× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Στα τρία ευρώ και κάτι, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη Λέσβο»

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του τυποποιητή ελαιολάδου Χ. Παπαδέλλη. Μιλά για την παραγωγή και διακίνηση του προϊόντος, τις τιμές και τις προοπτικές εξαγωγών στο νησί

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 13/12/2020

«Στα τρία ευρώ και κάτι, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη Λέσβο»

Τον ιδιοκτήτη της εταιρείας Χ. Παπαδέλλης και ΣΙΑ Ο.Ε. Χαράλαμπο Παπαδέλλη φιλοξένησε το «Ν» και η εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», ο οποίος αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν την τυποποίηση  και εμπορία ελαιολάδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Χαράλαμπος Παπαδέλλης, από το 2008 σε πολύ νεαρή ηλικία βρέθηκε στο τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης, την οποία ανέπτυξε ακόμη περισσότερο, με την τυποποίηση ποιοτικού ελαιολάδου το οποίο έχει αποσπάσει δεκάδες διακρίσεις και χρυσά βραβεία σε διαγωνισμούς.

Το ελαιόλαδο καταναλώνεται στη Μεσόγειο 

Ο ίδιος γνωρίζει καλά το χώρο της τυποποίησης και της εμπορίας ελαιολάδου και όπως αναφέρει το βασικό μειονέκτημα του προϊόντος αυτού είναι ότι καταναλώνεται κατά κύριο λόγο από τις αγορές των χωρών που παράγεται. «Οι χώρες παραγωγής ελαιολάδου, οι περισσότερες στη λεκάνη της Μεσογείου, όπως είναι η Ελλάδα, η Τουρκία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Συρία, το Μαρόκο και η Τυννησία, είναι χώρες με οικονομικά προβλήματα, χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση όπως η Συρία, ή χώρες πολυ φτωχές όπως το Μαρόκο και Τυννησία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εμπορία λοιπόν και η διακίνηση του προϊόντος σε αυτές τις περιοχές δεν αποδίδει όπως είναι φυσικό μεγάλα κέρδη στους παραγωγούς. Από την άλλη οι λεγόμενες πλούσιες δυτικές χώρες, αγαπούν μεν το ελαιόλαδο, ωστόσο δεν το χρησιμοποιούν ως βασική λιπαρή ουσία όπως συμβαίνει στις Μεσογειακές χώρες. Οι χώρες αυτές θα χρησιμοποιήσουν 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο στις σαλάτες και αυτό είναι όλο. Καταναλώνουν μεν κάποιες ποσότητες, ωστόσο σε καμία περίπτωση αυτές δεν είναι ικανές να αυξήσουν την παγκόσμια κατανάλωση και ζήτηση του ελαιολάδου ώστε να αυξηθεί η τιμή ακόμη περισσότερο».

Δύσκολη χρονιά 

Αναφερόμενος ο Χ. Παπαδέλλης στη φετινή ελαιοπαραγωγική περίοδο, την χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολη, όχι τόσο λόγο της μειωμένης παραγωγής αλλά κυρίως λόγω της ανομβρίας. «Είχαμε στις αρχές του καλοκαιριού 1-2 καλές βροχές οι οποίες ευνόησαν την ανάπτυξη του καρπού. Από εκεί και πέρα είχαμε παρατεταμένη ανομβρία για πολλούς μήνες με συνέπεια ο καρπός να μην ωριμάσει  σωστά  ώστε να έχουμε ικανοποιητικές αποδόσεις. Αν είχαμε περισσότερες βροχές τότε η χρονιά πιστεύω ότι παραγωγικά θα κινείτο σε μέτρια έως ικανοποιητικά επίπεδα».   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λάδια εξαιρετικής ποιότητας

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Χ. Παπαδέλλης αναφέρθηκε στις τιμές της αγοράς αυτή την περίοδο τις οποίες χαρακτήρισε εξαιρετικά ικανοποιητικές. Όπως εξήγησε οι ποιότητες του ελαιολάδου και όλες πολύ χαμηλής οξύτητας κοντά στο 0,3 έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. «Τα τυποποιητήρια του νησιού και οι μονάδες παραγωγής σπεύδουν να αγοράσουν όλες τις ποσότητες του παραγώμενου προϊόντος και μάλιστα σε πολύ καλή τιμή.

Αυτή τη στιγμή το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αγοράζεται από τα τυποποιητήρια σε τιμές Ισπανίας, δηλαδή προς 3 ευρώ το κιλό, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα και πιο ακριβά. Οι συγκεκριμένες τιμές είναι πολύ υψηλότερες από τις επικρατούσες τιμές στην ελληνική αγορά. Γενικότερα πάντως και στις άλλες οξύτητες του παρθένου ελαιολάδου και του βιομηχανικού, οι τιμές είναι σχετικά καλύτερες σε σχέση με πέρυσι σύμφωνα με το νέο τιμοκατάλογο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παρουσία της ΕΑΣΛ λείπει από την αγορά 

Μιλώντας πάντως ο Χ. Παπαδέλλης για τις γενικότερες ισορροπίες στην αγορά ελαιολάδου του νησιού, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι τα προηγούμενα χρόνια, σημαντικός ρυθμιστής και παράγοντας ήταν η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου, η οποία σήμερα έχει βγει εκτός παιχνιδιού. «Η Ένωση αποτελούσε γενικότερα έναν δυνατό παίκτη στην αγορά λαδιού στο νησί μας, ωστόσο τα τελευταία χρόνια είχε πολύ αργά αντανακλαστικά στην αλλαγή των τιμών, γεγονός που προκαλούσε αρκετά προβλήματα. Η απουσία της είναι αισθητή στο νησί και γενικότερα θεωρώ ότι το κενό που άφησε θα πρέπει κάποια στιγμή  να αναπληρωθεί από μια νέα υγιής  προσπάθεια ανάλογης δυναμικής».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέσσερεις θέσεις υδρονομέων στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 2 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ετοιμάζεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Παράταση στο πρόγραμμα κατάρτισης του Επιμελητηρίου Λέσβου

Ως τις 10 Μαΐου μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Να αλλάξουν οι αγρότες μας επάγγελμα;»

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μειωμένη χρηματοδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου, έστειλε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη, στον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη