× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Αλλάξτε ρότα, αλλιώς θα κάνουμε νέα προσφυγή»

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για το έργο της αποκατάστασης των ζημιών στη Νυφίδα, με τον δημοτικό σύμβουλο Στρατή Αλεξίου να σηκώνει το... γάντι που πέταξε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ Δημοσίευση 27/6/2020

«Αλλάξτε ρότα, αλλιώς θα κάνουμε νέα προσφυγή»

Μπορεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου να απέρριψε την προσφυγή τη δημοτικής παράταξης «Ξεκινάμε», αναφορικά με το έργο της αποκατάστασης των ζημιών στη Δ.Ε. Πολιχνίτου, μετά τη χειμωνιάτικη θεομηνία, ωστόσο απ' ότι φαίνεται θα υπάρξουν κι άλλα «επεισόδια» στο... σίριαλ της εναρξης των εργασιών στην πληγείσα περιοχή, που έχει χαρακτηριστεί και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, απηυδισμένος από τις συνεχείς καθυστερήσεις λόγω της προσφυγής, ήταν ιδιαίτερα επικριτικός τις προηγούμενες ημέρες κατά της παράταξης του Νίκου Χήρα.

Με προσωπική του παρέμβαση στο «Ν» ο δημοτικός σύμβουλος  Στρατής Αλεξίου σήκωσε το... γάντι, απαντώντας σε όσα καταλογίζει ο Δήμαρχος στην παράταξη «Ξεκινάμε», εμμένοντας στην επαναφορά του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο για την εκ νέου συζήτησή του, προαναγγέλοντας μέχρι και προσφυγή στην Ειδική Επιτροπή του Άρθρου 152 του Νόμου Ν3463/206, με κίνδυνο ακόμα και να χαθεί η χρηματοδότηση των 905.000 ευρώ, που δόθηκαν στον Δήμο Δυτικής Λέσβου από το Υπουργείο Υποδομών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Για άλλη μια φορά δυστυχώς, ο δήμαρχος προσπαθεί με κορώνες και βρισιές να παραποιήσει τα γεγονότα και την πραγματικότητα για λόγους εντυπώσεων. Δεν μπορούσαμε να αφήσουμε αναπάντητα, αυτά που μας καταλογίζει ούτε να συγκαταλέξουμε τους εαυτούς μας με την σιωπή μας στο ακροατήριο του», επισημαίνει αρχικά με παρέμβασή του στο «Ν» ο δημοτικός σύμβουλος Στρατής Αλεξίου.

Απαντώντας σε χαρακτηρισμούς του Ταξιάρχη Βέρρου σε μια ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, περί «λασπολόγων και "δολοφόνων" της ηθικής και της εντιμότητας των "αντιπάλων"», (σ.σ. αν και πιθανότατα ο Δήμαρχος αναφέρεται σε μη αιρετούς, που έδωσαν αρνητική δημοσιότητα στο όλο ζήτημα), ο κ. Αλεξίου προσθέτει: «Λασπολόγοι και δολοφόνοι της ηθικής δεν είναι αυτοί που με τις προτάσεις τους για την δημοπράτηση των έργων, επιδιώκουν να ενημερωθούν όλοι οι εργολάβοι με την δημοσίευση της προκήρυξης, επιδιώκουν να πετύχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες εκπτώσεις προς όφελος των δημοτών και εν τέλει του δημοσίου χρήματος. Είναι βαριές εκφράσεις Δήμαρχε, ούτε καν στις ανταποδίδουμε γιατί εν τέλει αυτός που τις ξεστομίζει δείχνει τον πανικό του, υποβαθμίζοντας από μόνος του τους θεσμούς που εκπροσωπεί».

Ως προς την απόφαση της ΑΔΑ, στην ουσία της, ο κ. Αλεξίου επισημαίνει πως η επιλογή της προσφυγής προς την Αποκεντρωμένη ήταν μια συνειδητή επιλογή, παρότι ο συντονιστής είναι αναρμόδιος να αποφανθεί, «θέλοντας να υπάρξει μια γρήγορη απόφαση και να δρομολογηθούν στη συνέχεια τα έργα, αφού κάθε άλλη σχετική διαδικασία θα ήταν χρονοβόρα». Μάλιστα, εξέφρασε την πικρία του και προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, λέγοντας πως «θεωρούμε ότι η Αριθμ. 80/200/2020 προσβάλλεται και επί της διαδικασίας, κάτι που αγνόησε
η ΑΔΑ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διευκρινίζει επίσης ο κ. Αλεξίου, πως επί της ουσίας η ΑΔΑ έκρινε πως το υπό εξέταση αντικείμενο της προσφυγής ήταν οι δημόσιες συμβάσεις, για τις οποίες προβλέπεται η δυνατότητα άσκησης προδικαστικής προσφυγής ενώπιον της αρμόδιας αρχής». Και προανήγγειλε ότι θα ακολουθήσει νέα προσφυγή, «εάν δεν αλλάξετε ρότα», με αποτέλεσμα στο τέλος «ακόμα και να χαθούν τα χρήματα, αλλά δεν θα φταίμε εμείς». Ζητάει, δε, από τη δημοτική αρχή να προχωρήσει σε «ανάκληση πρακτικών και δημοσίευση της προκήρυξης», επισημαίνοντας πως τότε «θα υπάρξει συναίνεση σε ότι μας ζητηθεί προς αυτή την κατεύθυνση».

«Σας παροτρύνουμε εδώ και καιρό να ανακαλέσετε τα δυο πρακτικά δημοπράτησης για αποκατάσταση αγροτικών και δημοτικών οδών εκτός της παραλιακής της Νυφίδας, τα οποία ψηφίσαμε -όπως τονίζουμε στο υπόμνημα που καταθέσαμε στην οικονομική και είναι αναρτημένο στο Διαύγεια 17/06/20, παρόλες τις ενστάσεις μας», διευκρινίζει ο κ. Αλεξίου, κατηγορώντας τον Ταξιάρχη Βέρρο πως «εσείς ερμηνεύσατε ότι δεν ψηφίσαμε και αλλοιώνετε, όπως συνηθίζετε, εντέχνως τις αποφάσεις για να συκοφαντείτε». Πρόσθεσε μάλιστα πως «τα άλλα δυο τα ανακαλέσατε μόνοι σας μετά την ενημέρωση του Υπουργείου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εν συνεχεία, ο κ. Αλεξίου απαντά και προς το σχετικό δημοσίευμα του «Ν», διερωτώμενος πού ακριβώς αναφέρει η σχετική απόφαση της ΑΔΑ ότι η προσφυγή της δημοτικής παράταξης «Ξεκινάμε» απορρίπτεται ως απαράδεκτη.

Επιχειρηματολογώντας πως «αντιθέτως λέει ότι απαραδέκτως ασκούν την εν λόγω διοικητική προσφυγή ενώπιον αναρμόδιου οργάνου».

Στο ρεπορτάζ του «Ν» από την περασμένη Τετάρτη (24/6) γράφτηκε ότι μετά την απορριπτική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, δίνεται η εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν άμεσα και πριν τη λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης (6 Ιουλίου 2020) στις απαραίτητες εργασίες στη Δ.Ε. Πολιχνίτου. Πρόκειται για εξάλλου για ειλημμένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Δυτικής Λέσβου, εδώ και αρκετούς μήνες, λόγω του κατεπείγοντος, ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές στην ευρύτερη περιοχή.

Φυσικά, αν η δημοτική παράταξη «Ξεκινάμε» προχωρήσει -όπως ισχυρίζεται ο κ. Αλεξίου- σε νέα προσφυγή, τότε είναι πολύ πιθανό να μπλοκαριστούν εκ νέου οι όποιες διαδικασίες αναμένεται να ακολούθησουν, μέχρι να ξεκαθαρίσει η τύχη της.

Κλείνοντας ο κ. Αλεξίου αναφέρει «μηδένα προς του τέλους μακάριζε κύριε Δήμαρχε», κάνοντας μια νύξη και για το δημοτικό συμβούλιο. «Τους λασπολόγους και τους μύωπες, αυτούς που θέλουν ψυχοφάρμακα και πολλά άλλα, τους εκλιπαρείτε και θα τους εκλιπαρείτε στο μέλλον για να έχετε την πλειοψηφία».

Όσο για την τύχη του έργου της αποκατάστασης των ζημιών στη Δ. Ε. Πολιχνίτου, ο Αλεξίου αναφέρει: «Εν τέλει, αν τα αρμόδια όργανα αποφανθούν ότι σωστά πράξατε με τον τρόπο ανάθεσης που επιλέξατε, να λειτουργήσετε μέχρι το τέλος της θητείας σας με απευθείας αναθέσεις, όπως και αρχίσατε. Εμείς έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας ότι πράξαμε τα δέοντα.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες