× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Απροστάτευτοι στη φωτιά, μέσα καλοκαιριού!

Ακαθάριστοι αγροτικοί δρόμοι και μονοπάτια- Καμπάνα κινδύνου κρούει η Δασική Υπηρεσία ενημερώνοντας και την Εισαγγελία για όσα δεν έχουν γίνει ακόμα, Ιούλιο μήνα, σχετικά με την πυροπροστασία

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ Δημοσίευση 7/7/2020

Απροστάτευτοι στη φωτιά, μέσα καλοκαιριού!

Παρότι η Λέσβος έχει… καεί, ξανά και ξανά, στο πρόσφατο παρελθόν, το γεγονός πως μέχρι σήμερα είναι ελάχιστες οι παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στις δασικές εκτάσεις του νησιού μας, δεν φαίνεται να συγκινεί ιδιαίτερα την τοπική αυτοδιοίκηση α’ βαθμού. Sos εκπέμπει η Δασική Υπηρεσία, σε σχετικό της έγγραφο προς τους Δήμους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, κοινοποιώντας μάλιστα το περιεχόμενο του και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως επισημαίνεται σε αυτό, διανύοντας τον μήνα Ιούλιο, θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό οι απαραίτητες εργασίες για την πυροπροστασία, με καθαρισμό αγροτικών δρόμων, μάζεμα κλαδιών και άνοιγμα μονοπατιών για τα πεζοπόρα τμήματα, ώστε η Λέσβος να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για παν ενδεχόμενο. Επί της ουσίας, μόνο ο Δήμος Δυτικής Λέσβου ξεκίνησε παρεμβάσεις, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή των Παρακοίλων, ωστόσο στο Δήμο Μυτιλήνης επιλέγουν να παίξουν… με τη φωτιά!

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη Απριλίου το Υπουργείο Εσωτερικών κατένειμε συνολικά 16,9 εκατ. ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους του έτους 2020 σε 326 Δήμους της χώρας, για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας, με τον Δήμο Δυτικής Λέσβου να βάζει στα ταμεία του 204.700 ευρώ και τον Δήμο Μυτιλήνης το ποσό των 159.300 ευρώ. Μια κατανομή, που βασίζεται στις ειδικές συνθήκες κάθε περιοχής, την έκταση και φυσικά την επικινδυνότητα βάσει της εμπειρίας προηγούμενων χρόνων.

Από τη στιγμή που πρόκειται για πιστώσεις, οι οποίες πρέπει βάσει της νομοθεσίας να διατεθούν αποκλειστικά σε δράσεις πυροπροστασίας, κατόπιν συνεννόησης με τις Πυροσβεστικές και Δασικές Υπηρεσίες, θα περίμενε κανείς να υπάρχει έγκαιρος σχεδιασμός από τους δύο Δήμους και ήδη, αφού βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, να έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών. Και αν στον Δήμο Δυτικής Λέσβου έχουν βγει τα μηχανήματα στο δάσος, προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι στο Δήμο Μυτιλήνης δεν έχει πραγματοποιηθεί η παραμικρή παρέμβαση πυροπροστασίας ως τώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς, πως η δημοτική αρχή Κύτελη προχώρησε αρχές Μαΐου στην πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για 4 μήνες, και συγκεκριμένα 17 ατόμων, μεταξύ των οποίων ενός πολιτικού μηχανικού ΠΕ (!), δύο οδηγών ΔΕ, δύο χειριστών μηχανημάτων ΔΕ και 12 εργατών ΥΕ «προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι κατεπείγουσες εποχικές και πρόσκαιρες ανάγκες του δήμου Μυτιλήνης κατά την αντιπυρική περίοδο», είναι απορίας άξιο το πότε σκοπεύουν να ξεκινήσουν εργασίες στις δασικές εκτάσεις, αλλά και τι ακριβώς κάνουν ως σήμερα όσοι προσλήφθηκαν.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι τα προηγούμενα χρόνια ο τ. Δήμος Λέσβου ξεκινούσε τις σχετικές παρεμβάσεις το αργότερο στα μέσα Μαΐου, έχοντας προχωρήσει το πολύ σε 5-7 προσλήψεις για τις απαραίτητες εργασίες, που αφορούσαν όμως ολόκληρο το νησί. Σύγκριση, που όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της και η δημοτική παράταξη «Με Πυξίδα τον Πολίτη» προκαλεί ερωτηματικά, ζητώντας απαντήσεις από τον Δήμαρχο Μυτιλήνης τόσο γύρω από τον προγραμματισμό των παρεμβάσεων πυροπροστασίας και πυρασφάλειας, όσο και για το αντικείμενο απασχόλησης των 17 προσληφθέντων από τον Δήμο για το σκοπό αυτό.

Γνωστοποιώντας τις διαπιστώσεις της και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, η Δασική Υπηρεσία θέτει ουσιαστικά προ των ευθυνών τους πρωτίστως τον Δήμο Μυτιλήνης και δευτερευόντως τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, αφού γίνεται πλέον ευρέως αντιληπτό ότι για πρώτη φορά στα χρονικά έχουν καθυστερήσει τόσο πολύ οι απαραίτητες παρεμβάσεις, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο τους πνεύμονες πρασίνου του νησιού μας.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συσκέψεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο οδικός άξονας Αγίας Παρασκευής – Πέτρας και η αξιοποίηση του Σάρλιτζα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξηση των πόρων της ΚΑΠ ζητά η Νέα Αριστερά

Δείτε εδώ ολόκληρο το πλαίσιο των προτάσεων του κόμματος για την αναθεώρηση της ΚΑΠ αλλά και του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας.
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πέθανε ο 27χρονος Γιώργος Βογιατζής

Στον ντόπιο, φοιτητή και μεταπτυχιακό του Τμήματος Ωκεανογραφίας εύχονται «καλό ταξίδι στους Ωκεανούς των Ουρανών»
ΧΩΡΙΑ

Πένθος στη Μόρια

Εφυγε από τη ζωή η 49χρονη Ολγα Τακτικού
ΧΩΡΙΑ

«Όχι στην ιδιωτικοποίηση του Φράγματος Ερεσού»

Ανακοίνωση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Πρωτοβουλία Ερεσού»
ΧΩΡΙΑ

Με επιτυχία η εθελοντική αιμοδοσία στον Παλαιόκηπο της Γέρας

«Η Κοινότητα ενωμένη για τη Ζωή και την Αλληλεγγύη» δηλώνει ο πρόεδρος της Κοινότητας Ευστράτιος Καραβασίλης
ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πρόγραμμα επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Λέσβο

Την Παρασκευή σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες προσγειώνεται στη Μυτιλήνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεία του υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σταϊκούρα και του βουλευτή Χαράλαμπου Αθανασίου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αντικατάσταση των φωτιστικών στην πλατεία Δημαρχείου της Αγιάσου

Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Αθανασίου με Κολοκοτρώνη

Ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας συζήτησε με τον νέο Στρατηγό της 98 ΑΔΤΕ σημαντικά θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία και την ασφάλεια της περιοχής μας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση»

Σύσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης Μυτιλήνης του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι