× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ασθμαίνοντας» και ο αεροπορικός Μάιος

Μόλις 4.822 ταξίδεψαν από και προς το «Οδυσσέας Ελύτης» τον προηγούμενο μήνα, αναμενόμενα, λόγω του περιορισμού στις μετακινήσεις

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ Δημοσίευση 9/6/2020

«Ασθμαίνοντας» και ο αεροπορικός Μάιος

Αυτό που ξεκίνησε ως κάτι πρωτόγνωρο στα τέλη Μαρτίου, με την απότομη παύση στην πλειοψηφία των αεροπορικών πτήσεων, λόγω του κορονοϊού και των μέτρων περιορισμού που εφαρμόστηκαν παγκοσμίως στα αεροδρόμια, συνεχίστηκε τον Απρίλιο και επεκτάθηκε ως ένα βαθμό και τον Μάιο, με το αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» να βιώνει το δεύτερο χειρότερο απολογισμό του μέσα στο 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τις πτήσεις από το εξωτερικό να βρίσκονται ακόμα σε απαγόρευση για τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας μας, οι μόνες πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν εντός του Μαΐου ήταν εντός Ελλάδας, στην αεροπορική σύνδεση της Μυτιλήνης με την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα άλλα νησιά.

Συνολικά, 4.822 επιβάτες εξυπηρετήθηκαν στον «Οδυσσέας Ελύτης» στη διάρκεια του προηγούμενου μήνα, σε σύνολο 134 πτήσεων από και προς τη Μυτιλήνη. Εκείνο που έχει ένα στατιστικό ενδιαφέρον, είναι κατά τον Απρίλιο οι συνολικές πτήσεις ήταν πάνω-κάτω ίδιες (130), ωστόσο ο αριθμός των επιβατών που ταξίδεψαν ήταν μόλις 1.197.

Ασφαλώς, οι συγκρίσεις με το 2019 είναι απογητευτικές, ωστόσο δεδομένων των συνθηκών μοιάζουν άκρως αναμενόμενες. Πέρυσι, σε ολόκληρο τον Μάιο πραγματοποιήθηκαν 453 πτήσεις εσωτερικού και 117 πτήσεις εξωτερικού (αφίξεις και αναχωρήσεις μαζί), με τη σχετική μείωση να ξεπερνά το 70% στις μετακινήσεις εντός Ελλάδας και το 100%, όπως είναι εύκολα αντιληπτό, στα τσάρτερ από την Ευρώπη. Η συνολική μείωση στην επιβατική κίνηση αγγίζει το -89,5% εντός του Μαΐου και από την αρχή του 2020 είναι στο -51,9% στο πρώτο πεντάμηνο του έτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεδομένου ότι πτήσεις από την Ευρώπη θα επιτραπούν στα περιφερειακά αεροδρόμια από την 1η Ιουλίου, εφόσον δεν αλλάξει κάτι δραματικά στη σχετική οδηγία της πολιτείας (ως τις 15 Ιουνίου προσγειώνονται μόνο στο «Ελ. Βενιζέλος» της Αθήνας κι από 16 Ιουνίου θα επιτραπούν και στο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης), μοιάζει αδύνατο να επέλθει ισορροπία εντός του Ιουνίου ως προς την επιβατική κίνηση (αφίξεις - αναχωρήσεις) στο «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης.

Πάντως, οι πτήσεις εσωτερικού έχουν ήδη αυξηθεί στις πρώτες ημέρες του Ιουνίου και μάλιστα με πολύ μεγαλύτερη πληρότητα σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Δείγμα ενθαρρυντικό, που μένει να ακολουθηθεί -ως ένα βαθμό- και από τις πτήσεις εξωτερικού από τον επόμενο μήνα.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης