× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πέντε οι μαθητές κρατούμενοι επί 4 μέρες στη ΓΑΔΑ

Κινητοποίηση σήμερα στα δικαστήρια στην Ευελπίδων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/10/2020

Πέντε οι μαθητές κρατούμενοι επί 4 μέρες στη ΓΑΔΑ

Αυτήν την ώρα πραγματοποιείται κινητοποίηση έξω από τα δικαστήρια στην Ευελπίδων. Στη συγκέντρωση αλληλεγγύης παρών είναι και ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, που δήλωσε ότι «είμαστε εδώ για να πούμε το αυτονόητο, ότι τα 14χρονα παιδιά πρέπει να είναι στα σχολεία, στους καθηγητές τους και στις οικογένειές τους. Αν βρίσκονται στα δικαστήρια, αυτό είνια ευθύνη της Πολιτείας. Είμαστε περήφανοι που στην πόλη μας, υπάρχουν παιδιά τα οποία αγωνίζονται, μαθαίνουν να είναι ελέυθεροι άνθρωποι, να μην σκύβουν το κεφάλι κι εμείς σαν Δήμος, θα τα στηρίξουμε, γιατί έχουμε διαλέξει, από πολύ νωρίς, να είμαστε με τους Αγιάννηδες και όχι με τους Ιαβέρηδες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ανδρέας Καργόπουλος, μέλος του δ.σ της ΟΛΜΕ δήλωσε ότι «η Ομοσπονδία πήρε απόφαση στήριξης αυτών των παιδιών. Καταγγέλλουμε για μία ακόμα φορά το όργιο τρομοκρατίας που εδώ και μέρες έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση, πνίγοντας στα χημικά κάθε κινητοποίηση και συλλαμβάνοντας στο σωρό μαθητές που κινητοποιούνται. Δεν μπορεί 14 χρονα παιδιά να γίνονται στόχος τέτοιες τρομοκράτησης. Ως εκπαιδευτικοί θέλουμε να πούμε ότι είναι αρκετά ελπιδοφόρο τα παιδιά να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και όχι να κάθονται σπίτι τους».Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, σε ψήφισμά της καταγγέλλει «την επιχείρηση εκφοβισμού, το όργιο τρομοκρατίας και την απόπειρα κατασυκοφάντησης του μαθητικού κινήματος που προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση με τις συλλήψεις μαθητών από το συλλαλητήριο της Πέμπτης 15 Οκτωβρίου» απαιτώντας να απαλλαχθούν από όλες τις κατηγορίες και να αφεθούν ελέυθεροι.

Από την πλευρά της, η Στέλλα Βαλαβάνη, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Πειρφέρειας Αττικής τόνισε ότι «είμαστε εδώ για άλλη μια φορά να καταγγείλουμε την τρομοκρατία, την ωμή βία της κυβέρνησης. Μετά τους εισαγγελείς έξω από τα σχολέια, τους σωματικούς ελέγχους που έκαναν στους μαθητές, είχαμε τώρα τη σύλληψη των 5 μαθητών. Δηλώνουμε καθαρά ότι η κυβέρνηση φαίνεται ότι φοβάται τους μαθητές τη νέα γενιά. Απαιτούμε την απελευθέρωση των 5 μαθητών και δηλώνουμε κατηγορητματική ότι η τρομοκρατία δεν θα φοβίσει κανέναν γονιό, κανέναν εκπαιδευτικό, κανέναν μαθητή».

«Είμαι από το 23ο Γυμνάσιο, αντιπρόεδρος του 15μελους του σχολείου και ήρθα να στηρίξω τον συμμαθητή μου, που τον συνέλαβαν χωρίς λόγο και τον κρατάνε ακόμα από την Πέμπτη. Ήρθαμε να στηρίξουμε όλοι σαν μαθητές και να δείξουμε την αλληλεγγύη μας, μαζί με το ότι η τρομοκρατία στους μαθητές δεν θα περάσει. Τον κρατάνε 4 μέρες σε ένα δωμάτιο, χωρίς να μπορεί τους γονείς και τους φίλους του. Πιστεύω ότι είναι απαράδεκτο αυτό» δήλωσε μέλος της Συντονιστικής Επιτροπή των Μαθητών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι καταγγελίες

«Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής καταγγέλλει την απαράδεκτη σύλληψη και κράτηση στην ΓΑΔΑ από την προηγούμενη Πέμπτη, 5 μαθητών που συμμετείχαν στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο . Οι 5 ανήλικοι μαθητές (ένας από 7ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου, δύο από το ΕΠΑΛ Ιλίου, ένας από το 59ο Γυμνάσιο Αθηνών και ένας από την Σιβιτανίδειο) κρατούνται επί τέσσερις ολόκληρες ημέρες, χωρίς να έχουν δικαίωμα ούτε να επικοινωνήσουν με τις οικογένειες τους!» αναφέρει η καταγγελία της ομοσπονδίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το απόγευμα της Κυριακής έγινε αρχικά γνωστή η υπόθεση ενός 14χρονου μαθητή, ο οποίος, σύμφωνα με την καταγγελία του Συλλόγου Γονέων του σχολείου του, συνελήφθη, φορτώθηκε με κατηγορίες ακόμα και κακουργηματικού χαρακτήρα και μέχρι τη Δευτέρα που αναμένεται να δικαστεί, παραμένει στη ΓΑΔΑ, έχοντας επαφή μόνο με τον δικηγόρο της οικογένειάς του. Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση, «η αλήθεια είναι ότι βρέθηκε στο λάθος τόπο τη λάθος στιγμή. Όχι μόνο γιατί την ώρα που ψώνιζε από μαγαζί, ο μαγαζάτορας τους πέταξε έξω, μιας και λόγω της έκρυθμης κατάστασης αποφάσισε να κλείσει. Όχι μόνο γιατί αμέσως μετά, στον σωρό, πιάστηκε χωρίς να ξέρει καν τον λόγο, χωρίς να έχει τίποτα πάνω του που να δηλώνει και να αποδεικνύει “κακουργηματική” πρόθεση.

»Αλλά και γιατί ζει σε μία χώρα που οι ελευθερίες δοκιμάζονται, όπου οι νέοι απαγορεύεται να ομιλούν, όπου τα δημοκρατικά δικαιώματα συρρικνώνονται σε βαθμό εξαφάνισης. Όπου η μόνιμη απάντηση σε οτιδήποτε είναι πρώτα η βία και μάλιστα απέναντι σε παιδιά και μετά όλα τα άλλα», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων.Επίσης προσθέτει πως «ο Βαγγέλης έκανε το λάθος να ζει σε μία εποχή τεράτων. Μία επίφαση Δημοκρατίας τον κορόιδευε το καλοκαίρι αυξάνοντας τον αριθμό των συμμαθητών του μέσα στην τάξη. Μετά κάποιοι τον γελοιοποιούσαν παραγγέλνοντας μάσκες που θα τον προστάτευαν σε μέγεθος ανθρώπου που ο Δαρβίνος δεν έχει καταγράψει. Μετά τον συνέλαβαν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανακοίνωση στήριξης στον 14χρονο Βαγγέλη εξέδωσε και ο δήμος Χαλανδρίου: «Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης έχει εκφράσει με το ψήφισμά του στις 9/10 την πλήρη αντίθεσή του σε οποιαδήποτε προσπάθεια συκοφάντησης και ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων και κάλεσε την Πολιτεία να επανεξετάσει τη στάση της, μακριά από απαράδεκτες τιμωρητικές λογικές αυταρχισμού, βίας και αυθαιρεσίας εναντίον ανήλικων μαθητών. Την Δευτέρα 19.10, και ώρα 11 π.μ. θα είμαστε στη συγκέντρωση αλληλεγγύης μαζί με τους Συλλόγους Γονέων και τους συμμαθητές τού Βαγγέλη στα δικαστήρια της Ευελπίδων όπου καλείται να απολογηθεί ενώπιον τού ανακριτή για κακουργηματικές κατηγορίες οι οποίες μπορεί να έχουν βαριές συνέπειες στην μετέπειτα ζωή ενός ανήλικου παιδιού. Ζητάμε την απελευθέρωσή του και την απαλλαγή από τις κατηγορίες προκειμένου να συνεχίσει τη ζωή και τη φοίτησή του στο σχολείο του.»

«Η κυβερνητική καταστολή έχει φτάσει στο επίπεδο να συλλαμβάνεται και να παραπέμπεται μαθητής 14 ετών για κακουργήματα» τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου τοιυ ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος και προσθέτει:

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΕΛΛΑΔΑ

«Χριστιανόμετρο δεν υπάρχει ‑ Δεν κάνουμε ό,τι πει ο Βελόπουλος ή άλλος πολιτικός»

Δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου κατά την επίσκεψη του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις δομές της Εκκλησίας στο Δήλεσι
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινάει ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ»

Θα προβληθεί από τον ΑΝΤ1-Δειτε αναλυτικά τις ώρες και μέρες προβολής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Να αλλάξουν οι αγρότες μας επάγγελμα;»

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μειωμένη χρηματοδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου, έστειλε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη, στον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχνή αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Μόλις 12,4 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν