασαν την έντονη ενόχλησή τους για την εμφάνιση τέτοιων φαινομένων, τονίζοντας ότι το Πλωμάρι ήταν και παραμένει τόπος φιλόξενος, αλλά όχι σιωπηλός. Η κοινωνία του χωριού, όπως υποστηρίζουν, έχει ιστορικά επιδείξει αλληλεγγύη, ανθρωπιά και πολιτική ευαισθησία, και δεν πρόκειται να σιωπήσει μπροστά σε πρακτικές πίεσης ή εκφοβισμού.
Παράλληλα, αυξάνονται οι φωνές που ζητούν από τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές να μην περιορίζονται σε γενικόλογες εκκλήσεις για «ισορροπία και ηρεμία», αλλά να λάβουν ξεκάθαρη θέση για την υπεράσπιση του δικαιώματος της ελευθερίας λόγου. Όπως τονίζουν κάτοικοι και επαγγελματίες, δεν μπορεί η προάσπιση της δημόσιας έκφρασης να εκλαμβάνεται ως πρόβλημα, ενώ η επιθετικότητα και οι στοχοποιήσεις να αποσιωπούνται στο όνομα του τουρισμού.
Το Πλωμάρι δεν είναι απλώς ένας τουριστικός προορισμός αλλά μια κοινότητα με ιστορική συνείδηση, συλλογική μνήμη και κοινωνική ενεργητικότητα. Όταν οι άνθρωποι του εκφράζουν την αλληλεγγύη τους απέναντι σε μια ανθρωπιστική κρίση, αυτό δεν αποτελεί απειλή για την «εικόνα του χωριού», αλλά απόδειξη ότι η κοινωνική ζωή δεν σταματά στην είσοδο ενός ξενοδοχείου.
Σε μια εποχή κατά την οποία η βία και η γενοκτονία μεταδίδονται καθημερινά μέσω των διεθνών ΜΜΕ, είναι εύλογο και θεμιτό να ζητούν κάποιοι από μια κωμόπολη του Αιγαίου να δείξει έμπρακτα την ηθική του στάση. Το ερώτημα είναι αν οι θεσμοί και η πολιτεία θα σταθούν δίπλα σε εκείνους που υφίστανται την πίεση, ή αν θα μείνουν σιωπηλοί μπροστά στην αποσιώπηση της αλληλεγγύης.