× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αυτοψία σε Ψαρά και Χίο

Πυροσβεστική και Πολιτική Προστασία στο πόδι

Δημοσίευση 9/7/2020

Αυτοψία σε Ψαρά και Χίο

Με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της 6ης Ιουνίου στα Ψαρά, πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουνίου αυτοψία στις πληγείσες περιοχές  από τον Αρχιπύραρχο, Περιφερειακό Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνο Θεοφιλόπουλο, τον Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Δημήτρη Μαλλιαρό, και τον Επιπυραγό ε.α και Πρόεδρο του Σωματείου Εθελοντών Πυροσβεστών Νήσου Λέσβου (Σ.Ε.ΠΥ.Ν. Λ)., Παναγιώτη Καμπά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολούθησε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Βρατσάνο Κωνσταντίνο, Δήμαρχο του Δήμου Ψαρών με τον οποίο συζητήθηκαν τα προβλήματα πυρασφάλειας και πυροπροστασίας της Νήσου. Έγινε αυτοψία στο σύνολο σχεδόν του νησιού προκειμένου να εντοπιστούν οι κατάλληλες εκείνες θέσεις για την τοποθέτηση δεξαμενών νερού για την τροφοδοσία των Πυροσβεστικών Οχημάτων καθώς και   της  εξέτασης δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών. Επιπλέον στόχος της επίσκεψης ήταν και η διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας εθελοντικής ομάδας πυρασφάλειας-πυροπροστασίας του νησιού. Έτσι, διοργανώθηκε συνάντηση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Ψαρών με τη συμμετοχή των ενεργών πολιτών όπου από τον κ. Θεοφιλόπουλο παρουσιάστηκαν ολοκληρωμένες προτάσεις για την θωράκιση της νήσου καθώς εντοπίστηκαν και συγκεκριμένα προβλήματα τα οποία χρήζουν άμεσης επίλυσης. Από τον κ. Μαλλιαρό Δημήτριο παρουσιάστηκαν οι πρωτοβουλίες της Περιφερειακής Αρχής και ο υφιστάμενος σχεδιασμός δράσεων Πολιτικής Προστασίας και ακολούθησε προβολή των δράσεων των Εθελοντικών Ομάδων της ν. Λέσβου με σκοπό να αποτελέσει η όλη διαδικασία μια καλή πρακτική. Από τον κ. Καμπά αναλύθηκαν τα βήματα εκείνα, τόσο από νομικής άποψης όσο και από άποψης εκπαιδευτικής διαδικασίας, που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε τελικά τα Ψαρά να αποκτήσουν τη δικής τους ομάδα εθελοντισμού.

Την επόμενη μέρα έγινε η ακτοπλοϊκή μετάβαση στη Χίο όπου έλαβαν χώρα αρκετές συναντήσεις με φορείς και εμπλεκόμενους σε θέματα πυρασφάλειας-πυροπροστασίας. Σε πρώτη φάση πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον κ. Παντελή Μπουγδάνο, Αντιπεριφερειάρχη Χίου και θίχτηκαν ζητήματα σχεδιασμού και της περεταίρω ενίσχυσης της Χίου με μέσα και εξοπλισμό . Επιπλέον, αναλύθηκε η περίπτωση επανασχεδιασμού της επιχειρησιακής δυνατότητας των φορέων για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Σε δεύτερο επίπεδο πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Χίου με τον οποίο συζητήθηκαν θέματα πυρασφάλειας της Χίου και συναποφασίστηκε η στενότερη συνεργασία τόσο των φορέων της τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και των εθελοντικών ομάδων αφού αποτελούν πυλώνα στήριξης της Π.Υ Χίου. Διερευνήθηκε η δυνατότητα δημιουργίας νέου πυροφυλακίου στη Βόρεια Χίο όπως επίσης και η δυνατότητα ενίσχυσης των υφιστάμενων δυνάμεων πυροπροστασίας που καλύπτουν το Βόρειο τμήμα το οποίο και χαρακτηρίζεται ως και το τμήμα με τη δυσκολότερη προσβασιμότητα. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο χώρο φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στη ΒΙΑΛ όπου διαπιστώθηκαν σοβαρότατες ελλείψεις υποδομών πυρασφάλειας, εντοπίστηκαν κίνδυνοι έναρξης πυρκαγιάς και γενικότερα προτάθηκαν οι απαραίτητες εκείνες ενέργειες με στόχο τη βελτίωση της παρούσας κατάστασης.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας εκπρόσωποι των εθελοντικών ομάδων Χίου συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου με σκοπό την παρουσίαση των δράσεων τους και των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στο κλιμάκιο της επίσκεψης. Ο Περιφερειακός Διοικητής ΠΥ Βορείου Αιγαίου τους ευχαρίστησε για την προσφορά και το έργο τους και τους διαβεβαίωσε οτι θα  σταθεί αρωγός στην προσπάθεια τους. Ο Δ/ντής Πολιτικής Προστασίας Βορείου Αιγαίου τόνισε ότι οι εθελοντές αποτελούν παράδειγμα για την κοινωνία αλλά και βασικός μοχλός στήριξης του γενικότερου σχεδιασμού της Πολιτείας για την αντιμετώπιση οποιαδήποτε φυσικής η τεχνολογικής καταστροφής. Ο κ. Καμπάς τόνισε την αναγκαιότατα της μεταξύ τους συνεργασίας αλλά και της δημιουργίας ενός δευτεροβάθμιου οργάνου εθελοντικών ομάδων στο Βόρειο Αιγαίο το οποίο θα μπορεί να έχει λόγο και παρουσία. Η συνάντηση έκλεισε με την ευχή όλων για ένα ήσυχο καλοκαίρι χωρίς συμβάντα και με ευόδωση των προσπαθειών.  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Τσουχτερά πρόστιμα για ανασφάλιστα Ι.Χ.

Κλιμακωτά πρόστιμα για τα τέλη κυκλοφορίας προβλέπει νέο νομοσχέδιο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τους νεκρούς της Λήμνου στη Μάχη του Σκρά

Θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Μαΐου, στο κινηματοθέατρο «Μαρούλα»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τουριστική εξωστρέφεια της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης εμφανίσθηκε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» όπου μίλησε για τις δράσεις προβολής και τα μεγάλα πολιτιστικά φεστιβάλ σε Λέσβο και Χίο
ΕΛΛΑΔΑ

Αρχίζει ο Κοινωνικός Τουρισμός 2024

Μέσω πλατφόρμας του gov.gr -Πότε ανοίγει η αίτηση
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στις 7:30 το πρωί αναχωρεί το Aqua Blue

Αλλαγή στην ώρα αναχώρησης του πλοίου λόγω κακοκαιρίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχυροί άνεμοι στο ανατολικό Αιγαίο

Προειδοποιητική ανακοίνωση για τους ναυτιλλόμενους που αφορά την Παρασκευή 10 Μαΐου εξέδωσε το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης
ΕΛΛΑΔΑ

Το τελευταίο αντίο στην Αννα Παναγιωτοπούλου

Συγκίνηση για την σπουδαία ηθοποιό - Συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι αλλά και απλός κόσμος αποχαιρετούν την Άννα Παναγιωτοπούλου
ΕΛΛΑΔΑ

«Τρεις γυναίκες πέθαναν στην Ελλάδα από το εμβόλιο της AstraZeneca»

Σε πάνω από 100 τα περιστατικά των επιπλοκών στη χώρα μας -Δηλώσεις της Καθηγήτριας Επιδημολογίας Αθηνάς Λινού
ΚΟΣΜΟΣ

Ο αθέατος εμπορικός πόλεμος του ελαιολάδου

Ισπανο-Ιταλική διαμάχη για τον έλεγχο της παγκόσμιας αγοράς του υγρού χρυσού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζεται η αύξηση του κόστους των νέων δανείων

Στις 5,78 εκατοστιαίες μονάδες διαμορφώθηκε το επιτοκιακό περιθώριο κέρδους των τραπεζών
ΕΛΛΑΔΑ

56 χρόνια από τη δολοφονία του βουλευτή Γιώργη Τσαρουχά

Ο Σ.Φ.Ε.Α. 1967 - 1974 θα τιμήσει τη μνήμη του, καταθέτοντας στεφάνι στον τάφο του, στα κοιμητήρια Ευαγγελίστριας, την Πέμπτη 9 Μαΐου 2024
ΕΛΛΑΔΑ

Τιμούν την 9η Μαΐου ημέρα της αντιφαστικής νίκης των λαών

Ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα