«Φαραωνικό έργο χωρίς καμία περιβαλλοντική μελέτη»
Ανακοίνωση από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου για το φράγμα Τσικνιά
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/7/2025

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου διαπιστώνοντας το τεράστιο πρόβλημα που προκύπτει για τον πρωτογενή τομέα στο ευρύτερο λεκανοπέδιο της Καλλονής με τη δημιουργία του φράγματος του Τσικνιά, καταγγέλλει την κυβέρνηση για τη προχειρότητα του σχεδιασμού, τη Περιφέρεια και το Δήμο Δυτικής Λέσβου για την εκκωφαντική σιωπή και αδιαφορία τους στο εν λόγω έργο. Που δηλώνουν, χωρίς να ντρέπονται, ότι δεν είναι δικό τους το έργο ή δεν είναι ενήμεροι… Λες και γίνεται σε άλλο πλανήτη και όχι στον τόπο που διοικούν.
‘Ένα φαραωνικό φράγμα χωρητικότητας 14,5 εκ. κυβικών χωρίς καμία απολύτως περιβαλλοντική μελέτη. Που ενώ πριν δεκαετίες είχε μελετηθεί ως αρδευτικό φράγμα 7 εκ. κυβικών, τώρα το μετέτρεψαν σε έργο ύδρευσης για την πόλη της Μυτιλήνης, της Καλλονής και της Αγίας Παρασκευής, με υπερδιπλασιασμό της χωρητικότητας, άρα και των κινδύνων. Για να καλύπτει, λένε οι καινούργιοι (ακριβοπληρωθέντες) μελετητές, «τις υδρευτικές ανάγκες 270.000 ατόμων, που μέχρι το 2053 ο αριθμός αυτός θα εκτοξευθεί …στις 350.000 άτομα» (!!!). Αυτή είναι η σοβαρή…επιστημονική πρόβλεψη των μελετητών του έργου…
Ένα έργο που αφήνει αναπάντητο ποιους τελικά θα ευνοήσει και ποιους θα ξεκληρίσει. Το ποιόν θα ξεκληρίσει έγινε ορατό αυτές της μέρες με την επέλαση των μηχανημάτων έργου σε κτηνοτροφικές μονάδες με εγκαταστάσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και όνειρα ζωής για το πρωτογενή τομέα. Αφού οι απαιτούμενες εκτάσεις, πενταπλασιάστηκαν σε σχέση με την παλιά μελέτη του αρδευτικού φράγματος. Χωρίς καμιά προειδοποίηση απαιτούν την απομάκρυνση άμεσα των εκτροφών. Χωρίς τη παραμικρή αποζημίωση, ούτε για τη μεταφορά των εγκαταστάσεων και αιγοπροβάτων, ούτε για την αναγκαία κατεδάφιση ποιμνιοστασίων , αρμεκτηρίων και την αχρήστευση του σχετικού εξοπλισμού. Αυτό σημαίνει ξεκλήρισμα, αφανισμό, ανεργία για τους νέους αγρότες, που είχαν τα κότσια και το μεράκι κάτω απ’ αυτές τις αντίξοες συνθήκες για το πρωτογενή τομέα να επενδύσουν σ’ αυτόν, κόντρα σε μια αντιαγροτική πολιτική, όχι μόνο αυτής της κυβέρνησης. Που παλεύουν να μείνουν στο τόπο τους, παράγοντας φτηνά και ποιοτικά προϊόντα.Πάνω από 5000 αιγοπρόβατα ξεκληρίζονται (αιγοπρόβατα πραγματικά και όχι τύπου «φραπέ»). Οι δικαιούμενες νόμιμες επιδοτήσεις χάνονται, χωρίς καμία απολύτως πρόβλεψη αποκατάστασης της τεράστιας οικονομικής ζημιάς των αγροτοκτηνοτρόφων. Και με εύλογες ανησυχίες, ελλείψει περιβαλλοντικής μελέτης, για το οικολογικό σύστημα του κόλπου Καλλονής, αλλά και για την ίδια την κωμόπολη της Καλλονής..
Τελικά ο σχεδιασμός ενός έργου γίνεται για το συμφέρον των πολλών όπως λένε, θυσιάζοντας μια μερίδα της κοινωνίας και αν είναι προς όφελος των πολλών ας μας πούνε πιο θα είναι αυτό. Γιατί αν είναι να έχουν οι πολλοί πρόσβαση σε φτηνό και ποιοτικό νερό ΝΑΙ! Αν είναι όμως να πει ο λαός του νησιού μας το νερό νεράκι και οι εργολάβοι να θησαυρίζουν είναι άλλο πράγμα. Και πολύ φοβόμαστε, ότι για να «καθαριστεί» αυτό το νερό του Τσικνιά, στον οποίο καταλήγουν τα αστικά βοθρολύματα οικισμών της περιοχής, και να γίνουν πόσιμο νερό («άριστης ποιότητας», όπως λένε οι κυβερνητικοί παράγοντες), θα αναγκαστεί ο πολίτης να βάλει βαθιά το χέρι στη τσέπη. Αφού η ΔΕΥΑΛ θα πρέπει να πενταπλασιάσει, τουλάχιστον, τα τέλη της ύδρευσης για να καλύψει το λειτουργικό κόστος..
Η Ομοσπονδία θα στηρίξει τον αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων που πλήττονται άμεσα απ’ αυτές τις απαλλοτριώσεις και θα σταθεί δίπλα στις όποιες μορφές διεκδίκησης αποφασίσουν οι αγροτικοί σύλλογοι Αγίας Παρασκευής και Καλλονής.