ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Αδεια δόθηκε ή απλά… έκαναν ότι δεν είδαν;
Σιωπή από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου για την άδεια εκσκαφών στην περιοχή της Βάστριας που ζήτησε η ΔΕΔΔΗΕ. Ποιος «διευκολύνει» την υπερδομή χωρίς να αναλαμβάνει ευθύνη;
Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 21/7/2025

Με τις εργασίες ολοκλήρωσης της υπερδομής στη Βάστρια να σέρνονται πίσω από αλλεπάλληλες παρατάσεις, η δημοσιογραφική έρευνα του «Ν» φέρνει στο φως ένα νέο κρίσιμο επεισόδιο που προκαλεί ερωτήματα για τη στάση της δημοτικής αρχής Δυτικής Λέσβου.
Σύμφωνα με αποκλειστικές και επιβεβαιωμένες πληροφορίες του «Ν», η ΔΕΔΔΗΕ Περιοχή Λέσβου απέστειλε πριν λίγους μήνες επιστολή προς τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, με την οποία αιτούνταν την χορήγηση άδειας εκσκαφής σε αγροτικό δρόμο κοντά στον ΧΥΤΑ Λέσβου, στην περιοχή της Βάστριας. Σκοπός η κατασκευή υπόγειου δικτύου μέσης τάσης για τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, απαραίτητης για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων της υπό κατασκευή υπερδομής στη Βάστρια.
Η ΔΕΔΔΗΕ ανέφερε πως τις εργασίες πρόκειται να εκτελέσει η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε., η οποία έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου. Η ίδια δεσμεύεται για την πλήρη αποκατάσταση του οδοστρώματος μετά το πέρας των εργασιών. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί εύλογα ερωτήματα είναι αν έδωσε τελικά ο Δήμος την άδεια για αυτές τις εκσκαφές; Και αν ναι, γιατί αποφεύγει να το πει δημόσια; Με το δεδομένο και όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε σήμερα ότι οι εργασίες των εκσκαφών έχουν ξεκινήσει.
Το «Ν» απηύθυνε γραπτό ερώτημα προς τη δημοτική αρχή Δυτικής Λέσβου, ζητώντας επίσημη απάντηση καθώς η περιοχή που πραγματοποιούνται οι εκσκαφές ανήκει διοικητικά στο Δήμο Δυτικής Λέσβου. Έχει χορηγηθεί άδεια για τις εκσκαφές σύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος στη Βάστρια; Πέντε ημέρες μετά, η απάντηση παραμένει… εκκωφαντικά απούσα.
Η στάση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το κλίμα που επικρατεί σε άλλους τοπικούς φορείς. Θυμίζουμε ότι ο Δήμος Μυτιλήνης και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχουν εκφράσει ξεκάθαρη και τεκμηριωμένη αντίθεση στην κατασκευή της υπερδομής. Ήδη από τις 25 Νοεμβρίου 2024, το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης αποφάσισε – με ευρεία πλειοψηφία – την ανάκληση της αρχικής έγκρισης του 2021 για την κατασκευή του κέντρου, ζητώντας παράλληλα το οριστικό κλείσιμο του ΚΥΤ Καρά Τεπέ και τη δημιουργία μόνο μίας μικρής δομής πρώτης καταγραφής.
Μάλιστα ο Δήμος Μυτιλήνης προσέφυγε και εκείνος στη Δικαιοσύνη μαζί με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η οποία είχε ήδη προσφύγη στο ΣτΕ. Επιπλέον, η νέα διοίκηση της ΔΕΥΑΛ υπό τον Παναγιώτη Βάλεση απέσυρε την υποστήριξή της στο σχέδιο για μονάδα αφαλάτωσης, μια απόφαση της προηγούμενης διοίκησης που είχε παρουσιαστεί ως υποσχεθέν «αντισταθμιστικό όφελος» για την αποδοχή της υπερδομής.
Και ενώ άλλοι τοπικοί φορείς θέτουν εμπόδια στην προώθηση ενός έργου που χαρακτηρίζουν «περιβαλλοντική και κοινωνική απειλή», η δημοτική αρχή του Ταξιάρχη Βέρρου επιλέγει τη σιωπή, ακόμη και σε απλά ερωτήματα.
Η στάση αυτή δεν είναι νέα. Η ίδια δημοτική αρχή έχει αρνηθεί επανειλημμένα επί τέσσερα χρόνια να φέρει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της υπερδομής στη Βάστρια, παρότι υπήρχαν επίμονες εκκλήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης. Μόνο στις 20 Ιανουαρίου 2025 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σχετική συνεδρίαση, κατά την οποία ο δήμαρχος Βέρρος, σύμφωνα με τα όσα έγιναν τότε γνωστά ,φέρεται να δήλωσε: «Εγώ δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη για τη μη λειτουργία της δομής, γιατί δαπανήθηκαν πάνω από 80 εκατ. ευρώ και μπορεί να μας τα ζητήσει η Ε.Ε.»
Πρόκειται για μια τοποθέτηση που περισσότερο νομιμοποιεί το έργο εκ των υστέρων, παρά αντανακλά τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών της Λέσβου που έχουν σταθερά και επανειλημμένα εκφραστεί ενάντια στην εγκατάσταση μιας υπερδομής-φυλακής.
Και καθώς η κοινή γνώμη παρακολουθεί με ανησυχία, οι τεχνικές εργασίες προχωρούν κάτω από απόλυτη σιωπή και έλλειψη ενημέρωσης. Όμως η σιωπή δεν είναι ουδέτερη. Όταν αφορά κρίσιμα ερωτήματα δημόσιας πληροφόρησης, η αποφυγή απάντησης ισοδυναμεί με αποδοχή – και ίσως, με συνενοχή.
Τελικά, ποιος έδωσε το πράσινο φως; Το ερώτημα παραμένει.Έδωσε ή όχι ο Δήμος Δυτικής Λέσβου την άδεια για τις εκσκαφές; Η έλλειψη επίσημης απάντησης ενισχύει την αίσθηση ότι κάτι υπόγειο – όχι μόνο καλώδιο – διαμορφώνεται στη Βάστρια. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν. Ο Δήμος έχει υποχρέωση να απαντήσει.