× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Διασχίζοντας τους πολιτισμούς μέσω της τροφής

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθ. Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Παν/μιο Αιγαίου

Δημοσίευση 21/7/2025

Διασχίζοντας τους πολιτισμούς μέσω της τροφής
' χρόνος ανάγνωσης

Η αναγνώριση της πολιτισμικής διάστασης της τροφής βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σύνθετης δράσης που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου στην Άναξο, από τις 25 έως τις 27 Ιουλίου.

Η δράση συσχετίζει το γαλλικό κινηματογράφο που εστιάζει στην τροφή με συζητήσεις γύρω από την πολιτισμική ταυτότητα των υλικών της τροφής και τη δημιουργική τους ένταξη στον κόσμο της γεύσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η υλοποίηση της δράσης συνθέτει την εργώδη παρουσία της Επίτιμης Πρέσβειρας της Γαλλίας στο προξενικό γραφείο της Μυτιλήνης, Σοφίας Μπαρουτσάκη-Τσιριγώτη, της Προέδρου του Συλλόγου Ελαίας Νήσος Λέσβος Φωτεινής Τιρπιντήρη, της επιμελήτριας και τ. Διευθύντριας του ΕΛΓΟ, Ελένης Μαλούπα και της Καθ. Αναστασίας Ζήση, Διευθύντριας του μεταπτυχιακού Εφαρμοσμένη-Κλινική Κοινωνιολογία και Τέχνη με την ευγενική και καθοριστική συμβολή του ΙγνάτηΧαλκιώτη, ψυχή του Κουρσάρου στην Άναξο.

Το πολυδιάστατο τριήμερο θα πραγματοποιηθεί σχεδόν ένα μήνα μετά την ανάδειξη και τη διαφύλαξη ενός ιδιαίτερου τοπικού προϊόντος, της παραδοσιακής βασιλόπιτας Αγιάσου από τη Διεύθυνση της Άυλης Πολιτισμικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο σχετικής πρότασης την οποία υπέβαλε ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Αγιασωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια αναγνώριση που προστίθεται σε αυτή του χαλβά της Αγιάσου, ως επίσης, στοιχείου της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Και τι σημαίνει άυλη πολιτισμική κληρονομιά; Σημαίνει το ίζημα μιας σοφίας που έχει δημιουργηθεί από την ένωση των ανθρώπων που δένονται μεταξύ τους από κοινές ιστορίες, σημασίες και πρακτικές.

Για τις /τους κουζινογράφους και κουζινόφιλους, η Τέχνη του κινηματογράφου έχει δώσει στο σινεφίλ κοινό απολαυστικές στιγμές στη Μεγάλη Οθόνη που, κυρίως, πραγματεύονται ερωτήματα, όπως: Πώς η τροφή ενώνει τους ανθρώπους; Πώς η τροφή χωρίζει τους ανθρώπους; Τέτοια ερωτήματα κέντρισαν και την δική μας προσπάθεια να συνδέσουμε την εικόνα με την πρακτική συμβάλλοντας σε έναν πολύπλευρο διάλογο γύρω από την τροφή.

Η Βάσω Καραπιπέρη- Αλατζά στο βιβλίο της Κάποτε στη Μυτιλήνη, στα Λαδάδικα παραδίδει μια λεπτομερή καταγραφή της ιστορίας της εμπορικής δραστηριότητας του λεσβιακού ελαιολάδουπου ακμάζει από τα 1900 και μέσω των ποικίλων τεκμηρίων, που η ερευνήτριαακάματα έχει συγκεντρώσει, γνωρίζουμε πώς το λεσβιακό λάδι είχε κατακτήσει τη Γαλλία. Ο Απόστολος Σημαντήρης, ο οποίος διατέλεσε υποπρόξενος της Γαλλίας στη Λέσβο το 1912, πέτυχε μέσω της διορατικής του στάσης και των εμπορικών δικτύων να κάνει διάσημα τα προϊόντα της Λέσβου, φρούτα, βελανίδια, λάδι, και ρητίνη στη Γαλλία και αυτή η πρωτοπορία κατέστησε κάποτε το Αγρόκτημα της Αχλαδερής έναν ισχυρό οικονομικό πρωταγωνιστή της οικονομικής ζωής του νησιού.

Οι πρώτες ύλες σημαδεμένες από τον τόπο και τους ανθρώπους που τις καλλιέργησαν γίνονται πρεσβευτές ενός πολιτισμού και η γεύση ένας κώδικας προς μια συνάντηση πολιτισμών. Καλώς ορίσετε!

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η αλήθεια για την χορήγηση ενισχύσεων σε βοσκοτόπια χωρίς ζώα

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, μέλος του Αγροτικού Γραφείου της Νέας Αριστεράς
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 23/7/2025

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας!
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Υπεύθυνη «απεριόριστα και εις ολόκληρον»

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ,Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Οσμή καπνού στη Μυτιλήνη από τις πυρκαγιές στην Τουρκία

Δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν σε πολλές επαρχίες της Τουρκίας την Τρίτη, ιδίως στο Τσανάκκαλε, την Εντίρνε (Αδριανούπολη) και την Κόνια (Ικόνιο)
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μνήμη Στράτη Μυριβήλη

Γράφει ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Α. ΓΕΩΡΓΑΣ, εκπαιδευτικός - συγγραφέας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Ενέργειες από την Τουρκία για αναγνώριση της ξυλοναυπηγικής στην Αυλη Κληρονομιά της UNESCO

Η πρόεδρος του «Πόλιον» Μυρσίνη Βαρτή Ματαράγκα παρουσιάζει το έργο για τους τελευταίους μαστόρους των ταρσανάδων και καλεί την πολιτεία να δράσει πριν να είναι αργά
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σε πλήρη κατάρρευση οι δομές δημόσιας ψυχικής υγείας σε Σάμο, Ικαρία, Φούρνους Κορσεών

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Γιατρός, πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου(2003-2010)
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μια ωραία ατμόσφαιρα…

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κατάθεση ψυχών στου Βρανά

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΠΟΛΛΑΤΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Για το πρόβλημα υδροδότησης στον Πολιχνίτο: Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό – όχι εμπόρευμα

Γράφει ο ΓΙΩΩΡΓΟΣ ΣΥΚΑΣ, Δημοτικός Σύμβουλος Δυτικής Λέσβου με τη Λαϊκή Συσπείρωση