× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ως εδώ» από την Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου

Στάση εργασίας από τους γιατρούς που ζητούν την άμεση κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/9/2020

«Ως εδώ» από την Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου

Η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου με σημερινή της ανακοίνωση παρεμβαίνει στα όσα λέγονται και ακούγονται το τελευταίο χρονικό διάστημα για την έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού ζητώντας παράλληλα την άμεση κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων που υπάρχουν στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης εξαγγέλοντας στάση εργασίας για την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης αναφέρει τα εξής: «Τον τελευταίο μήνα είμαστε μάρτυρες μιας νέας έξαρσης της πανδημίας COVID-19 στη χώρα για την οποία η κυβέρνηση φέρει καίρια ευθύνη με την υγειονομική συμπεριφορά που επέδειξε από την άρση του lock down και έπειτα όπως:

• Για μήνες μετά την άρση του lock down προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι ‘στο μετρό κολλάει-στο αεροπλάνο δεν κολλάει, στην πλατεία κολλάει στα μπουζούκια δεν κολλάει, από φουκαρά κολλάει από τουρίστα δεν κολλάει’ με σαφή σκοπιμότητα το άνοιγμα της οικονομίας και του τουρισμού.

• Όλο αυτό το διάστημα η κυβερνηση υιοθετεί δια της σιωπής (μερικές φορές και δια του λόγου ορισμένων εκπροσώπων του) τις αντιεπιστημονικές δημόσιες δηλώσεις της κ. Γιαμαρέλλου, αρχιερέων κλπ., ότι δήθεν ο ιός δεν κολλάει με τη μετάληψη που γίνεται με κοινή χρήση του ίδιου κοχλιαρίου από πλήθος ανθρώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

• Τέλος Ιουλίου μαθαίναμε ότι η πληρότητα στην ακτοπλοΐα δε θα αυξηθεί για να ανακοινωθεί λίγες μέρες αργότερα ότι αυξάνεται στο 85%.

• Τελευταίο παράδειγμα η προσπάθεια με καταγέλαστα επιστημονικοφανή επιχειρήματα να υποστηριχθεί πως δήθεν είναι ίδιος ο κίνδυνος μετάδοσης σε μία σχολική αίθουσα με 25-27 μαθητές σε σχέση με μία με 15 μαθητές.

Για όλα τα παραπάνω σαφείς είναι και οι ευθύνες της επιτροπής ειδικών που υποτάσσει την ιατρική επιστήμη σε σκοπιμότητες και προειλημμένες κυβερνητικές αποφάσεις πολλές φορές παραβιάζοντας όχι μόνο την επιστημονική λογική αλλά και την κοινή λογική και δίνοντας δυστυχώς τροφή σε κάθε είδους επικίνδυνη ομάδα συνομοσιολόγων οπαδών υπερφυσικών δοξασιών και αρνητών κάθε έννοιας επιστήμης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Λέσβο δυστυχώς η έξαρση της πανδημία είναι ακόμη εντονότερη. Η μεγάλη αύξηση των φορέων COVID-19 έχει οδηγήσει σε ανάλογη αύξηση των νοσηλευόμενων και των διασωληνωθέντων στο νοσοκομείο μας.

Αυτή η αύξηση όπως είχαμε προειδοποιήσει από την Άνοιξη ακόμη αναδεικνύει με μεγάλη ένταση τις μεγάλες ελλείψεις του νοσοκομείου. Μετά τη σωστή έναρξη της λειτουργίας της κλινικής για επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα COVID-19 δημιουργήθηκαν μεγάλες ανάγκες σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που θα πρέπει να αποκλείουν όσο το δυνατό την ενδονοσοκομειακή μετάδοση.

Για την κάλυψη αυτών ζητάμε από τους νοσηλευτές που ήδη υπερεργάζονταν με δεκάδες οφειλόμενα ρεπό να εξοντωθούν αλλά και πάλι δεν είναι αρκετό οπότε μεταφέρουμε νοσηλευτές από τμήματα που δεν είναι στην ‘πρώτη γραμμή’ όπως οι χειρουργικές κλινικές και τα χειρουργεία δημιουργώντας νέες δυσλειτουργίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλήθεια σε όλους αυτούς τους ασθενείς με τα χρόνια προβλήματα θα τους πούμε να κάνουν ΥΠΟΜΟΝΗ για το 2020 και ίσως το 2021;

Και αν έτσι νομίζετε ότι μπαλώθηκαν οι ελλείψεις γελιέστε. Υπάρχει ήδη μετακίνηση και γίνεται προσπάθεια περαιτέρω μετακίνησης υγειονομικού προσωπικού από τα ΚΥ. Αφαιρούμε έτσι τη δυνατότητα που θα είχαν οι δομές πρωτοβάθμιας υγείας να ελέγχουν τον πληθυσμό και να τον κατευθύνουν αναλόγως αφαιρώντας τουλάχιστον αυτό το βάρος από το νοσοκομείο.

Οι ιατροί του νοσοκομείου που ήδη εφημερεύουν πάνω από το πλαφόν τους θα αναγκαστούν σε περαιτέρω υπερεφημέρευση με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τόσο των ίδιων όσο και των ασθενών.

Η πνευμονολογική κλινική είναι άγνωστο πως θα μπορέσει να εφημερεύσει όλο το μήνα μετά την απόσπαση ενός ιατρού και τη μετακίνηση ενός άλλου στην κλινική COVID-19 ειδικά το Φθινόπωρο και το Χειμώνα που αυξάνονται τα αναπνευστικά νοσήματα.

Άλλωστε η πρόσφατη αεροδιακομιδή, μέσα σε μία μέρα, τριών ασθενών προς διασωλήνωση είναι δείγμα της οριακής λειτουργίας και της έλλειψης εφεδρειών στο νοσοκομείο.

Και όλα αυτά χωρίς να υπάρξουν νέα κρούσματα στο υγειονομικό προσωπικό οπότε ελπίζουμε να μη ζήσουμε σκηνές όπως αυτές στη ΜΕΘ του Αττικού όπου οι ενδείξεις για καραντίνα γίναν ‘λάστιχο’ για να συνεχιστεί η λειτουργία της.

Από την Άνοιξη διεκδικούσαμε επιτακτικά για την οχύρωση του ΕΣΥ:

• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (Προκηρύχθηκαν λίγες εκατοντάδες ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ που ούτε τις συνταξιοδοτήσεις δεν καλύπτουν όταν υπάρχουν ελλείψεις 6000 ιατρών και 25000 νοσηλευτών).

• Μονιμοποίηση συμβασιούχων (Ήδη λήγουν συμβάσεις εν μέσω έξαρσης της πανδημίας γιγαντώνοντας τις ελλείψεις).

• Ένταξη όλων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (Άραγε πόσοι πρέπει να νοσήσουν και να πεθάνουν για να γίνει;).

• Πλήρη ανάπτυξη για δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (Αντίθετα βιώνουμε την αποψίλωση και απαξίωση της).

• Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας – όχι κράτος - χρηματοδότης κλινικαρχών (Διπλασιάστηκε η αποζημίωση της ημερήσιας νοσηλείας στις ιδιωτικές ΜΕΘ και τώρα τους μοιράζουν ζεστό κρατικό χρήμα για τη διενέργεια των τεστ που οι ίδιοι δεν προέβλεψαν όλως τυχαίως να προμηθευτούν).

• Μέσα ατομικής προστασίας για όλους τους υγειονομικούς (Ελπίζουμε να μην τελειώσουν όπως τα τεστ).

• Διενέργεια test σε όλους τους ασθενείς ανεξάρτητα από την αιτία εισαγωγής τους στο νοσοκομείο, καθώς και σε όλο το υγειονομικό προσωπικό προκειμένου να αποφευχθεί η ενδονοσοκομειακή διασπορά (Πιο επίκαιρο από ποτέ).

• Άμεση αποσυμφόρηση των προσφυγικών καταυλισμών και άμεση μεταφορά σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα, τουλάχιστον όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Διενέργεια test σε όσους εργάζονται εντός των ΚΥΤ και των δομών φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών για να αποφευχθεί ή διασπορά (Περιμέναμε στωικά τα πρώτα κρούσματα τρέχοντας τώρα, έχοντας χώρο καραντίνας για 80!! σε ένα καταυλισμό 15000!!! και μία δωρεά ενός νοσοκομείου εκστρατείας υλικοτεχνικά εξοπλισμένο ακόμη και με 4 κρεββάτια ΜΕΘ, ΧΩΡΙΣ υγειονομικό προσωπικό).

Τόσους μήνες η κυβέρνηση έκανε από ελάχιστα εως τίποτα. ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ άλλα έστω και τώρα ας αναλάβουν την ΕΥΘΥΝΗ και ας πράξουν. Οι υγειονομικοί ξέρουμε καλά πως εκτός από τη δεδομένη έμπρακτη επιστημονική και κοινωνική προσφορά μας και αυτοθυσία ΜΟΝΟ με το δρόμο του δυναμικού αγώνα μπορούμε να επιβάλλουμε τα αυτονόητα.

Σε αυτό ζητάμε τη συμπαράσταση του λαού γιατί:

ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΖΕΙ ΤΟ ΛΑΟ

Προκηρύσσουμε στάση εργασίας την Τρίτη 8/9/2020, μέρα συζήτησης της ένταξης των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά στην αρμόδια επιτροπή, 12:00 - 15:00.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιτυχία για τους μαθητές του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό ACSTAC 2024 του κολεγίου Ανατόλια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον Τύπο

Οι ομοσπονδίες των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στον Τύπο προχώρησαν στην προκήρυξη απεργίας για την Πρωτομαγιά
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην Πλατεία Σαπφούς την Πρωτομαγιά ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων

«Δεν αντέχουμε την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την πείνα, τη δυστυχία που μας έχουν επιβάλει» σημειώνει στην ανακοίνωση – κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύνδεσμος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο ατύχημα στη Μυτιλήνη

Συγκρούστηκε φορτηγό με μηχανάκι
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μοσχοβόλησε το σχολείο λαζαράκια!

Τα παιδιά του 15ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης έπλασαν, στόλισαν και έψησαν τα λαζαράκια γεμίζοντας όλους τους σχολικούς χώρους με αρώματα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κι από τη Λέσβο πέρασε ο αρχηγός της Θύρας 7

Ιωσήφ Αντιζάς ή «Κοντός»: Το όνομά του είναι το πρώτο που φιγουράρει στο κατηγορητήριο για τα επεισόδια στου Ρέντη και τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη
ΥΓΕΙΑ

Νέο μόνιμο προσωπικό στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Ορκίστηκαν το πρωί της Παρασκευής 26 Απριλίου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ανήλικος Γεραγώτης καλλιεργούσε χασίς

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του περιλαμβάνει και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Απεγκλωβισμός 33 ατόμων από βραχονησίδα ανοιχτά του Μανταμάδου

Επιχείρηση διάσωσης από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης